Terrassa

Una boia per generar energia amb la força de les ones guanya l’Engihack de Terrassa

El MNACTEC va acollir prop d’un centenar d’estudiants d’enginyeria que van disposar de 12 hores intenses per trobar les solucions més innovadores i efectives a 6 grans reptes

Una boia que aprofita la força de les ones per generar energia i cobrir les necessitats d’embarcacions petites i mitjanes. Aquesta és la solució guanyadora del primer premi de l’Engihack, la marató de l’enginyeria que es va celebrar dissabte al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), a Terrassa, en el marc del 160è aniversari de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, i que s’ha endut 3.000 euros.

El projecte, de l’equip Renergy amb estudiants de la Escola Tècnica Superior de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya, va ser considerat pel jurat el “més creatiu, original, aplicable i amb una bona visió global, escable i amb més detall tecnològic”, dels 19 que es van presentar en la competició.

L’Engihack va ser una “gran festa de la creativitat, el talent i les idees, una oportunitat i un punt de trobada, entre els futurs enginyers i enginyeres de les escoles d’enginyeria de l’àmbit industrial catalanes i les empreses referents del sector”, destaquen es de l’Associació d’Emginyers Industrials. Hi van participar ABB, AGBAR, BSM, CELSA, el Consorci de la Zona Franca, FGC, NATURGY, SEAT, la Caixa d’Enginyers i la Mútua dels Enginyers i prop d’un centenar d’estudiants d’enginyeria, que, treballant en grups, van disposar de 12 hores intenses per trobar les solucions més innovadores i efectives a 6 grans reptes: l’energia, l’emergència climàtica, la transformació digital, la salut de les persones, la indústria innovadora i la construcció d’una societat justa.

Fer front a l’emergència climàtica: nenúfars i sostres retràctils vegetals

El segon premi de l’Engihack va ser per a una solució per reduir la sequera a través d’un sistema que minimitza l’evaporació de l’aigua dels pantans. El projecte, de Techsynergy amb membres de l’IQS Barcelona i de l’ETSEIB, consisteix en uns nenúfars que s’encarreguen de fer ombra a l’aigua, alhora que fan recircular l’aigua més profunda (que està més fresca) per refredar la de la superfície.

L’equip Can t’implora, format per estudiants de l’ETSEIB, es va endur el tercer premi amb un projecte de sostre retràctil vegetal per fer ombra i refrescar els carrers de les ciutats. La solució consisteix en un mecanisme que permet tapar i reduir la calor de l’asfalt de les calçades, fent més ombres, i al ser retràctil té un manteniment fàcil i es pot retirar a l’hivern o a la nit

To Top