Terrassa

Les incidències de Rodalies, “el malson” dels terrassencs

Els retards, aturaments i avaries són alguns dels motius de queixa dels usuaris terrassencs de la línia R4 de Rodalies

La línia R4 de Rodalies, que passa per Terrassa, ha registrat aquest dimecres un nou matí de retards amb demores mitjanes de set minuts. Aquesta setmana passada ja es van produir dues incidències més en les infraestructures, que van provocar retards superiors als 10 minuts. Fa dos dies 55 passatgers van ser evacuats de la línia R7 de Rodalies per una avaria entre Cerdanyola i la UAB que va tallar els dos sentits des de les cinc de la tarda i fins al final del servei. Un informe del Departament de Territori sobre Rodalies recull 831 incidències greus durant el 2022 –dues cada dia–, que superen cadascuna els 100 minuts de retards.

Els retards, aturaments i avaries són alguns dels motius que generen “un malson diari” als usuaris de Rodalies. “Agafem el tren cada dia i sempre ens trobem amb incidències”, expliquen el Marsal Lluc i l’Eric Muñoz. “És desesperant perquè m’aixeco cada dia a les 6 del matí i el tren sempre arriba tard”, explica l’Eric. “A vegades fins i tot arriba una hora tard”, afegeix el Marsal. Els dos joves expliquen que tenen l’aplicació i segueixen l’estat dels trens pel mòbil. “Va bé, però t’avisa quan ja estàs a l’estació”, asseguren.

“A vegades hi ha gent que treu trossos dels raïls o cablejat i això també ens perjudica als usuaris”, explica l’Emma Márquez, que agafa la línia R4 cada dimecres i està al corrent de la situació de Renfe. “La meva mare l’altre dia va estar tres hores per poder tornar a casa des de Barcelona, i en aquest sentit no té culpa Rodalies, però és un problema, clar”, detalla. L’Aurora Garcia agafa el tren cada dia per anar a estudiar. “Em trobo sempre amb incidències, aquest dimecres, per exemple, el tren ha sortit abans de les 7, i fins gairebé una hora més tard no ha passat un altre, per tant, he arribat una hora tard”, assenyala molesta.

“Agafo el Rodalies dues vegades al dia, a primera hora del matí sempre va amb retards i fa parades”, explica l’Eudald Garrofé, un usuari habitual de la línia R4. Aquests problemes han fet plantejar a diversos usuaris altres maneres de transport. “Agafaria els Ferrocarrils, però fa molta més volta i no em surt a compte”, assegura l’Eudald. El Miquel Vinyes, un altre jove que espera agafar el tren aquest matí, explica que agafa el Rodalies cada dia per anar a estudiar. “Si m’he plantejat agafar altres transports, però és més temps, no va bé per la ruta que he de fer, i, per altra banda, tampoc puc agafar el cotxe”, explica. “A les 8 del matí no trobo gaires incidències, però en tornar al migdia i a la tarda va bastant malament”, continua explicant. “M’agradaria que es solucionés la situació, perquè és molt molest moure’s així cada dia”, assegura Vinyes.

La Generalitat exigeix el traspàs

Des de fa temps, la Generalitat exigeix traspàs urgent i integral del servei de Rodalies, ja que “consideren que el govern espanyol no està gestionant com pertoca el servei”. L’any 2010, l’Estat va traspassar a la Generalitat de Catalunya part de les competències de Rodalies, però la gestió de la infraestructura de la xarxa ferroviària, la llicència d’empresa ferroviària, la regulació de la formació i l’habilitació del personal, l’expedició de títols i la seguretat de la circulació és en mans de l’Estat. Avui dia, el debat de qui hauria de gestionar i controlar la infraestructura del servei de transport continua obert.

Per altra banda, el debat de si Terrassa havia de ser zona 2 sembla que s’ha anat pal·liant amb el temps. Els nous abonaments i la T-mobilitat han rebaixat la crispació de tota la ciutadania de Terrassa que reclamava baixada de preus dels títols de transport i denunciava haver de pagar un sobrecost injust a diferència dels municipis veïns per desplaçar-se a Barcelona en transport públic.

Aquest un nou sistema sembla ser “més just i proporcional”, tot i que alguns terrassencs encara demanen que Terrassa sigui zona 2. “A mi no em sembla bé, ens fan pagar més i si Sabadell és zona 2, perquè nosaltres hem de ser zona 3?”, es pregunta l’Eudald Garrofé. Alguns, per contra, ja semblen satisfets. “A mi amb la T-mobilitat ja no és un tema que m’afecti”, assegura l’Aurora García. “Personalment, a mi abans em feia ràbia haver de pagar més diners per poder anar a Barcelona, però ara amb la T-Mobilitat és igual perquè agafa totes les zones i puc anar a tot arreu”, explica el Miquel Vinyes.

La veu del personal de l’estació

“Influeix molt el destí i d’on vens, les queixes no són diàries, però n’hi ha moltes”, explica el personal que treballa a l’estació. “No és el mateix que agafis el tren a Terrassa o a una altra estació, hi ha trens que venen amb més retard perquè han fet una ruta més llarga o estacions que tenen més trens”, asseguren. “Molts usuaris es queixen a nosaltres, però no en tenim la culpa”, ressalten. “A mi també venen a queixar-se els usuaris, i jo només els hi puc explicar la situació”, afegeix Jesús Ruiz, que forma part del personal de neteja de l’estació des de fa més de 37 anys. “Estan fent obres a totes les línies i reformant tot Rodalies, per tant, molts retardaments venen d’aquí, però abans no era tan freqüent”, detalla Ruiz.

“El problema més greu de tot plegat són els atracaments, que n’hi ha molts”, explica Jordi Brossa, de seguretat de l’estació. “Molta gent es cola també, però es necessitaria més personal de seguretat perquè jo no puc amb tots”, assegura. José Manuel Romero és maquinista de la línia R4 i explica que quan algú és queixa, a qui té normalment més a prop és als maquinistes. “Rebo queixes dels usuaris per les incidències, però nosaltres realment no podem fer res”, explica. “Barcelona és una infraestructura molt complexa i hi ha moltes zones amb obres, i fins que no finalitzin, és complicat quadrar les coses”, indica Romero. “Al nucli de plaça Catalunya, Sants i el Clot passen molts trens, i com més n’hi ha més difícil és quadrar, però a la vegada hi ha moltes opcions i això és bo, també s’hauria de valorar”, conclou.

Les incidències de Rodalies, “el malson” dels terrassencs
To Top