Aquest dijous, un grup d’escolars de Terrassa que anava d’excursió s’ha quedat sense dinar perquè l’empresa no havia preparat la xifra de pícnics suficient. Aquesta és una de les denúncies més recents del reguitzell de queixes de familiars d’alumnes sobre el servei del menjador escolar als centres públics de Terrassa que ha sacjesat la comunitat educativa. Aquest passat dimecres, l’Ajuntament es va reunir d’urgència amb l’empresa adjudicatària, Mediterránea de Càtering, que ha estrenat la concessió aquest curs. Gairebé 6.400 escolars de Terrassa fan ús cada dia del menjador. Un dia, mongeta verda. Un altre, crema de verdures amb macarrons integrals.
Un dilluns, patata aixafada amb bròquil de primer, i paella mixta de segon. Dimarts, mongeta verda bullida, patata i pastanaga i després, llenties estofades amb arròs. Un dimecres, crema de carabassó amb crostons i truita francesa casolana. De postre, un parell de rodanxes de fruita. Aquests són alguns dels menús oferts per l’empresa aquest mes, el primer de la seva etapa a Terrassa en substitució de Serhs. Mediterránea ja havia rebut crítiques de familiars d’alumnes a diverses localitats espanyoles, com Lucena (Còrdova) o Almeria,
El Diari de Terrassa ha contactat amb Mediterránea de Càtering per obtenir la seva versió, però la companyia prefereix no fer declaracions. Divendres passat, arran de les reclamacions, l’alcalde, Jordi Ballart, va dinar en una escola de Terrassa per “fer seguiment” del servei. L’Ajuntament va convocar l’empresa a una reunió urgent que es va fer dimecres i en la qual el consistori va traslladar a la companyia “la insatisfacció generada” i va assegurar que aplicarà “els mecanismes legals” per vigilar l’acompliment del contracte.
I aquest contracte no inclou el subministrament d’aigua d’ampolla per criteris de salut pública, mediambientals i de “reducció de plàstics d’un sol ús”, com ha informat alguna escola de Terrassa a les famílies. Si el menjar és de baixa qualitat i escàs, segons les demandes, el fet que l’aigua se serveixi de l’aixeta ha provocat també una allau de queixes.
La comissió clau
Tot, qualitat i quantitat dels aliments i subministrament d’aigua, es debatrà el 9 d’octubre en la Comissió de Menjadors del Consell Escolar, que haurà de concretar les propostes per assegurar “el correcte compliment del contracte”. Mentrestant, el govern local “segueix treballant” després del toc d’atenció de dimecres, quan es va insistir en la necessitat de complir “les recomanacions sobre l’aportació calòrica, altres característiques nutricionals exigibles i garanties higièniques i sanitàries dels aliments”, en quantitat, varietat i pes.
“El servei i la qualitat són molt pobres, i la quantitat, ínfima per per a infants en època de creixement”, apuntava ahir el Carlos, un dels centenars de pares tan preocupats com empipats. Sense entrar en consideracions específiques, nutricionistes com Núria Fernández recorden que tots els menús col·lectius “han de ser supervisats per un nutricionista col·legiat” i que molts serveis escolars no satisfan els criteris d’aportació nutricional.
Un dia, massa proteïna. Un altre, gairebé res. “ A vegades se serveixen tres o quatre fregits per setmana”, indica. En molts casos “les racions acostumen a ser estàndards i les quantitats no s’adapten a les edats”. A Fernández, com a altres professionals, li han arribat queixes de famílies. Els infants surten de l’escola amb molta gana i, portats per l’ansietat, “consumeixen després berenars abusius”. Un tot plegat.