Terrassa

“El maltractament animal és el mal més gran que fem com espècie”

L’activista vegà belga, Tobias Leenaert, ha visitat Terrassa amb motiu del Vegan Fest i ha respost preguntes sobre el veganisme

L'activista vegà belga Tobias Leenaert al Vegan Fest a Terrassa / Lluís Clotet

L’activista, autor, orador i educador vegà belga Tobias Leenaert ha visitat Terrassa amb motiu del Vegan Fest Catalunya. En una entrevista que ha tingut lloc aquest dissabte a l’Espai Còsmic del Parc de Vallparadís, l’activista ha acudit a una entrevista en directe davant un nombrós públic que l’ha escoltat assegut a la gespa davant l’escenari principal. Entre les qüestions que s’han tractat, Tobias Leenaert ha incidit en la importància del pensament crític, el respecte als animals, l’efecte que tenen les grans empreses en la distribució dels seus productes i el que significa ser vegà.

El Tobias no s’esperava que hi hauria tanta gent. “Estic molt content d’estar aquí i commogut de veure tantes persones al públic, això em fa sentir que tot anirà bé”, ha expressat l’activista. Leenaert ha explicat que fa vint-i-cinc anys que és vegà. “Em vaig convertir en vegà a la universitat i des de llavors he dedicat la meva vida als animals i al seu benestar”, ha assenyalat. Però, per què va prendre aquesta decisió? “Soc vegà pel sofriment animal que hi ha en l’actualitat, el que els hi fem és el pitjor crim de la història”, ha criticat. Tobias, que ha donat la seva opinió obertament i ha respost les preguntes que tothom ha volgut fer-li, ha assegurat que per ell “el maltractament animal és el mal més gran que podem fer com espècie”.

L’activista vegà belga Tobias Leenaert al Vegan Fest a Terrassa

Alguns asseguren que per ser un bon vegà no has de consumir ni vestir res que provingui dels animals. Tobias Leenaert assegura que això no és del tot cert. “Tots som bons humans, però ningú pot estar a favor del maltractament”, explica. “A mi m’agradaria vestir de manera ètica pels animals, però, per exemple, no ho faig. No es tracta de ser bo o dolents o ser 100% vegans o no ser-ho“, ha continuat explicant. Per a ell la solució no és ser 100% vegà. Hi ha gent que menja carn, però vol començar per alguna part per contribuir i això ja és un pas. “La solució és disposar de bons productes, que siguin accessibles per a tothom i que la gent no senti que deixar de menjar carn sigui una renúncia“, ha expressat. Leenaert considera que el problema és que la gent fa el que fa tothom. “Hauríem de ser més crítics”.

Situació actual del veganisme

“Com a moviment vegà estem creixent, però els números no són prou alts”, ha assegurat Leenaert. “Necessitem fer molts canvis, pels animals, pel canvi climàtic i per moltes altres qüestions. Aquest moviment encara no és una revolució, ho serà, però encara no ho és”, ha ressaltat. Tobias ha assegurat que perquè hi hagi una revolució l’hem de fer néixer i permetre que sigui un món vegà, no només un grup. A qui deixem entrar, però? A vegans o també gent que pensi amb l’ètica i la cura dels animals? “Podem no ser 100% vegans però podem tenir un pes més consistent si actuem en algun àmbit, per fer-nos sentir i que per exemple, s’adoptin polítiques que tinguin en compte els animals”, ha detallat.

En el món del veganisme hi ha gent poc apassionada i d’altre que ho és molt. Alguns que volen compartir-ho amb el món i convèncer als altres i d’altres que no pensen igual. “Crec que s’ha de trobar un equilibri entre aquestes dues posicions perquè sigui possible el canvi”, opina Tobias.

L’activista vegà belga Tobias Leenaert al Vegan Fest a Terrassa / Lluís Clotet

Les gran empreses contribueixen al canvi?

La carn cultivada al laboratori és carn que neix de cèl·lules mare i que en la seva producció no es maltracten els animals. “Hauríem de ser pragmàtics quan pensem amb el veganisme perquè la carn cultivada al final és animal i alguns dirien que no és vegana, però jo penso que si no hi ha maltractament animal, és prou vegana”, opina Leenaert.

“Actualment, hi ha grans companyies cultivadores de carn i jo personalment prefereixo la petita empresa, però és evident que necessitem grans empreses com per exemple Nestlé per tenir un abast més gran”, explica Tobias. “Les empreses petites no tenen els recursos necessaris per fer publicitat per exemple i les empreses grans estan ajudant a posar la llavor al cap de la gent. És un primer pas, però hem de ser realistes del que esperem d’aquestes grans companyies, que a vegades és negoci”, ha indicat.

Tobias Leenaert es mostra positiu en el canvi. “Confio en les noves generacions. Alguns estudis diuen que entre el 20% i el 30% de la generació Alfa ja no menja carn i això em dona esperança, veure com els números van creixent”, ha conclòs.

Llarga experiència en el veganisme

Tobias Leenaert acomula vint anys d’activisme vegà i és cofundador de ProVeg, una organització internacional que, entre altres coses, promou la reducció del consum mundial d’animals en un 50% el 2040. També va cofundar el Center for Effective Vegan Advocacy (CEVA) amb Melanie JoyLeenaert és el creador del Thursday Veggie Day a Gant, que es va llançar l’any 2009. També és l’autor del llibre de 2017 “Hacia un futuro vegano” i del bloc The Vegan Strategist.

“El maltractament animal és el mal més gran que fem com espècie”
To Top