Terrassa

Més lloguers que vendes

A Terrassa, la manca d’oferta limita que augmentin els contractes. La ciutat és una de les més competitives de la comarca en preus

A Terrassa l’any 2022 es van tancar 3.364 operacions de compra d’habitatge i en el mateix període, entre gener i desembre, 4.452 transaccions de lloguer. L’estadística confirma que el lloguer és actualment l’opció majoritària de la ciutadania a l’hora d’accedir a un habitatge. Concretament a Terrassa, un 57% dels accessos a una llar, més de la meitat, van ser via arrendament. La dada se situa en la mitjana comarcal.

Els preus dels lloguers a Terrassa i els preus de venda estan entre els més baixos de la comarca /Nebridi Arózegui

La informació la recull l’Informe Anual de l’Habitatge del Vallès Occidental (edició, setembre del 2023), elaborat per l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental. El document analitza el sector de l’habitatge als municipis vallesans i la realitat de l’accés a una llar de la població vallesana.

Les dades revelen que Terrassa és avui un dels municipis on es subscriuen més operacions de lloguer i també de compra.

Pel que fa al lloguer, Terrassa és el segon municipi, després de Sant Cugat, on se signen més contractes d’arrendament. La ràtio de lloguers formalitzats per cada mil habitants és de 19,9 a la ciutat, pels 20,8 de Sant Cugat del Vallès. Tots dos municipis se situen per sobre de la xifra catalana, que és del 19,6, i de municipis com la cocapital vallesana Sabadell (18,1) o Rubí (15,1).
Són molt els factors que fan decantar la demanda pel lloguer i un dels més determinants és l’econòmic. En aquest sentit, els preus del lloguer a Terrassa estan entre els més baixos de la comarca. De fet, se situen per sota de la majoria de grans i mitjans municipis vallesans.

Terrassa és el municipi vallesà on avui se subscriuen més operacions de lloguer i també de compra

El preu mitjà del lloguer contractual a Terrassa és de 650,53 euros al mes, segons l’Observatori. La tarifa està molt per sota de la mitjana comarcal (763,62 euros/mes) i de municipis com Rubí (688 euros/mes), Sabadell (703,45 euros/mes) o Cerdanyola (790,62 euros/mes). Per la banda alta de la piràmide, els preus dels arrendaments a la ciutat estan a molta distància dels lloguers de Vacarisses (924,12 euros/mes) Matadepera (1.157,80 euros/mes) o Sant Cugat 1.240,95 euros/mes), municipis tots que se situen a la cúspide de l’estadística.

Tot i la moderació de preus respecte als municipis veïns, la variació del preu del lloguer contractual ha experimentat a Terrassa un dels increments més alts de la comarca. Concretament, un 16% el darrer any, per sobre de la mitjana catalana, que va ser de l’11,3%.

La majoria dels municipis vallesans han apujat preus el darrer any, però de manera més moderada que Terrassa. De fet, només Ullastrell (23%), Vacarisses (23,7%) i Matadepera (24,1%) han augmentat més els preus.

La mitjana del preu de lloguer contractual augmenta un 5% a la comarca, on continua la tendència d’encariment iniciada el 2015, trencada només l’any 2021.

La manca d’oferta

A l’oficina de Don Piso del carrer Major certifiquen que la demanda de pisos de lloguer supera la de compra a la ciutat. De fet, no és més gran perquè l’oferta d’habitatges per a llogar és molt limitada a la ciutat. “No es tanquen més lloguers perquè no hi ha habitatges disponibles”, explica Miquel Baco, director de Don Piso Terrassa.

Miquel Baco (Don Piso): “Cada dia passen per l’oficina entre 6 i 10 persones demanant informació  sobre lloguers. No es tanquen mes contractes perquè no hi ha habitatges disponibles”

Professional del sector immobiliari amb un ampli coneixement de la realitat local, Baco comenta que “l’increment dels tipus d’interès hipotecari ha multiplicat per dos les quotes de les hipoteques, cosa que fa que la demanda de lloguer encara sigui més alta. Per la meva oficina passen entre 6 i 10 persones cada dia demanant informació sobre lloguers”.

Baco està convençut que “Terrassa és la millor ciutat de Catalunya per viure i que els preus de les hipoteques s’estabilitzaran. Ara, la realitat és que molts propietaris arriben plorant a l’oficina perquè han passat de pagar 500 a pagar 1000 euros d’hipoteca i no arriben”. El pas al lloguer es presenta com una bona opció, “però a penes hi ha oferta i molta la gestionen els propietaris, especialment després de la reforma del mes de maig, que obliga a pagar els honoraris de les agències als titulars, ja no als llogaters”.

Preus competitius

El mercat de la compravenda d’habitatge a la ciutat també situa Terrassa com un dels municipis amb més vitalitat i el més atractiu per adquirir una llar.

Durant el 2022 es va iniciar la construcció de 599 habitatges a la ciutat i se’n van acabar 455. Són les xifres més altes de la comarca.

Pel que fa a les operacions de compra tancades, l’índex per cada mil habitants de Terrassa és el segon del Vallès Occidental. Només Viladecavalls, amb un 16,2 (124 vendes) supera a Terrassa. Amb un índex de 15 transaccions per cada mil habitants, concretament 3.364 compravendes, Terrassa és la primera gran ciutat vallesana en comercialització d’habitatge.

L’Observatori només recull dades comarcals, no locals, sobre la tipologia dels habitatges. Al Vallès Occidental, l’any passat, el gruix de les vendes d’habitatges van ser pisos i cases de segona mà (82,3%), per sobre de l’obra nova (17,7%).

El preu de l’habitatge és un dels principals atractius de la ciutat. Al rànquing de preu mitjà anual de compravenda, Terrassa és la ciutat amb l’oferta més competitiva: 2.084,28 euros el metre quadrat, molt per sota dels 2.375 euros del Vallès Occidental i els 2.417,2 euros de la mitjana catalana.

Rubí, amb 2.084,2 euros i Sabadell, amb 2.136,4 euros, superen en preu Terrassa, tot i que també se situen per sota de la mitjana catalana i comarcal. Al Vallès Occidental, el municipi amb el preu mitjà anual més alt del metre quadrat de compravenda és Sant Cugat (4.433,69 euros), seguit de Matadepera (2.914,62 euros) i Cerdanyola (2.880,09 euros).

A la comarca, onze municipis van augmentar durant el 2022 el preu de compravenda respecte a l’any anterior. Terrassa, amb un augment del 8,4% del preu del metre quadrat se situa, sempre segons les dades de l’Observatori de Vallès Occidental, entre els municipis que superen la mitjana del conjunt català, que va ser del 6,7%.

En el període del 2018 al 2022, l’increment del preu a la ciutat de Terrassa ha estat del 33,5%. En el mateix termini de quatre anys, els preus a la comarca, a la província de Barcelona i a Catalunya han augmentat molt per sota, entre el 16,6 i el 19,9%.

To Top