Una imatge que feia mesos que no es veia al carrer de la Rasa tornarà a visualitzar-se aquest vespre. Es tracta del tancament perimetral de la zona de bars, amb sengles punts de control policial a l’altura del carrer de la Indústria i al del carrer del Pantà.
La presència policial a partir d’avui, però, es combinarà amb el desplegament ocasional de parelles itinerants de mediadors comunitaris (que habitualment depenen de “punts lila”), del qual la regidoria de Seguretat ja ha demanat la presència i n’estudia la viabilitat.
En tot cas, avui tornen tanques i la seva principal mesura és “evitar que els joves accedeixin a la zona de la plaça Didó amb ampolles de vidre i alcohol, així com armes navalles”, explica la regidora de Seguretat, Patricia Reche. Ara bé, també juguen un paper simbòlic. “La seva presència estètica ja té un efecte dissuasiu”, afegeix la regidora.
El retorn de les tanques –després de molts de mesos d’absència– ve motivat per un augment de la percepció d’inseguretat, apunten des de l’Ajuntament. “Tornava a haver-hi un ambient no agradable”, diu Reche.
L’intendent Major de la Policia Municipal, Antoni Flores, confirma que han detectat un increment de les denúncies sobre baralles, agressions i robatoris en els darrers mesos.
Justament abans-d’ahir, dimecres, hi va haver una reunió entre la Policia Municipal de Terrassa i els operadors de restauració de la Rasa, que són del tot partidaris al tancament perimetral de la plaça Didó.
Ara per ara, els agents policials que muntaran els accessos físics seran membres de la Policia Municipal de Terrassa. Tanmateix, “el dispositiu és un model mixt entre nosaltres, Mossos d’Esquadra i vigilants privats”, apunta l’intendent Flores. Però els vigilants privats no s’incorporaran encara, ja que la seva contractació encara està en procés de licitació. I és que aquest servei s’havia externalitzat fins ara. Però també ha estat damunt la taula que els vigilants contractats pels pubs i discoteques participin igualment del dispositiu. Avui, tanmateix, sí que hi haurà diversos “controladors d’accés”, una figura amb menys competències que un vigilant i que només revisa l’entrada de vidre.
Mediadors “lila”
A banda dels controls d’accés, l’Ajuntament també ho vol combinar amb parelles itinerants de mediadors comunitaris. Es tracta de personal tècnic que recorre de matinada i in situ els punts més concorreguts. La seva tasca és informativa i preventiva, tant en qüestions de consums (alcohol i drogues) com de prevenció i abordatge d’agressions masclistes i LGTBIQ+fòbiques.
Ara per ara, el seu desplegament està en estudi de viabilitat, tot i que tant l’intendent Major Antoni Flores com la regidora Patrícia Reche confirmen que ho han sol·licitat. “No sabem si hi han de ser cada setmana o com a servei extra, en moments que es preveu major concurrència de joves”, explica Reche. Aquests mediadors “lila” s’acostumen a desplegar (tot i que no exclusivament) des d’un Punt Lila físic, que en els darrers ants s’han multiplicat a les festes majors dels municipis catalans, arran de l’esclat feminista pel repunt de casos de violències masclistes.
Formacions a cambrers
A més a més, la regidoria de Polítiques de Gènere i la Policia Municipal han realitzat enguany una formació sobre com fer l’abordatge d’una agressió sexual adreçada tant a cambrers i cambreres com a vigilants. “Va venir gent de la majoria d’operadors nocturns, estem molt contentes”, explica la regidora Reche.
Així mateix, la Policia Municipal també ha fet formacions als seus agents sobre aquesta mateixa matèria. Per una altra banda, bars i discoteques de la rasa disposaran aviat d’un distintiu (per senyalitzar a la porta o façana de l’establiment) en el qual s’expliciti que el personal del local disposa de formació davant agressions i convidant a adreçar-s’hi en cas de qualsevol incident.