Teniu humitats a casa? Feu servir insecticides? Viviu al costat d’una carretera o una autopista? Fumeu o fuma la família? Són algunes de les preguntes que el doctor Sergi Piñol, responsable de la consulta de Pediatria Mediambiental del CST, planteja a les parelles gestants que estrenen aquests dies una unitat innovadora, la primera a Terrassa, la tercera a Espanya i la segona a Catalunya. Es tracta d’una especialitat pediàtrica orientada a la prevenció, la detecció i el tractament de les malalties relacionades amb el nostre entorn que pateixen nens i nenes, des de la concepció fins a l’adolescència.
En una primera fase, la consulta està adreçada a dones en el primer trimestre de l’embaràs, però també a totes aquelles parelles que estiguin planificant el seu embaràs. “Amb aquesta consulta omplim un buit, donem resposta a reptes que no se sabien -explica el doctor Piñol-. Estan augmentant les al·lèrgies i els episodis d’asma entre els infants, un fenomen que està relacionat amb factors mediambientals. Sabem que arbres com els plàtans es defensen contra la contaminació generant més pol·len”.
A la consulta, el doctor Pinyol fa aquests dies els primers clivatges prenatals a través del “Full Verd” de l’OMS, una enquesta que permet detectar els riscos mediambientals que envolten la gestant i poden afectar el fetus. “Dura 30 minuts i ens permet detectar si la gestant està, per exemple, consumint tabac, alcohol o drogues il·legals com l’heroïna o la cocaïna, substàncies que poden provocar baix pes o part prematur”.
La consulta analitza factors com la contaminació atmosfèrica, que augmenta el risc de trastorn autista. “Si la gestant viu al costat d’una carretera li recomanem que faci exercici físic en espais oberts i no contaminats. Preguntem si tenen plagues i fan servis insecticides, que poden produir baix creixement o mort fetal. I si tenen calefacció de bruta o llar de foc. El monòxid de carboni pot provocar intoxicacions agudes, part prematur i baix pes del nadó”.
“No hi ha nivell d’alcohol segur. Vint grams d’alcohol al dia, l’equivalent a dues cerveses, és consum de risc pel nadó”
L’alimentació, el tabac, el consum d’aigua de pous, la utilització de pintures o vernissos en el bricolatge o les humitats a casa són altres factors que es valoren per detectar i eliminar riscos.
“Una gestant molt jove –explica el doctor Piñol– ens va explicar que havia deixat de fumar per l’embaràs, però que a casa els pares i la parella fumaven, de manera que el fetus continua sotmès a un entorn tòxic”. A la consulta, una altra parella va explicar que ell treballa amb metalls en una fàbrica de mobles. “En aquest cas vam comprovar que renta la roba a casa, però deixa les sabates a l’empresa, evitant riscos d’aquesta manera”.
La consulta de pediatria mediambiental funciona com un dispositiu de detecció, que deriva els casos que necessiten una atenció més especialitzada al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç de Rubí, a la llevadora o, en cas de consums de risc, al Centre de Control i Seguiment de les Drogodependències.
En dues setmanes d’experiència, el que més preocupa a la consulta de Pediatria Mediambiental “és el consum d’alcohol. No hi ha nivell d’alcohol segur –afirma categòric el doctor Piñol–. I 20 grams d’alcohol al dia, l’equivalent a dues cerveses, és consum de risc pel nadó”.
Un servei que ampliarà cobertura
La consulta de Pediatria Mediambiental del CST afronta una primera fase centrada en el clivatge prenatal i aviat ampliarà la seva cobertura assistencial. “Aquesta primera fase es perllongarà entre dos i tres mesos”, explica Sergi Piñol, amb un doctorat en Pediatria Mediambiental. “Després abordarem la segona, centrada en la pediatria i també en els clústers de malalts, com per exemple un cas de vint nens amb bronquitis en una escola. Buscarem agents a l’entorn que puguin estar-hi relacionats”. En una tercera fase, la consulta també atendrà pacients neurològics pediàtrics i investigarà els factors de risc mediambiental que poden intervenir en el desenvolupament de patologies com l’autisme o els trastorns de dèficit d’atenció.