Terrassa

El producte de proximitat al centre

La Fira de la pagesia i cuina de proximitat s’ha celebrat aquest dissabte a Terrassa per potenciar la pagesia i el comerç local de la zona

Fira de la pagesia i cuina de proximitat a Terrassa / Lluís Clotet

«Del camp a la Taifa». Aquest és nou lema de la segona edició de la Fira Gastronòmica, un conjunt d’activitats basades en la gastronomia i els productes de proximitat. L’acte central ha estat la Fira de la pagesia i cuina de proximitat, que s’ha celebrat aquest dissabte 7 d’octubre amb 17 restauradors i 9 productors entre la plaça Salvador Espriu, el carrer Unió i la Torre del Palau.

La Fira és un nou espai pensat per a l’intercanvi i promoció de la venda alimentària entre productors i consumidors que comparteixen territori i una oportunitat per conèixer de prop l’aposta i els neguits de les persones pageses, les ramaderes i les que se situen al darrere dels fogons. Els visitants han pogut veure els productes de la terra elaborats pels mateixos pagesos.

Fira de pagesia i cuina de proximitat de Terrassa / Lluís Clotet

A la Masia Ca n’Oliveró creuen que hi ha un canvi de paradigma en l’alimentació. “La gent cada cop és més conscient del que consumeix i compra més producte de proximitat”, explica Eva María Geizo. “Nosaltres treballem amb producte ecològic i de proximitat i al mercat ve força gent a comprar-nos”, continua explicant. L’Eva María assegura que els restaurants ja estan començant a implementar productes de proximitat i sobretot de temporada “perquè és el que trobes al camp en aquests moments”. Des de la Masia Ca n’Oliveró ressalten la importància de fer fires gastronòmiques “per veure el producte que tens i donar-te a conèixer”.

El Turó de les nou cabres també ha posat parada aquest dissabte. Ofereixen carn de xai i formatges de llet de cabra. Emma Viñas creu que el canvi de paradigma actual en l’alimentació de les persones és minoritari. “A la gent li és més pràctic anar a comprar al supermercat”, explica. “Sí que la gent és més conscient que hem de menjar més saludable, però es confon pensant que comprant producte de proximitat és més car quan en realitat no és així i a vegades inclús més econòmic”, assegura. Viñas creu que falta més informació sobre el tema. “Si n’hi hagués més, hi hauria més canvi social en el tema de l’alimentació”. Per aquest motiu, Emma Viñas destaca la importància de la Fira, “per donar-te a conèixer, perquè la gent sàpiga que hi ha llocs on pots comprar aquest producte aquí mateix a Terrassa i potenciar la pagesia i el comerç local de la teva zona”.

“Els que estan avui a la fira si en són conscients del que consumeixen i la importància de comprar producte de proximitat”, explica Isabel Simó, de la fruiteria Els Campaners. “En general la gent mira més el preu dels productes que el producte en si mateix”, assegura. “Alguns restaurants ja comencen a fer el canvi i compren productes de qualitat i a la vegada, donen suport als locals més petits, però només un 10% o menys dels restaurants”; explica Simó. “Encara hi ha molta gent que no sap que existim i fent aquestes jornades és una de les millors maneres de poder-ho explicar a tothom, però s’haurien de fer moltes més, no només a Terrassa sinó a tot arreu”, assenyala.

Potenciar la venda de vi local

I el sector dels vins també ha estat present a la jornada gastronòmica. Maria Font Puig del Celler Can Morral del Molí assegura que en l’actualitat la gent és més conscient del que menja que del que beu. “La gent en comprar vins no busca tanta proximitat com en comprar horta, tot i que està canviant i els vins ecològics i naturals són més tendència”, explica. “De moment es té més en compte l’alimentació que el vi, però tot arribarà”, continua explicant Font, i afegeix que “alguns restaurants sí que tenen més en compte el tipus de vi que ofereixen, que sigui més local, però la majoria encara només ofereixen Rioja, Ribera del Duero i Verdejos“. Maria Font opina que molts restaurants presenten una carta on el producte és de quilòmetre 0 de l’hort, però, en canvi, la carta de vi no l’acompanya.

La Fira de la pagesia i cuina de proximitat vol resoldre tots els dubtes del panorama gastronòmic i vol potenciar la pagesia i el comerç local de la zona. El programa d’activitats de la jornada s’allargarà fins les 20 hores del vespre i comptarà amb xerrades, degustacions i propostes gastronòmiques amb el producte de proximitat com a protagonista.

To Top