El ple municipal ha aprovat aquest matí en sessió extraordinària la delegació de la gestió i tractament dels residus municipals al Consell Comarcal del Vallès Occidental. El dictàmen ha sortit endavant amb el vot en contra del PP i de Vox.
Concretament s’ha delegat la gestió de les fraccions de resta, orgànica i voluminosos, que són els residus que tenen més impacte ambiental i econòmic pel què fa a la seva gestió. L’objectiu principal d’aquesta proposta, ha defensat el govern, és “incrementar la corresponsabilització i la consciència ciutadana, ja que els costos de tractament dels residus estan directament relacionats amb la correcta gestió que es faci d’aquests en origen, tant a les llars particulars com als comerços i establiments”.
Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, “si reciclem correctament les diferents fraccions d’envasos, paper i cartró, vidre, orgànic, i reduïm al màxim la fracció resta, els costos de tractament, el cànon d’abocador, així com els impactes ambientals que aquesta mala gestió representen, es podrien veure notablement reduïts i aquest és un objectiu que volem assolir».
Xavier Cardona (portaveu del govern): “El que fem és incrementar la corresponsabilització i la consciència ciutadana, ja que els costos de tractament dels residus estan directament relacionats amb la correcta gestió que es faci d’aquests en origen, tant a les llars particulars com als comerços i establiments”
Amb aquest canvi, a partir del gener de 2024, la ciutadania apart de la taxa municipal per a la recollida dels residus també rebrà una segona taxa del Consell Comarcal en concepte de gestió i tractament dels mateixos. Actualment, el Consell Comarcal i el Consorci de Residus estan treballant amb l’estudi de costos i definint quins imports concrets tindrà el nou rebut.
«La fracció resta, els residus no reciclats, és la que genera un major impacte ambiental -ha explicat Cardona-, ja que s’elimina la possibilitat de donar una segona vida a aquests residus i per tant comporta un malbaratament de recursos naturals molt gran, així com els efectes contaminants i de producció de gasos efecte hivernacle». D’altra banda, «aquests residus no reciclats també tenen un elevat impacte econòmic ja que estan gravats pel cànon d’abocador. Això implica que implica que per cada tona, apart dels costos de la pròpia gestió, s’ha de pagar 65,3€/Tn». el tinent d’alcalde ha afegir que en el 2022 a Terrassa la ciutat va generar 46 mil tones de la fracció resta i què el cost total de la gestió d’aquesta fracció va ser de 5,5 milions.
Respecte l’orgànica, es penalitza molt la presència d’impropis, és a dir la barreja amb altres residus no orgànics que finalment també han d’anar a l’avocador. Així, “amb la segregació del concepte de gestió i tractament respecte la recollida es podran visibilitzar i diferenciar aquests costos de mala gestió“, comenten des del govern.
Marc Armengol (PSC): “La cessió allibera 7 milions d’euros de les arques municipals que s’han d’invertir en camions, contenidors i nous sistemes de gestió com el porta a porta a Terrassa”
Al ple, el sí a la delegació al consell comarcal de la gestió del tractament dels residus ha estat molt majoritària. El PSC, el primer partit de l’oposició, ha votat favorablement, tot que posant condicions.
El regidor Marc Armengol ha explicat que la delegació al organisme comarcal de la gestió dels residus, i també d’una part important de la despesa relacionada, “obre una finestra d’oportunitat”. Armengol ha afirmat que la segregació “allibera 7 milions d’euros de les arques municipals. No tinguin temptacions de desviar -los a la prestació d’altres serveis”, ha afirmat. El PSC proposa que aquest escreix es destini a l’empresa municipal Eco Equip i a eixugar el dèficit en inversions, que ha quantificat en 3 milions d’euros. “És una oportunitat per invertir en camions, contenidors i nous sistemes de gestió com el porta a porta”. I ha afegit: “Esperem que això es reflecteixi en els pressupostos de 2024”.
Marta Giménez (PP): “La conseqüència és que els egarencs pagaran més”
El PP i Vox s’han oposat obertament a la cessió municipal donat que “la conseqüència és que els egarencs pagaran més”, ha afirmat Marta Gimenez, del PP. Des de Vox, la seva portaveu Alicia Tomàs ha afirmat que la decisió”és una presa de pel”, que “no soluciona els problemes d’Eco Equip” i que “amb la cessió al consell comarcal, l’ajuntament continuarà gestionan les competències de neteja a la ciutat, que són a l’origen de les queixes ciutadanes”.
L’objectiu: augmentar la selectiva fins al 55% i cobrir els costos
El projecte de la delegació de la gestió de residus municipals s’ha treballat a nivell comarcal i amb la participació del Consorci de Residus del Vallès Occidental. A més de Terrassa, s’hi han adherit Sabadell, Rubí, Santa Perpètua de la Mogoda i Sentmenat; i més endavant pot ser que s’amplii a d’altres municipis.
Actualment a Terrassa es recullen de manera separada el 44,65% dels residus, una xifra que, en relació a altres municipis de les mateixes dimensions és bona. De fet, Terrassa és el municipi de més 100.000 habitants que té un millor índex de separativa: Sabadell 38%, Barcelona 40%, Hospitalet 29%. No obstant, encara està lluny dels objectius marcats per Europa i fixats a la nova Llei de residus estatal, que marca que cal assolir el 55% en el 2025.
Actualment amb la taxa de residus municipal es cobreix aproximadament el 60% dels costos de gestió i tractament. La nova Llei de residus estableix que cal que l’impost cobreixi el 100% dels costos de recollida, gestió i tractament a partir del 2025.