Són les 20.30 hores de la tarda, hora en què finalitza l’horari comercial. Es comença a fer fosc, les botigues tanquen i els treballadors marxen cap a casa. La botiga de música Farràs, però, abaixarà la persiana per sempre i diu adeu de la ciutat que l’ha conegut des de fa més de cent anys.
L’emblemàtic establiment es va inaugurar a Terrassa l’any 1916 i ha estat ubicat al carrer Gavatxons de Terrassa durant més d’un segle. El músic i propietari de la botiga, Josep Maria Farràs, que va agafar el relleu del seu pare, l’impulsor del negoci, s’acomiada aquest vespre de dissabte de la botiga de música tan estimada de la ciutat. “L’any 1916, quan va obrir aquesta botiga, a Terrassa només hi havia 18.000 habitants i a l’escola de música només estudiaven 5 o 6 persones, i, en canvi, mira ara, hi ha molta gent”, explica Farràs. La venda física d’instruments ha anat baixant, però l’estima per la música, ha anat creixent.
L’auge de la venda per internet ha fet mal a les botigues físiques, sobretot a la venda d’instruments musicals. I tal com la família ja va explicar mesos endarrere, aquest canvi en les pautes de consum han estat devastadores pel negoci. La comoditat, la rapidesa i inclús els preus dels instruments més barats han estat factors decisius per introduir aquest model de compra entre els usuaris. Això ha anat disminuint, a poc a poc, la compra física d’instruments i, en conseqüència, ha obligat a prendre la decisió de tancar. “El món canvia, ara hi ha els telèfons mòbils i l’Internet i des de fa uns deu anys la venda ha anat baixant”, assenyala Farràs. Però si una cosa està clara és que els humans ens anem adaptant amb els canvis. “El meu company de botiga, el Cristòbal, muntarà un taller de reparació pel seu compte, ell és un bon rellotger i això farà molta falta”, assegura.
Casa Farràs va començar la liquidació d’estocs aquest mes de juliol, on tot el material es podia comprar a preus rebaixats. La botiga de música era un referent a la ciutat. Tot músic local, en algun moment o altre, ha entrat a comprar a l’establiment. “Quan vaig començar a estudiar música al Conservatori de Terrassa vaig comprar les llibretes de llenguatge i tots els estris que necessitava, perquè no hi havia millor lloc que aquest”, explica la Clàudia. “Els meus germans, que també han estudiat música, es van comprar els primers instruments aquí”, afegeix. Després de tots aquests anys a la botiga, Josep Maria Farràs, ha anat acumulant records. “No tinc un record concret, però recordo quan el meu pare va morir jo vaig agafar aquesta botiga i la vam fer nova i vam fer moltes coses”, explica Farràs. “També recordo un mes d’agost que vaig fer 32 bolos”, apunta.
I és que el tancament de Casa Farràs no ha passat desapercebut en absolut. El tracte i el consell expert de Josep Maria Farràs eren els punts forts d’un negoci que ha fet arrels al centre. Al mateix compte de Facebook del negoci la gent ha deixat comentaris d’agraïment. “Era un lloc de confiança, on portar els instruments a arreglar”, escriu un usuari. “El Josep Maria és el millor en tot el que fa i ens ha ajudat sempre a tots els músics”, comenta un altre.
I aquest agraïment també s’ha fet notar en presència. Davant de la botiga molts terrassencs i terrassenques han parat a acomiadar-se del Farràs. Una acumulació de gent col·lapsa el pas dels que pugen i baixen el carrer Gavatxons. Entrar a la botiga és gairebé impossible. La ciutat tampoc s’ha volgut perdre el concert de comiat que uns amics del Josep Maria Farràs han dut a terme per la seva sorpresa. L’Adrià Font, el Dani Rambla, el Lluc Casares, en Joan Albert, l’Oriol Vallès i en Ramon Grimalt s’han plantat davant l’establiment a les 19 hores de la tarda i han regalat un concert al qual ha estat propietari tants anys. “No m’ho esperava gens, no soc gaire de sorpreses, però ha estat tot un detall”, assegura Farràs. “Si jo tingués 40 anys seguiria a la botiga, però sol, com havia estat abans, perquè sortirien els números, però ara ja tinc 81 anys i ja em toca jubilar-me”, assegura satisfet. Al ritme dels instruments de vent i corda, els presents han gaudit de la música, han celebrat amb Farràs tots aquests anys i han dit adeu a un negoci que ha deixat empremta a la ciutat.