L’Ajuntament de Terrassa ha rebut el premi Cermi.es 2023 en la categoria de Millor Acció Local. Aquests guardons, que atorga el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), reconeixen les institucions, persones o iniciatives compromeses amb la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, assegura que aquest premi no només és un reconeixement a l’Ajuntament i al seu servei de Capacitats Diverses i Accessibilitat, “sinó també a les entitats i als ciutadans i ciutadanes de Terrassa, que han estat socis actius en aquesta missió d’inclusió i accessibilitat. El seu suport i implicació són crucials per a l’èxit del servei i aquest premi és una celebració de la seva dedicació”.
Ballart afegeix que “Terrassa demostra, una vegada més, ser referent en polítiques inclusives, però vull refermar el nostre compromís per continuar treballant per avançar cap a una ciutat cada vegada més equitativa i sense barreres“.
Projectes
La ciutat va presentar la seva candidatura per les diferents accions que ha dut a terme a favor de la inclusió i la integració de les persones amb discapacitat. Aquests són els projectes destacats que s’han presentat:
-L’adaptació de les comunicacions institucionals a lectura fàcil, que pretén incloure a totes les persones en la recepció d’informació i que es materialitza amb l’adaptació i difusió de comunicats oficials, notícies municipals i seguiment dels plens municipals.
-La millora de l’accessibilitat dels autobusos urbans amb pictogrames, que ajuden a que les persones usuràries puguin viatjar de manera més segura i autònoma.
-La posada en marxa del primer grup d’avaluació de l’accessibilitat cognitiva de la ciutat. Està format per persones amb dificultats de comprensió, que, en col·laboració amb personal tècnic especialitzat, detecten barreres cognitives i en fan propostes de millora.
-El projecte “Hora blava”, que proposa la millorar l’accessibilitat a les sales de cinema de les persones amb diversitat funcional i/o autisme mitjançant la programació de pel·lícules en sessions adaptades.
-La creació, en col·laboració amb les entitats locals, d’una Guia de recursos en lectura fàcil adreçada a persones adultes que han adquirit una discapacitat.
-L’impuls de l’estudi de l’impacte de la violència masclista vers les dones amb discapacitat.
El jurat ha destacat que aquestes actuacions han estimulat “el desenvolupament humà i social de les persones amb discapacitat i les seves famílies, així com la seva inclusió en la comunitat.
Ple dret
La tinent d’alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans i regidora de Capacitats Diverses i Accessibilitat, Meritxell Lluís, assegura que “l’objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones de Terrassa i que esdevinguin ciutadanes de ple dret”. Terrassa, diu, “ha de ser una ciutat compromesa amb els seus ciutadans i ciutadanes, que aspiri a fer real la dignitat i la qualitat de vida per a tothom sense distinció per motiu de gènere, orientació sexual, origen, edat, pertinença cultural, creences i, lògicament, per les capacitats que tinguem cadascun de nosaltres”.
CERMI lliura cada any aquests premis com a reconeixement a iniciatives que destaquen en la lluita per la inclusió i el benestar de les persones amb discapacitat i les seves famílies. Els guardons premien àmbits com la igualtat de gènere, l’activisme, la investigació, l’accessibilitat, la cultura inclusiva o la inclusió laboral.