Abans les bicicletes eren per a l’estiu –que escrivia Fernando Fernan-Gómez–, però ara són símbol de mobilitat. I abans també les terrasses dels bars eren per a l’estiu… Però entre el canvi d’hàbits per la covid i el progressiu temperament dels hiverns, ja són per a tot l’any. D’aquí el renascut interès en les concessions municipals de bars i restaurants a l’espai públic. Bàsicament, als parcs de la ciutat.
De fet, fa escassos dies que ha reobert l’antic Kau de les fades, avui rebatejat com El Vermutet. Feia un any i mig que estava tancat.
No és pas l’únic: l’Ajuntament està a punt d’adjudicar la concessió del bar de la Casa Baumann, que està inactiu i desaprofitat des de fa tres anys i mig.
A més, el problema continua enquistat amb el bar del parc dels Catalans. Tot i que la tardor passada semblava que reobriria, encara no ha estat així i ja acumula cinc anys d’inactivitat. S’albira un despertar de les concessions que faltaven, si bé el procés ha estat fins ara més lent del que s’esperava.
Vallparadís
El Vermutet
Reobre l’antic Kau de les fades, ara impulsat per l’alegria del teatre
Desenes de ciutadans es van sorprendre, el cap de setmana passat quan van veure desplegada i en funcionament la terrassa de l’antic Kau de les fades. Tanmateix, ara ha estat rebatejada com El Vermutet, recuperant així el nom original amb el qual va nàixer aquest espai l’any 2003. Va ser llavors quan Alfons Ferrero i Fátima Moix van optar al concurs d’explotació primigeni d’aquest bar. “Encara més: nosaltres mateixos vam dissenyar com seria l’espai”, explica Ferrero. “Però en aquell temps érem inexperts, alhora havíem obert l’Oblongo –a la plaça de Ricard Camí– i vam decidir traspassar la concessió”, explica Ferrero.
Vol la casualitat que vint anys més tard hi hagin tornat. “Quan ens vam assabentar que tornava a sortir a concurs, ens vam animar, perquè sempre ha estat una mica una espineta clavada”, sosté.
El nou El Vermutet obrirà durant l’hivern els dissabtes, diumenges i festius (de mig matí fins després de dinar), però ampliarà els horaris en època estival.
Casa Baumann
Bau House
Quatre candidats per a un concurs que s’adjudicarà d’aquí a poques setmanes
La licitació del bar de la Casa Baumann s’aprovarà en Junta de Govern -o almenys així està previst- aquest mes de setembre. Un cop aprovat, ja es podrà saber quina ha estat la proposta escollida. En total s’han presentat quatre propostes. Tornarà a tenir vida, doncs, un espai que va tancar ja fa tres anys i mig. De fet, la pròrroga de la llicència de l’anterior adjudicació s’extingia i l’anterior concessionari així ho va anunciar a principis de 2020. Tanmateix, el procés de licitació (d’aquest darrer intent) ja acumula un cert endarreriment.
De fet, s’esperava que quedés licitat al juny i que pogués –fins i tot– haver cobert la temporada d’estiu (molt propícia, a causa de la seva terrassa i proximitat amb el parc de Vallparadís).
Però els tràmits garantistes de l’administració han acabat per endarrerir-ho. S’espera la seva obertura per la tardor.
Parc dels Catalans
Racó del Parc
Un espai deteriorat i ple de grafits, que ja fa cinc anys que està tancat
Sense dubte el gran fiasco del conjunt de concessions municipals en parcs urbans.
Fa temps conegut com a Biaix, i més recentment el Racó del Parc, fa aproximadament cinc anys que no té activitat.
Tanmateix, l’any 2022 hi va haver una revifada en la gestió de l’espai i l’Ajuntament de Terrassa –titular de l’edifici–va iniciar la tramitació del procés d’adjudicació.
L’oferiment era per a quinze anys i fins a tres candidats aspiraven a la gestió del bar. No obstant això, el procés no va ser reeixit i avui en dia encara és tancat. O millor dit, no només roman sense activitat, sinó que el seu declivi és evident.
El deteriorament més visible és l’estètic, ja que la paret de les darreries es troba totalment coberta de “tags” i grafits. Així mateix, en l’interior, a través de les grans vidrieres s’aprecia la brutícia acumulada. L’estampa general és de certa deixadesa, com si el tancament de l’espai hagués estat a “correcuita”, en un desmantellament dels materials.
Parc de Sant Jordi
Dot
Una “guingueta sense platja” amb un públic familiar de Ca n’Aurell
El Dot naixia l’abril des de l’any 2011 i ja va camí de celebrar el seu 13è aniversari. Anna Sorribes és la impulsora d’aquest projecte nascut al seu barri. “Jo soc de Ca n’Aurell i vaig tenir clar des del principi que si sortia una cosa per aquí, la voldria aprofitar”, explica.
En aquest temps, ha consolidat una aposta gastronòmica amb molt de públic. “I una terrassa privilegiada”, reconeix. Tot i això, matisa que no tot són flors i violes. “A veure, a l’hivern no és tan fàcil: si tens dies rúfols, de pluja…”, explica Sorribes, “doncs el públic és menor”.
“Però les coses bones són més que no pas les dolentes”, matisa, sobre la ubicació en el bell mig del parc de Sant Jordi. “Som com una guingueta, però sense platja”, diu amb una rialla.
A més, manté el seu caràcter familiar. “Aquí ens coneixem tots, hi ha gent del barri que va cada setmana a dinar”, explica.
Parc de Vallparadís
Terra traga’m, Cal Toni i La terrasseta del Parc
Bars que vertebren el parc
El setembre de 2020 obria les portes el nou bar Terra Traga’m del parc de Vallparadís. Es troba a la zona de l’Horta dels Frares, a tocar de l’estació d’FGC. Anteriorment s’havia anomenat Carabassa.
Més baix, aferrat a l’escenari Vela, es troba Cal Toni. Aquest bar dona servei, en cas d’esdeveniments massius, com ara concerts musicals o fires (per exemple, aquest cap de setmana, el Reggae Festival i el Vegan Fest).
Finalment, quasi a tocar amb Can Jofresa, es troba La terrassa del parc, potser la més perifèrica (a nivell geogràfica) de les concessions municipals. De molt d’èxit els caps de setmana, dona servei –entre molts d’altres– a usuaris del pipicà.