Arròs dur, una taronja entre quatre, aliments congelats, aigua de l’aixeta, poca quantitat i mala qualitat. Aquestes són algunes de les queixes de les famílies de l’escola pública de Terrassa. La polèmica del servei de menjador escolar continua encesa a la ciutat, i aquest dimarts 3 d’octubre els pares i mares dels alumnes s’han concentrat a l’escola El Vapor de Terrassa per dir “prou”.
La problemàtica es remunta a l’inici del curs. “La qualitat i quantitat no és la que van oferir quan els hi van donar la concessió del contracte, no compleixen les propietats que han de tenir els nens en l’alimentació i és un incompliment total del contracte”, explica Núria Marín, mare d’un alumne de l’escola El Vapor. “Es va canviar d’empresa perquè en teoria Mediterránea de Càtering havia d’oferir una qualitat millor i perquè oferien proximitat, però la realitat és que no s’està complint res”, declara.
Les famílies s’han concentrat aquest matí per mostrar la seva indignació. “Volem que se’ns escolti. L’alcalde ha assegurat que el pròxim dia 9 d’octubre farà una comissió de menjador, però ja portem així tot el mes de setembre, les AFA de totes les escoles de Terrassa no estan aconseguint res, i l’empresa, tot i les nostres queixes, tampoc es mou”, assegura Marín. Vicky Amador, mare d’alumnes de l’escola Roc Alabern i membre de La Pepeta, coincideix amb Marín. “Avui tenim la primera reunió amb direcció i l’escola, però ens hem trobat amb el mateix”, explica.
L’equip de govern va convocar una reunió d’urgència amb responsables de la nova empresa concessionària del servei, Mediterránea de Càtering, per fer seguiment del compliment dels criteris i requisits establerts a la clàusula del contracte. El consistori va traslladar a l’empresa “la insatisfacció general” i va informar en un comunicat que aplicaria els mecanismes legals corresponents. “En aquest comunicat ens van informar que van traslladar a l’empresa les nostres queixes i la reunió es va quedar així, ara fins al dia 9 que faran la comissió de menjador haurem d’esperar”, explica Núria Marín.
Mesures immediates
“El que nosaltres demanem són mesures immediates”, declara Elisabet Vilalta, mare d’alumnes de la mateixa escola. “Som conscients que les AFA s’han posat en contacte amb l’Ajuntament, que aquest ha contactat amb l’empresa Mediterrània de Càtering per tractar el tema, però entre reunió i reunió i mentre es prenen les decisions, els que pateixen les conseqüències són els nens que estan menjant autèntica porqueria”, continua explicant enfadada l’Elisabet.
Un altre punt que les famílies posen sobre la taula és el consum d’aigua de l’aixeta. “Això l’any anterior no passava, l’Ajuntament al·lega raons mediambientals, però els nens i nenes estan bevent una aigua que precisament, la de Terrassa, no és gaire saludable”. L’Elisabet assegura que, tot i saber que el tema s’està movent, aquesta concentració s’ha convocat per traslladar que es volen “mesures ja per part de l’empresa”.
Imatges filtrades
L’inici del problema s’origina el primer dia d’escola.”El primer dia del curs els nens ja es van queixar de l’aigua i a partir d’aquí, la resta de dies ja es van començar a queixar del menjar i fins al dia d’avui“, explica Rafael Lorente. “Vam anar veient amb tots els pares que les queixes eren generals de tots els nens”, afegeix. Els pares expliquen que els alumnes més grans van colar els mòbils per fotografiar els plats i poder-ho ensenyar. “Se’ns van posar els pèls de punta en veure les imatges”, assegura Lorente.
“Hi ha nens i nenes que l’únic àpat bo que fan en tot el dia és a l’escola”, asseguren les famílies concentrades. “Hi ha molta gent vulnerable que depenen de l’escola perquè els seus fills mengin bé i, per tant, no és un tema menor”, afegeix Núria Marín. “Els nens mengen malament i això ho comprovem quan surten de l’escola, perquè berenen i sopen el doble del que feien abans”, explica Rafael Lorente. Mireia Ruiz, una altra mare d’alumnes de l’escola, explica que aquest any els nens tampoc poden repetir. “Veient la quantitat, és normal que en vulguin més, perquè passen gana”. I l’Eugenio Aranda, pare de dues nenes de la mateixa escola, assegura que “nosaltres paguem per això, perquè treballem i no podem portar-los a casa a dinar, necessitem que es quedin al menjador”.
Les famílies asseguren que encara s’és a temps per fer un canvi, però ja han perdut la confiança. “Ja no ens creiem res, necessitarem veure el menjar per estar convençuts que la situació millora i que el menjar ha canviat”. Ara fins al 9 d’octubre, dia en què es durà a terme la comissió de menjador, les famílies hauran d’esperar.