“Volem que acabi el maltractament i la discriminació que patim les persones usuàries de la sanitat a Terrassa i àrea d’influència”.
Aquest és un dels punts destacats en la relació de greuges que motiva la convocatòria, però n’hi ha més, tots relacionats amb el mateix: la lluita per la millora de l’atenció sanitària pública a Terrassa. La Comissió d’Entitats per la Sanitat Pública de Terrassa ha presentat aquest dilluns la manifestació que ha organitzat per a dissabte vinent, 21 d’octubre. Serà la segona en menys d’un any.
La manifestació començarà a les 11 hores a la plaça de l’Estació del Nord, per recórrer a continuació el passeig del Vint-i-dos de Juliol, la rambla d’Ègara, el carrer de Galileu, la plaça del Progrés, el portal de Sant Roc i el carrer de la Unió. Desembocarà al raval de Montserrat, on la plataforma llegirà un manifest davant l’Ajuntament.
Ja fa mesos que la Marea Blanca de Terrassa escalfa motors per a una protesta que espera sigui més multitudinària que la del gener passat, que va concitar la presència de milers de persones mogudes per la mateixa premissa: exigir més recursos per a la sanitat pública. El passat 5 d’octubre es va celebrar una assemblea massiva al centre cívic President Macià, on es va parlar de la situació del CAP Terrassa Nord, en particular, i de l’estat d’equipaments i serveis a tota la ciutat.
“De moment, fum”
Aquest dilluns, la plataforma ha presentat la manifestació. Recorda que fa vuit mesos el conseller de Salut, Manuel Balcells, va visitar Terrassa i va realitzar una sèrie d’anuncis. El primer, el que informava que l’atenció especialitzada al nou CAP Can Roca es duria a terme de manera integral al Consorci Sanitari de Terrassa (CST): “És l’únic que s’ha complert”.
La resta, “de moment, fum”, assenyala la comissió. Alguns compromisos restants: la construcció d’un nou CAP Terrassa Nord (l’Ajuntament ha posat a la disposició de la Generalitat un solar en l’àmbit del parc de la República) i la d’un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) per descongestionar les urgències hospitalàries… També s’està a l’espera de l’ampliació del CAP Sud.
Així les coses, cal sortir de nou al carrer “per intentar aconseguir canvis de debò en l’atenció sanitària que rebem al nostre entorn”. La sanitat pública a Terrassa “necessita més recursos i una gestió enfocada a la salut dels seus habitants i no als beneficis de les empreses i entitats gestores”, diu la plataforma en un comunicat. La millora en l’atenció primària és un dels aspectes primordials en la llista d’exigències, que inclou mesures contra els col·lapses a urgències i les llistes d’espera a una ciutat “de les pitjors de Catalunya per la manca de recursos”. La comissió deixa clar que no es conforma “amb promeses a llarg termini”.
Per a aquest dijous vinent, 19 d’octubre, la comissió ha organitzat una xerrada-coloqui que es desenvoluparà al casal cívic de Sant Pere i comptarà amb la participació de Xavier Lleonart, secretari general del sindicat Metges de Catalunya; Rosa Ferrer, professora d’infermeria; Olga Casado, metgessa de família, i Núria Martí, membre de la plataforma i infermera jubilada. Jordi Dueso moderarà l’acte, que començarà a les 19 hores.