Terrassa

El ple del Consell Comarcal aprova la gestió comarcal dels residus i la nova taxa

L’òrgan comarcal confirma que els terrassencs veuran incrementada en un 50% el rebut dels residus

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha acceptat aquesta tarde les delegacions del tractament dels residus municipals per part dels ajuntaments de Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa i Ullastrell. Tots aquests muicipis han aprovat en ple la delegació de competències a favor de l’ens comarcal.

Amb aquestes delegacions, el Consell Comarcal preveu que el tractament dels residus municipals el porti a terme el Consorci per a la Gestió de residus del Vallès Occidentals a través de les seves plantes de titularitat (El CTR-Vallès i la Planta de Biometanització de Can Barba), o bé del gestor de residus que s’estableixi.

El ple comarcal també ha aprovat avui inicialment la taxa comarcal. Ara s’iniciarà un termini de 30 dies d’informació pública.

Aquesta taxa comarcal s’implementarà als sis municipis que han delegat la gestió dels seus residus. La ciutadania veurà com a partir del 2024 es desdobla el rebut de la taxa de residus: una taxa municipal per la recollida dels residus i una segona comarcal per al tractament.

Pel que fa al model de taxa, el ple comarcal ha aprovat dos formats: una pels municipis que compten amb un sistema de recollida amb identificació d’usuari ( Ullastrell i Sentmenat) i una altra pels municipis que no compten amb aquest sistema d’identificació (Rubí, Sabadell Terrassa i Santa Perpètua de la Moguda).

A Terrassa els residus costaran un 50% més

En aquests quatre municipis la taxa es repercutirà de manera proporcional a tota la ciutadania. Terrassa, Rubí, Sabadell i Santa Perpètua compten amb contenidors oberts on no es poden quantificar les aportacions que fa cada domicili o cada comerç. Per això el càlcul és el mateix per a domèstic i comercial.

El càlcul de la nova taxa comarcal es farà aplicant un coeficient sobre la taxa de cada municipi. En el cas de Terrassa, el ple comarcal va aprovar ahir el coeficient 0,5636, tal com va avançar Diari de Terrassa. És a dir, la taxa comarcal serà poc més del 50% de l’import del rebut municipal, de tal manera que el contribuent que pagui 100 euros de la taxa a Terrassa, haurà de pagar 56 euros més de la taxa comarcal.

A Sabadell s’aplica el coeficient 0,8657, a Rubí el 0,5759, i a Santa Pepètua el 0,4110.

El cas d’Ullastell i Sentmenat és diferent. Els dos municipis compten amb un sistema de recollida porta a porta. La identificació d’usuari permet fer la diferenciació entre domèstic i comercial i també permet quantificar les aportacions.D’aquesta manera, per a calcular la taxa es té en compte la recollida de les fraccions resta i orgànica. La taxa serà diferent en funció del comportament de cada unitat familiar.

El ple del Consell Comarcal aprova la gestió comarcal dels residus i la nova taxa
To Top