El nou executiu municipal posa fil a l’agulla perquè la transformació del portal de Sant Roc sigui una realitat aquest mandat. Ja no hi ha cap impediment tècnic per tirar endavant el projecte i “ens agradaria tenir completament urbanitzada la superfície pel Nadal del 2026”. Ho explica el segon tinent d’alcalde i regidor d’Arquitectura i Urbanisme Xavier Cardona, que té a les seves mans culminar un projecte del tot emblemàtic per la ciutat i imprescindible per als comerciants de la zona. “Sabem de la repercussió que té per al comerç l’actual situació i resoldre-la és del tot prioritari”, afirma.
Amb aquesta premissa, la regidoria d’Urbanisme es disposa a fer “les consultes preliminars al mercat dels aparcaments durant el primer trimestre del 2024”. El tanteig al sector permetrà saber la receptivitat dels operadors per construir un nou pàrquing al portal de Sant Roc. Si el mercat respon, l’executiu traurà el projecte a concurs.
“A la licitació adjuntarem la memòria que prova la viabilitat tècnica i econòmica del projecte”, explica el regidor d’Arquitectura i Urbanisme, que ja disposa d’un avantprojecte de com hauria de ser el nou pàrquing del portal de Sant Roc. El govern treballa amb la idea de fer un aparcament de rotació que, com ja havia avançat, connectarà amb l’aparcament de la Plaça Vella gestionat per SABA i que disposaria d’una única boca d’entrada i sortida a la cruïlla del portal de Sant Roc amb la rambla d’Ègara.
En aquest punt encara “no s’ha definit la ubicació exacta de l’accés” donat que en aquest punt del subsòl conflueixen el gran col·lector de la Rambla, el túnel d’FGC i nombrosos serveis. La nova boca de l’aparcament “ens agradaria que se situés el més arran possible de la confluència de la Rambla i el portal de Sant Roc”, afegeix Cardona.
Xavier Cardona: “Estem oberts a valorar una col·laboració públicoprivada en la gestió del nou pàrquing”
L’Ajuntament afronta el concurs del nou aparcament del portal de Sant Roc amb dues alternatives que haurien de fer més viable el projecte. La possibilitat que un operador assumís en solitari la construcció i explotació del pàrquing, o bé “un model mixt. Estem oberts a una col·laboració publicoprivada, com ja fem amb la Societat d’Aparcaments de Terrassa SA (SATSA)”.
La societat gestiona actualment a Terrassa els aparcaments de la plaça Vella, el del Raval i el de la plaça del Doctor Robert. Es tracta d’una societat mixta amb majoria del grup SABA (88,05%) i amb presència en el capital social de l’Ajuntament (10,75%) i de la Cambra (1,20%).
Consolidar l’illa de vianants
L’objectiu final del projecte del portal de Sant Roc és reordenar la superfície i “fer més atractiva la ciutat, millorar aquest eix d’entrada i sortida i una manera de lluitar contra l’emergència climàtica, potenciant eixos de vianants”.
El govern veu en la reurbanització una gran oportunitat per recuperar l’eix del postal de Sant Roc com un enclavament estratègic per a la celebració d’activitats culturals i populars. Però el primer objectiu és, diu Cardona, “que l’afectació als comerciants sigui la mínima. No podem conservar l’estructura actual de l’aparcament perquè no compleix normativa. Caldrà fer-la de nou. Intentarem –afegeix– que es pugui tapar forat com més aviat millor per recuperar la superfície”.
El tinent d’alcalde recorda que l’actual situació de l’antic aparcament “ens limita per fer espectacles i activitats. Necessitem estabilitzar la superfície amb un nou projecte que garanteixi la seguretat”.
Amb una nova caixa de pàrquing i amb la superfície restablerta, el portal de Sant Roc podrà acollir “activitats de Festa Major, de la Fira Modernista i moltes més”. Aquest mes l’Ajuntament es reunirà amb veïns comerciants i té previst crear “una comissió municipal amb diferents serveis, entre els quals el de Cultura, per avaluar les funcionalitats del nou espai”.
Aviat es desmuntaran l’ascensor i les escales
Els fons europeus Next Generation finançaran la retirada de l’escala de l’antic aparcament del postal de Sant Roc i també de l’ascensor, dos elements que envaeixen l’espai sense cap funció des del tancament del pàrquing l’estiu del 2019. El nou govern té sobre la taula l’execució dels treballs per retirar-los i, d’aquesta manera, transformar definitivament tot el portal de Sant Roc en un gran espai públic i diàfan. La mesura permetrà guanyar visibilitat els comerços de la zona i donar un nou aspecte, molt més obert i còmode, a un dels eixos de vianants més populars de la ciutat. El pressupost de les obres el 2022 era de 45.063,65 euros i el termini d’execució de les obres de dos mesos.
La nova Rambla, fins al Doré, es repensarà amb els veïns
L’alcalde Jordi Ballart ho va dir per primera vegada en una entrevista a Diari de Terrassa ara fa un any, l’octubre del 2022. “El projecte del portal de Sant Roc ha d’anar lligat a la transformació de l’espai del parc dels Catalans, des de la Rambleta”. El projecte pretén donar un tomb a la situació de degradació i decadència que viu el tram sud de la Rambla i transformar-lo en un eix renovat, “un espai per a famílies i infants”, proposava Ballart. El seu govern vol repensar i “dibuixar ara aquest gran eix –explica Xavier Cardona–, per la qual cosa tindrem en compte les noves sinergies del restaurant Biaix, ara en mans de Panino”. El tinent d’alcalde diu que aquest serà “un projecte consensuat amb els veïns” i anuncia que “el carrer de Vinyals serà la segona fase”.
Jordi Ballart: “El portal de Sant Roc ha d’estar acabat el pròxim mandat”