Terrassa

El clavegueram del Pla del Bon Aire Residencial s’ajorna a finals del 2024

Les obres d’urbanització del darrer barri de Terrassa sense paviment ni enllumenat públic es tornen a endarrerir.

Les màquines entraran al pla del Bon Aire Residencial, també conegut com a Pla del Garrot, a finals del 2024. Els veïns expliquen que aquesta és la darrera data que l’Ajuntament de Terrassa ha posat sobre la taula aquest mes per a la implantació de la xarxa de clavegueram del barri. “Ens ho han dit en una reunió en què ens han explicat que cal actualitzar la licitació. Els treballs havien de començar a finals del 2023 o principis del 2024, i finalment no ho faran un any més tard”, expliquen fonts de l’Associació de Veïns del Pla del Bon Aire Residencial.

L’arribada del clavegueram és la primera fase d’un projecte d’urbanització que, un cop connectat el barri al clavegueram general de la ciutat, permetrà pavimentar carrers i dotar el sector de voreres i enllumenat públic. El mes de maig, al final del mandat, el ple va aprovar definitivament la taxació dels terrenys afectats per la implantació de les canonades.

Els veïns han hagut d’encaixar el nou retard de les obres, que deixa pendent dos aspectes que inquieten i molt els residents. El primer, l’import de les quotes que hauran de pagar per la urbanització del sector, de les que encara no coneixen l’import. L’Ajuntament va decidir liderar la urbanització, pendent des dels anys noranta, amb la voluntat de desencallar la situació, girant posteriorment les quotes als propietaris.

Urbanitzar el Pla del Garrot pot costar uns 3 milions d’euros, segons dades municipals, i la primera fase del clavegueram tenia una estimació inicial d’un milió d’euros. Les xifres, però, caldrà actualitzar-les ara.

Els veïns es queixen del constant pas de vehicles, cavalls i vianants

El segon te a veure amb la situació de precarietat urbanística que pateix el sector, que s’ha agreujat els darrers anys amb “el pas constant de vehicles, cavalls, i persones a peu en direcció al parc natural o al Club Ègara -expliquen els veïns-. A l’hivern a partir de les 19 hores és fosc. Algunes cases tenim un llum a la porta, però els carrers són totalment a les fosques”.

Al Pla del Bon Aire Residencial la majoria dels carrers són pistes de terra que s’enfanguen a l’hivern i aixequen pols a l’estiu. Només algun tram del sector està pavimentat i no hi ha enllumenat públic.

La situació s’arrossega des dels anys noranta, data des de la qual els veïns esperen la instal·lació del clavegueram al barri. Encara avui, els residents resolen el problema amb pous particulars connectats amb foses al subsol.”Cada vint dies els netegem, però quan plou patim males olors”, comenten des de l’entitat veïnal.
Pel que fa als subministraments, l’empresa municipal Taigua garanteix l’arribada d’aigua a les llars i Eco Equip retira els residus. Les deixalleries dels residents, diuen, i les que sistemàticament deixen els veïns de Matadepera per esquivar la recollida porta a porta”.

Entre el veïnat hi ha persones de totes les edats que “estem desesperats per unes obres que havien que començar el 2022, després el 2023 i ara el 2024. Els més grans tenen por de no poder veure el barri urbanitzat, ara que ho teníem a tocar”.

Durant dècades, els veïns del Pla del Bon Aire Residencial han resolt l’evacuació de les aigües davant la inexistència d’un projecte d’urbanització / alberto tallón

Una notícia ha despertat el darrer any les expectatives dels veïns, que havien vist en l’obertura d’un hipermercat Esclat al sector, la possibilitat que s’accelerés el clavegueram i alleugeris les quotes. No serà així, donat que són plans independents.

Inseguretat al voltant del Club Egara

“Haurem de lamentar una desgràcia algun dia? Qui assumirà responsabilitats?”, preguntava en veu alta, com es pregunta en una xarxa social, un soci del Club Egara. Unes hores abans, el 15 de juny, un motorista havia resultat ferit en caure amb el vehicle a uns metres de les instal·lacions esportives del club ratllat, al Pla del Bon Aire. La moto va relliscar en una de les zones amb el paviment convertit en grava de tan deteriorat. L’estat de la calçada en aquest sector, el carrer de Jacint Badiella, és de degradació galopant. La directiva del club no amaga la seva preocupació i  demana a l’Ajuntament una intervenció urgent.

Com l’accident de motocicleta del passat 15 de juny “pot haver-hi d’altres”, apunta la junta del Club Egara. De fet, n’hi ha hagut més. No es tracta de queixar-se d’un obstacle estètic. “L’estat del paviment és perillós”, destaca la junta del club per posar de relleu un problema que no sols afecta al col·lectiu de socis i usuaris de l’Egara, sinó que provoca un risc per a ciutadans, molts, que visiten el recinte de manera esporàdica o que passegen o corren per aquest àmbit,i, per descomptat, els veïns de cases del camí de Carbonell, el Pla del garrot

 “Tothom ha d’anar molt en compte. Estem preocupats. Hem fet les sol·licituds pertinents a l’Ajuntament i esperem resposta”, manifesten els responsables del club. Perquè l’entitat, afegeixen, no pot fer res més que això, demanar i demanar, en aquest cas, doncs l’obra a efectuar és de via pública, i el competent en aquesta matèria és l’administració municipal. Si la calçada està degradada, la situació de les voreres no és gaire millor.

L’Ajuntament n’és conscient, però subratlla que la reforma ès inclosa en el projecte global del Pla del Bon Aire Residencial. El projecte existeix i ja n’està redactada la primera fase, la corresponen a la construcció del clavegueram al carrer de Jacint Badiella. L’àrea d’Urbanisme, però, encara ha de resoldre tràmits, consistents, sobretot, en l’elaboració de l’expedient de quotes, car els veïns de la zona (també el Club Egara) han d’assumir part del cos de la urbanització. Acabada la primera fase en el subsòl, s’emprendrà la segona, la de superfície. La de l’arranjament del paviment. Si aquesta és la resposta definitiva, el club de hockey demana, almenys, una reforma d’urgència, encara que sigui provisional. “Ës una qüestió de seguretat”, conclou la junta ratllada..

El clavegueram del Pla del Bon Aire Residencial s’ajorna a finals del 2024
To Top