El Banc de Sang de Terrassa ha fet aquest matí una crida a la ciutadania terrassenca per tal que faci una aportació extra.
I és que la festivitat del 12 d’octubre, que per moltes famílies va suposar un pont vacacional de 4 dies, ha fet que les reserves de sang s’han vist ressentides.
Tant és així que la cap del centre, l’hematòloga Isabel Gonzàlez, ha fet una crida a rebre unes 200 donacions de sang durant aquesta setmana. Des del Banc de Sang anomenen la iniciativa com una Marató de donacions de sang i s’hi afegeixen alguns incentius pels donants. Per exemple, el Banc de Sang abonarà el tiquet del bus per arribar fins a l’hospital Mútua de Terrassa o de l’aparcament (en cas de venir en vehicle privat). També hi haurà un refrigeri especial per recuperar forces un cop feta la donació, a càrrec de pastisseries egarenques.
Tal com explica Gonzàlez, el Banc de Sang registra cada dia unes 30 donacions de sang, així com unes 10 de plasma. La mitjana del conjunt català és rebre entre 800 i 1000, per jornada laboral. “Les donacions a Terrassa destaquen una mica de la mitjana“, explica Gonzàlez, gràcies tant a les aportacions al punt fix (al Banc de Sang, ubicat a Mútua) com als punts mòbils, en l’icònic bus que es desplaça pel territori.
La sang, però, no s’empra directament als complexos sanitaris terrassencs, sinó que es trasllada i centralitza als equipaments centrals dels bancs de sang catalans al districte 22@ de Barcelona. “Allà centralitzem les donacions, per després distribuir-les segones les necessitats arreu del territori català”, explica Gonzàlez. “Catalunya és autosuficient a nivell territorial”, explica González, ja que mai no ha calgut demanar sang a altres comunitats autònomes.
Tot i així, les crides a les donacions són constants. Entre els requisits que cal complir es troba el de l’edat: tenir entre 18 i 70 anys. Precisament el jovent és una de les claus de l’estratègia de salut pública. “Hem d’introduir els joves que es fan majors d’edat, per compensar d’alguna manera la sortida del sistema dels donants de sang quan superem els 70 anys”, explica Josep Albert Figa, representant d’una entitat de donats de sang de la comarca.