L’edifici docent de MútuaTerrassa ha acollit aquest divendres al matí l’acte de defensa de la tesi doctoral “Reptes actuals en el diagnòstic, la susceptibilitat de l’hoste, la gravetat i el pronòstic de la pneumònia adquirida en la comunitat i de la pneumònia pneumocòccica”, desenvolupada per Lucia Boix Palop, adjunta al servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT).
Esther Calbo, cap del servei de Malalties Infeccioses de l’HUMT, s’ha encarregat de dirigir-la juntament amb Jordi Vila, cap del servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic i professor titular del Departament de Ciències Clíniques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB).
El tribunal ha estat format per Carmen Muñoz-Almagro, catedràtica de la Facultat de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i directora d’Investigació i Desenvolupament del Laboratori de Microbiologia de l’Hospital Sant Joan de Déu (presidenta); Nieves Sopena, adjunta del servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i professora associada a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (secretària) i la Zitta Harboe, adjunta al servei de Medicina Respiratòria i Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari de Copenhaguen i professora associada de la Facultat de Medicina de la Universitat de Copenhaguen.
El punt de partida del treball, el qual ha rebut una qualificació d’excel·lent (pendent cum laude), “és que la pneumònia adquirida en la comunitat (PAC) continua sent una de les principals causes d’hospitalització a nivell mundial, amb una elevada morbiditat, mortalitat i impacte econòmic associats”, destaca Mútua. L’estudi també parteix del fet que l’Streptococcus pneumoniae constitueix el principal agent etiològic de la pneumònia i és el responsable d’una part destacada de la mortalitat atribuïble a la PAC.
No obstant, “el treball recull que la incidència real de la pneumònia pneumocòcica (PP) està possiblement subestimada ja que només s’obté el diagnòstic etiològic de la PAC en la meitat dels episodis. Per tant, el risc de desenvolupar PP i la gravetat de l’episodi estan condicionats per la interacció entre la vulnerabilitat de l’hoste, la virulència del patogen i l’apropiació del tractament antimicrobià”.
La tesi parteix de la base que convé disposar de noves tècniques diagnòstiques que permetin identificar l’etiologia de la PAC i capaces d’establir el pronòstic dels episodis per determinar la càrrega real de la PAC i de la NN. “Es va dur a terme un estudi observacional prospectiu incloent pacients adults amb PAC en el qual es van dur a terme mètodes diagnòstics per avaluar la seva utilitat per saber l’etiologia, gravetat i pronòstic de la PAC i es van determinar 17 polimorfismes de 7 agents de la resposta immune innata per establir la seva relació amb la predisposició a patir pneumònia”, afegeix el grup sanitari.
Els treballs inclosos en la tesi poden contribuir a la millora del diagnòstic etiològic de la PAC (en concret de la PP) i a la identificació de pacients susceptibles de desenvolupar pneumònia. Segons Mútua, les esmentades troballes “també poden ajudar a aplicar mesures preventives en els pacients vulnerables i a l’administració d’un tractament òptim que permetria reduir la morbi-mortalitat associada a la PAC”.