Terrassa

La ZBE entrarà en vigor el 2025. Qui hi podrà circular i com?

L’Ajuntament porta a aprovació l’ordenança de la zona de baixes emissions, que a Terrassa entrarà en vigor de manera gradual i només els dies laborables. Els vehicles més contaminants podran circular un màxim de 24 dies per l’àrea restringida

Terrassa ja té calendari per a la implantació de la zona de baixes emissions. El govern municipal portarà al ple d’octubre l’ordenança que regularà l’accés, la circulació i l’estacionament a la zona restringida, un document consensuat amb totes les ciutats de l’Arc Metropolità de Barcelona, que implantaran la mesura de manera simultània. Aquestes són les claus de la iniciativa:

Quin és el perímetre de la ZBE?
Afecta l’àrea delimitada pel passeig del Vint-i-dos de Juliol, el parc de Vallparadís, la carretera de Montcada, la carretera de Martorell, el carrer de Faraday i el de Josep Trueta. Aquestes dues darreres vies queden excloses de la ZBE.

Quins vehicles afectarà?
Els vehicles sense etiqueta ambiental tindran restringit l’accés. Es tracta dels turismes de benzina matriculats 24 anys abans i els de dièsel amb 19 anys d’antiguitat. Pel que fa a les motocicletes, no podran circular les més antigues de 21 anys ni els ciclomotors amb més de 23 anys.
La restricció afectarà també les furgonetes de benzina de 24 anys o més i a les de dièsel de 19 anys.
Els camions i autocars tampoc podran circular per la ZBE si superen els 19 anys.

No hi podran accedir mai?
Com ja passa a Barcelona, els vehicles no autoritzats podran accedir alguns dies a la ZBE. Podran demanar una autorització diària o bé amb un límit de 24 dies a l’any.
Els vehicles més contaminants que vulguin beneficiar-se de les exempcions o autoritzacions s’hauran d’inscriure en un registre municipal.

Hi ha exempcions a les restriccions?
Sí. No estan afectats els vehicles que transporten persones amb mobilitat reduïda, els serveis d’emergència i els essencials (serveis mèdics, funeraris, protecció civil, bombers, policia i forces de seguretat). També els vehicles que transporten persones amb malalties o amb discapacitats i els que tenen matrícula estrangera i compleixen els requisits tecnològics i d’emissions equivalents als distintius ambientals.

Què passa amb els residents de la ZBE?
Les persones que estan empadronades a la ZBE tenen autorització per accedir amb els seus vehicles sense etiqueta ambiental, i també les persones que ja han estat autoritzades a accedir a la zona restringida de l’illa de vianants.

Hi haurà exempcions per les activitats professionals?
S’autoritzarà el pas als vehicles que siguin instrument necessari per a l’exercici professional i també a aquells treballadors autònoms que acreditin estar a cinc anys d’assolir l’edat legal de jubilació.
L’ordenança preveu tenir en compte circumstàncies excepcionals, com el cas d’una persona propietària de vehicle contaminant que l’hagi renovat per un amb etiqueta ambiental i estigui esperant la seva arribada.

I si no tens recursos per canviar el vehicle?
El criteri econòmic també es tindrà en compte a l’hora d’autoritzar la circulació per la ZBE. Les persones que acreditin ingressos anuals inferiors a l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM) podran accedir.

Quins vehicles sí que podran circular per la zona de baixes emissions?
Els vehicles amb etiqueta ambiental 0, ECO, C o B podran circular sense restriccions per la ZBE. Respectant, això sí, les restriccions corresponents a l’illa de vianants.

Quan s’implantarà la mesura?
L’entrada en vigor de la zona de baixes emissions s’aplicarà a Terrassa de manera gradual per facilitar l’adaptació de totes les persones que es desplacen en vehicle. Fins al dia 30 d’abril del 2025 només s’activarà en cas d’episodi de contaminació. El fixa la Generalitat i fa 6 anys que no es detecta cap a la ciutat.
Serà a partir de l’1 de maig del 2025 que els vehicles més contaminants no podran entrar, circular ni estacional a l’interior de la ZBE. En aquest primer moment, però, la frontera de la zona quedarà limitada a la rambla d’Ègara i el tram del barri de ca n’Aurell quedarà exclòs de l’aplicació.
Un any després, l’1 de maig del 2026, la ZBE s’aplicarà ja de manera plena i també al tram de Ca n’Aurell, fins als carrers de Faraday i Josep Trueta.

Quins dies s’aplicaran les restriccions?
En dies feiners, de dilluns a divendres i en horari des de les 7 hores fins a les 20 hores.

Se senyalitzarà la zona restringida?
Està previst instal·lar senyalització als accessos a la ZBE que indicaran quins vehicles poden i quins no poden accedir. Als carrers perimetrals de la ZBE s’informarà els conductors de la proximitat de la zona restringida amb temps suficient per triar una ruta alternativa.

Com controlaran el pas dels vehicles a la ZBE?
El control d’accés es farà amb una plataforma única de gestió que compartiran tots els municipis de l’Arc Metropolità. Aquesta eina permetrà comprovar si el vehicle pot accedir o no a l’àmbit i ho farà “sense captar la imatge dels ocupants”, especifica l’ordenança, per respectar la privacitat.
La ZBE disposa de 24 entrades. El control es farà mitjançant una xarxa de 18 càmeres disseminades per la zona, que es complementaran amb un control aleatori per vehicles amb càmeres a bord.

Quants vehicles hi ha a Terrassa sense distintiu ambiental?
L’Ajuntament ha identificat al parc mòbil de la ciutat un 27% dels vehicles censats sense distintiu. D’entre els vehicles censats a l’interior de la zona de baixes emissions, un 24% ostenta la categoria de molt contaminant. Pel que fa al parc circulant, és a dir els vehicles censats a Terrassa i els que entren a la ciutat, el percentatge de vehicles sense distintiu ambiental cau fins al 8%.

Quines seran les multes de la ZBE?
L’ordenança de Terrassa pren com a referència el text refós de la Llei de Trànsit i no especifica els imports. A Barcelona, les sancions poden anar des dels 100 als 999 euros i poden arribar als 1.800 en cas d’episodi de contaminació. Serà considerada una infracció greu entrar a la ZBE amb un vehicle sense etiqueta ambiental i sense autorització. Les multes es podran incrementar en un 30% en el cas de reincidència i els dies amb episodi de contaminació ambiental.

És Terrassa una ciutat amb episodis de contaminació?
Fins a l’any 2016, l’estació que mesura la qualitat de l’aire de Terrassa registrava un “incompliment sistemàtic” del valor límit anual per NO2 establert per la normativa de referència. Des del 2017, no s’ha produït cap superació del valor límit normatiu, tot i que l’índex de concentració s’hi ha acostat. Els anys 2020 i 2021 s’han registrat les mitjanes anuals més baixes, coincidint amb les restriccions a la mobilitat imposades per la pandèmia.
Pel que fa a la concentració de partícules en suspensió (PM10), des del 2017 Terrassa registra nivells entre 21 i 23 ug/m3, per sota del valor normatiu de 40 ug/m3, però per sobre dels 15ug/m3 que l’OMS fixa com a valor guia per a la protecció de la salut.

Quina és la cronologia de l’ordenança de la ZBE?
El document anirà a aprovació inicial al ple d’octubre, després d’un procés de participació. Divendres 27 d’octubre l’ordenança serà votada en ple i després s’obrirà un termini de 30 dies d’exposició pública. Al desembre anirà a aprovació definitiva i entrarà en vigor 15 dies després de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província.

La ZBE entrarà en vigor el 2025. Qui hi podrà circular i com?
To Top