En el marc de la presentació de la “Guia per emprendre en el sector agrari”, publicada pel Servei d’Emprenedoria i Economia social de l’Ajuntament de Terrassa, a la Masia Freixa s’ha celebrat aquest dijous un acte, “Conversa sobre pagesia i emprenedoria”, conduït per Albert Mora, de la cooperativa Ambtu, i amb la participació de Xavier Rivero Hinojosa, pagès de la Verdolaga.
La guia, ha començat Mora, és una eina que facilita l’Ajuntament de Terrassa per “ajudar a les persones que volen dedicar-se al sector agrari”. Es va elaborar l’any 2021 i aporta “els punts essencials abans de començar a treballar”. El comunicador ha assenyalat que en l’emprenedoria “l’aspecte clau és la planificació”.
“Com més elements tinguem treballats, millor. Faran augmentar les possibilitats que el projecte pugui tenir èxit”, ha explicat Mora. També ha apuntat que la formació és bàsica i ha dit que “és important adquirir el màxim de coneixements i conèixer l’entorn”. Ha afegit que “és fonamental tocar la terra, veure el camp i saber què significa”.
Rivero, per la seva banda, ha recordat perquè va entrar en el sector agrari i ha afirmat que un dels aspectes positius de treballar al camp, segons el seu parer, és que “estic a l’aire lliure i en contacte amb la natura”. El pagès també ha remarcat que és una tasca que et permet “ser conscient del naixement de les coses”.
Accedir a la terra
Això sí, ha avisat que “no és fàcil accedir a la terra, i menys amb habitatge”, com és el seu cas, i també ha detallat que tampoc “és fàcil vendre a un preu just”. Mora li ha preguntat com es tria el producte a conrear i Rivero ha insistit en el fet que “s’ha de començar a petita escala i no en gran” i ho ha justificat dient que en cas d’iniciar-se de manera més modesta, “si t’equivoques, no t’enganxes els dits”. El pagès també ha recomanat fer pràctiques per saber més del sector, abans de començar pel seu compte. Rivero ven els seus productes al Mercat Central de Sabadell i té molt assumit que “si apostes per la qualitat, la gent respon”. Es qualifica d’autodidacte, però també “pregunto molt a altres pagesos”. L’experiència és un altre dels punts rellevants i assegura que “amb el temps, aprens de la terra, què pots fer i què no pots fer”.
Que sigui fresc
Rivero també té molt clar que fa una aposta pel producte ecològic, però considera que és molt més important que “el producte sigui fresc”. Mora ha tractat també la importància de formar-se, no només en l’àmbit productiu, sinó també en temes d’empresa, “És rellevant el control, no només planificar, per prendre mesures si la cosa no funciona”.
El pagès ha admès que la part productiva i la comercial li van bé, però li costa més l’econòmica i la relacionada amb “els números”. “Has de fer una previsió i saber on col·locaràs” el producte quan el plantes. Ara, treballa sol, després de fer-ho amb altres persones. “Acompanyat és millor, però no és fàcil que un grup funcioni. Sol vas més a poc a poc, però si saps on vas, és millor”, ha apuntat.