Terrassa

Joseba Quevedo, distingit amb el Premi Nacional d’Automàtica del CEA

El catedràtic de l’UPC és pioner en el disseny i posada en marxa dels estudis universitaris d’enginyeria en automàtica i electrònica industrial a Espanya

Joseba Quevedo, catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya

El catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya –BarcelonaTech (UPC) i professor durant 34 anys a Terrassa, Joseba Quevedo, ha estat distingit pel Comitè Español de Automàtica (CEA) amb el Premio Nacional de Automàtica, que agrupa investigadores, professors i professionals de l’automatització, el control, la robòtica, la visió i la intel·ligència artificial.

Quevedo ha dedicat 43 anys a l’enginyeria automàtica i la robòtica. Actualment, també és coordinador del diploma sènior, director del centre de recerca CS2AC i comissionat de l’ESEIAAT per a la Recerca. El catedràtic destaca en el disseny i desenvolupament d’algoritmes de detecció, diagnosis i pronòstic de fallades; detecció de ciberatacs en sistemes complexos com ara xarxes de distribució d’aigua i energia; disseny de sistemes avançats de control amb capacitat d’adaptació i reconfiguració de falles de sensors; optimització de sistemes de distribució d’aigua i localització de fuites.

Llarga trajectòria en l’enginyeria automàtica

Joseba Quevedo va crear la secció departamental d’Automàtica al Campus de Terrassa. L’any 1994, quan era rector de la UPC Jaume Pagès i dirigia l’Escola de Terrassa Ramón Capdevila, va aconseguir posar en marxa a Terrassa uns estudis universitaris pioners a Espanya: la titulació de segon cicle d’Enginyeria en Automàtica i Electrònica Industrial. També va fundar el grup d’Investigació en Sistemes Avançats de Control (SAC) i el centre específic de recerca Supervision, Safety and Automatic Control (CS2AC), del qual ha estat director fins l’actualitat. La producció d’aquests dos grups de recerca universitaris, en els quals treballen actualment 25 investigadors i investigadores, i la seva aportació als avenços de l’automàtica i la robòtica, es tradueix en la publicació de prop de 800 articles científics i més de 200 projectes d’R+D competitius.

Igualment, Joseba Quevedo, membre del consell científic de Cetaqua Barcelona, ha impulsat el laboratori LEA-SICA, una federació de cinc grups de recerca especialitzats en robòtica i automàtics del sud de França i Catalunya ubicats a Terrassa, Girona, Toulouse, Perpinyà i Barcelona. També va fundar l’any 1999 el col·lectiu de professors i investigadors catalans CERCA. La producció científica de Joseba Quevedo passa per més de 500 publicacions, cent dels quals s’han publicat a revistes d’impacte. Ha escrit 5 llibres i 24 capítols de llibres, ha dirigit 15 tesis doctorals i ha obtingut 7 premis científics. El recentment guardonat amb el Premio Nacional de Automática ha liderat 15 projectes d’R+D europeus, 20 projectes d’R+D nacionals, 7 projectes de la Generalitat de Catalunya i 30 projectes de transferència tecnològica amb empreses, amb els que la UPC ha ingressat més de 6,5 milions d’euros. Així mateix, Joseba Quevedo va crear el Diploma de la UPC ‘Ciència, tecnologia i Societat’ per a persones més grans de 55 anys.

Quant a la seva activitat al CEA, Quevedo ha estat secretari, vicepresident i president d’aquesta institució; va impulsar a Terrassa l’any 2013 les jornades d’automàtica que organitza cada any i ha estat un membre molt actiu, amb participació en grups temàtics de control intel·ligent i d’enginyeria de control.

To Top