Terrassa

L’Arc Metropolità reclama amb “urgència” millorar el finançament dels ajuntaments

La pèrdua d’ingressos de la plusvàlua i l’increment de la despesa energètica i de l’IPC han agreujat “la situació històrica”

Els alcaldes i alcaldesses de l’Associació de l’Arc Metropolità han llençat un advertiment sobre la situació “límit” que viuen les arques locals. “Cal abordar canvis al finançament municipal de manera urgent”, avisen en un comunicat, en el qual reclamen modificacions legals “urgents”. En aquest sentit, demanen a l’Estat i la Generalitat que s’asseguin amb els ajuntaments per definir un model concertat a tres bandes. Si bé la reforma del finançament local és una reclamació històrica, ara els alcaldes reprenen aquesta demanda després de constatar que la despesa local ha pujat de mitjana un 7,6% (83,7 milions d’euros), fet que atribueixen a la pèrdua d’ingressos per la plusvàlua, així com a l’augment de l’IPC i dels costos energètics.

Els alcaldes de la segona corona metropolitana reclamen mesures conjunturals per donar resposta a aquesta coincidència de factors, però volen un canvi legal general i demanen a l’Estat que respongui a les seves demandes. També insten la Generalitat a desplegar una llei pròpia de finançament local, en compliment de l’article 220.1 de l’Estatut de Catalunya.

Alhora, volen que les lleis introdueixin de manera més àmplia elements de progressivitat al conjunt de tributs i que hi hagi canvis normatius per a què els ajuntaments puguin gestionar almenys el 15% dels Fons Next Generation transferits a l’Estat.

Jordi Ballart: “Des del món local reclamem més transferències, més participació en impostos de l’Estat, instruments que ens aportin més recursos i estabilitat econòmica per tirar endavant els projectes municipals”

Segons ha manifestat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, “és molt necessari que es construeixi un marc estable de finançament municipal, ja que els ajuntaments som les administracions més properes a la ciutadania i els primers que detectem les seves necessitats i inquietuds. Per això, des del món local reclamem més transferències, més participació en impostos de l’Estat, instruments que ens aportin més recursos i estabilitat econòmica per tirar endavant els projectes municipals”.

En un comunicat emès aquest dimecres, els alcaldes demanen la creació “urgent” d’un fons de compensació municipal que cobreixi els efectes de la pèrdua de la plusvàlua. Recorden que aquest impost representava el 4,5% dels ingressos de tots els municipis de l’ARC, i apunten que el 2022 van deixar d’ingressar 26 milions d’euros.

Pel que fa a l’encariment de la despesa energètica, els alcaldes relaten que han hagut de fer modificacions pressupostàries per compensar l’augment de la llum amb altres partides dels comptes municipals. Xifren l’impacte conjunt d’aquest encariment en 18 milions d’euros. En relació a l’augment de l’IPC, recalquen que al global del 2022 va pujar un 5,8%. Aplicat a les despeses, ha suposat més de 24,4 milions.

L’Arc Metropolità reclama amb “urgència” millorar el finançament dels ajuntaments
To Top