L’Estiuet de Sant Miquel va arribar amb les temperatures enfilades i ha decidit no marxar. Terrassa viu un dels inicis del mes d’octubres més càlids de la història i tot apunta que els termòmetres no baixaran els dies vinents i la calor ens acompanyarà més enllà del Pilar.
Els mesuraments de l’estació oficial de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i del Servei Meteorològic de Catalunya, situada a la UPC, diuen que durant els primers nou dies del mes d’octubre Terrassa ha registrat una temperatura mitjana de 22,8 °C, 4,8 °C per sobre de la mitjana habitual en aquestes dates, que és de 18 °C, i 3,2 °C superior a la registrada entre l’1 i el 9 d’octubre de 2022, que va ser de 19,6 °C.
La tardor ha arribat amb temperatures d’estiu i amb màximes molt elevades. Ahir dilluns, el termòmetre va marcar 29,4 °C de màxima a les 15.30 hores. Es tracta d’un dia més d’un episodi ininterromput de calor que encara no ens ha permès distingir l’estiu de la tardor. En aquest moment “acumula tretze dies de temperatures entre 4 i 5 graus per sobre del que seria usual -comenta Josep Maria Gibert, observador oficial de l’Observatori de l’AEMET i exprofessor de la UPC-. Si estiguéssim al juliol o a l’agost, estaríem parlant d’una onada de calor”.
El de 2022 va ser un estiu i també un octubre extraordinaris de calor, amb temperatures rècord. Va tancar el mes amb una mitjana de 22,2 °C, enfront dels 16,6 °C usuals d’aquest mes. “Si continuem tot el mes amb la tònica d’aquests primers deu dies, podem superar els 21°C de mitjana i, per tant, marcar un nou rècord de calor en un octubre”.
Aquests dies, la calor està en boca de tothom, i això té a veure amb les altes temperatures de l’octubre, però també per l’acumulació de dies de calor. A Terrassa, aquest 2023 portem 55 dies per sobre dels 25 °C i 60 dies per sobre dels 30 °C. Les calorades van començar el mes de maig i encara continuen. Els estius climatològics s’estiren en el calendari.
Un mes de contrastos
Octubre és un mes meteorològicament de trànsit entre l’estiu i la tardor i molt variat climatològicament. No és estrany que comenci amb temperatures d’estiu i acabi obligant-nos a posar-nos el jersei.
Aquests dies sovinteja la pregunta de si menjarem totes les castanyes en màniga curta, una escena que sovinteja els darrers anys.
Un repàs a l’històric de temperatures a la ciutat revela que l’any 1974 es va viure a Terrassa l’octubre més fred. El dia 31, coincidint amb la Castanyada, els termòmetres van marcar 1 grau de mínima a la matinada. De fet, l’octubre de 1974 va ser el més fred del segle XX, amb una mitjana de temperatura d’11,4 °C, gairebé 9 graus per sota de la mitjana, per exemple de l’octubre de 2022.
Josep Maria Gibert explica que “fins a l’any 1995, Terrassa registrava una temperatura estable mitjana de 16,1 °C durant el mes d’octubre”. A partir de 1996, “els anys van començar a ser més càlids, de tal manera que la mitjana d’un mes d’octubre dels darrers 30 anys ha estat de 17 °C”.
Una dada que s’ha vist alterada els darrers exercicis, amb estius que s’estiren en el calendari i que, segons anuncien els meteoròlegs, van pel camí de fer desaparèixer les primaveres i les tardors o bé reduir-les a la mínima expressió.
Tots pendents de la tornada de les pluges
Les reserves d’aigua tornen a estar sota mínims – 21% a Catalunya, amb el pantà de la Baells al 27,1% – i tothom mira el cel esperant que aquesta sigui una tardor de manual i porti pluges abundants. Les previsions meteorològiques són, però, que la calor continuï per un anticicló que frena l’arribada de precipitacions de l’Atlàntic. De moment, sembla que dissabte baixaran lleument les temperatures, però ho faran a l’interior, i no al litoral ni al prelitoral. A Terrassa no plou des dels dies 15 -16 de setembre, quan va caure una pluja de la bona que va deixar 56 litres a la ciutat. Anteriorment, el 13 de juny va caure un fort aiguat que va omplir les rieres i va deixar 63 litres de mitjana, amb 100 litres a alguns indrets de la ciutat. És pràcticament tot el que ha plogut aquest estiu.