Terrassa

“Confiem en els joves i treballem per la igualtat d’oportunitats”

La Fundació Impulsa inicia nou curs amb 320 joves becats que, amb l’acompanyament d’un mentor, podran cursar estudis d’FP

Acte d'inici de curs de la Fundació Impulsa a Terrassa / Lluís Clotet

La Fundació Impulsa ha carregat piles i ha engegat un nou curs. Joves de Catalunya podran cursar estudis d’FP gràcies a l’acompanyament i les beques de l’entitat. Aquest curs 2023-24 s’han sol·licitat 253 beques, però seran 320 joves d’Osona, de la Garrotxa, del Berguedà, del Moianès, de Terrassa, de Sabadell, del Bages, del Baix Empordà, i per primer any, de l’Anoia els que rebran aquesta ajuda per part de la Fundació. Cal destacar que enguany, 86 nous joves s’incorporen a la fundació que beca estudiants de grau mitjà i superior. I és que amb el temps, la fundació ha anat creixent tant en nombre d’alumnes becats com de presència al territori.

Judit Sánchez, tècnica de programes de la fundació, explica que la feina de l’entitat té un objectiu molt clar. “Confiar en els joves i treballar per la igualtat d’oportunitats”. Els centres educatius públics, privats i concertats de cada territori poden presentar fins a 3 candidatures i hi ha diferents barems per rebre la beca: el socioeconòmic i el de vocació. “És important que hi hagi aquesta vocació, esforç i motivació perquè els joves vulguin fer aquests estudis”, assegura la Judit.

Des de l’equip de l’entitat expliquen que el 75% de l’alumnat té mentors. “Els de primer curs tenen tots un mentor i els que fa tres o quatre anys que estan amb nosaltres tenen el seguiment de l’equip psicopedagògic i participen en un dels programes de la fundació”. Una vegada superat el primer curs, els alumnes becats ja no tenen a la persona referent perquè ja la van tenir en el seu moment. “Pel seu desenvolupament, pel seu procés educatiu i de maduresa, hem decidit que la seva mentoria ha arribat a la seva fi després de dos o tres anys i ara ja tiren amb el suport de la fundació”, detalla Sánchez.

Nous curs amb novetats

Aquest any hi ha novetats. Fins al moment la Fundació Impulsa classificava als joves per promocions. Aquest any els ha classificat en 3 programes. “Ens hem adonat que per fer un acompanyament més acurat han de tenir formacions més especifiques adaptades al moment vital en el qual es troben”, explica Judit Sánchez. “Quan els joves comencen tenen un acompanyament a través de la mentoria, una persona que els acompanya durant dos cursos acadèmics, però també compten amb una tècnica referent per part de l’equip psicopedagògic”, detalla.

Aquest curs hi ha tres programes: mentoria (on estan dos anys), creixement humà (d’una durada d’un any) i oportunitats laborals (el quart i últim curs). “Dins de cada programa tenen aquest referent tècnic i un pla formatiu. Els de mentoria ens encarreguem de gestió emocional, autoconcepte i autoestima. Al tercer any parlem més d’autonomia, quines són les inquietuds i objectius dels joves perquè ell mateix pugui prendre les seves pròpies decisions per preparar-se per l’últim any, el d’oportunitats laborals, on es treballen els recursos i eines que demana el mercat laboral”, explica Sánchez.

Acte d’inici de curs de la Fundació Impulsa a Terrassa / Lluís Clotet

El suport de les empreses és clau

En l’actualitat hi ha una demanda real del mercat laboral de joves que estudiïn FP i un atur juvenil molt elevat. “A Espanya hi ha una sobrequalificació dels llocs de feina i s’ha de revalorar l’FP”, assegura la Judit. “És molt important aquesta iniciativa de la fundació perquè hi ha molts joves que d’una altra manera tindrien moltes dificultats per estudiar i des de l’entitat treballem perquè puguin tenir l’oportunitat amb la beca econòmica i l’acompanyament”, afegeix.

Les empreses donen suport i ajuden als joves, s’involucren en el projecte perquè cada vegada hi hagi més oportunitats pels joves sense recursos. “Sense els diners i sense l’ajuda d’aquestes empreses el projecte no seria possible”, expressa Jordina Giménez, de l’equip de captació del Vallès. “Des de les empreses hi ha una confiança sense cap mena de retorn, és un suport totalment altruista perquè són voluntaris”, explica. Les empreses col·laboradores amb la Fundació estableixen aquesta relació perquè creuen amb el projecte i volen que el talent jove tingui oportunitats. “Aquest encaix entre mentors i alumnes és el punt clau de tot el projecte”, assegura la Jordina.

Des de la Fundació llencen un missatge clau: “No deixeu el circuit educatiu, acabeu l’ESO, però continueu estudiant, perquè hi ha una demanda real del mercat laboral i amb això les opcions se us multiplicaran”.

Alumnes i mentors estableixen relació

En aquest acte d’inici de curs, joves i mentors s’han conegut per primera vegada i també s’han reprès les relacions de mentoria de les parelles del curs anterior. Els mentors passen per un procés de selecció i intenten aparellar-los amb joves amb qui comparteixin interessos personals o branca professional.

“Per a mi un mentoratge és acompanyar a un jove en un camí d’estudis i de vida”, explica Anna Soto, que ha fet una mentoria durant dos anys d’una adolescent que va fer un cicle de confecció i costura. Ara l’Anna inicia un nou curs amb un altre jove de la fundació que fa temes sanitaris. “Va molt bé per a un adolescent tenir una persona adulta que l’acompanyi i l’assessori sense que sigui la seva família. És molt interessant i molt maco”, assegura Soto.

“Jo vaig conèixer el projecte a través de l’institut, les professores van trucar a la meva mare i em van presentar com a candidata”, explica Carmen Caro, una estudiant que inicia aquest any el curs. “Estic molt contenta perquè és una gran ajuda, ens anirà molt bé a mi i als meus pares i sobretot perquè pugui fer els estudis que vull fer”, assegura molt motivada la Carmen, que vol estudiar educació infantil. “Anirem fent trobades cada quinze dies i les farem de manera presencial, ens hem donat el contacte per facilitar el contacte si alguna vegada no podem trobar-nos”, explica Núria Margalef, la seva mentora, que és el primer any que participa en el projecte. “Per a mi és molt important poder ajudar a un jove, que a més a més té motivació pels estudis que jo he fet i penso que a la vegada jo puc aprendre molt d’ella”, assegura animada la Núria.

Acte d’inici de curs de la Fundació Impulsa a Terrassa / Lluís Clotet

“Per a mi és una nova experiència, poder conèixer gent nova i intercanviar i aprendre l’un de l’altre, és molt interessant aquesta iniciativa”, expressa Jaume Canyelles, mentor del Joel Morcillo. Tots dos s’han introduït i han quedat d’aquí a quinze dies per trobar-se i començar el seguiment dels estudis. “És una edat molt difícil, on si reps consells i intercanvies opinió amb una persona que ja ha passat per això et pot ajudar molt a prendre decisions”, assegura Canyelles. “Significa molt per mi poder formar part de la fundació, és una ajuda molt gran poder tenir un mentor com el Jaume perquè ell ha viscut moltes coses que jo encara no i em pot ajudar i ensenyar molt”, afegeix el Joel Morcillo, que inicia el curs aquest any. El Joel està fent un grau mitjà d’electromecànica i li agradaria poder dedicar-se a aquest sector, principalment treballar a un taller.

La Mame Astou ja és el tercer any que forma part del projecte de la Fundació Impulsa i està estudiant un cicle superior de laboratori d’anàlisi i control de qualitat. Li agradaria poder estudiar farmàcia a la universitat quan acabi el grau i fer investigació. “Aquesta ajuda m’ofereix oportunitats laborals i acadèmiques, així com formacions per gestionar les emocions en el meu dia a dia”, assegura Astou. “És el meu tercer any fent el seu mentoratge i per a mi aquest acompanyament és molt important perquè és un retorn a la societat, jo també vaig tenir una persona que em va agafar de la mà i vull oferir el mateix temps i energia”, expressa Marissa Lleberia. Les dues ja fa tres anys que fan el seguiment i treball plegades i han trobat la dinàmica que els funciona: Trobades cada quinze dies, parlar sobre inquietuds i missatges quan hi ha esdeveniments destacats.

“Confiem en els joves i treballem per la igualtat d’oportunitats”
To Top