Terrassa

L’urbanisme tàctic s’esten a nous carrers

Al carrer de Faraday i a la plaça de Sant Oleguer s’han ampliat voreres i s’ha guanyat espai per als vianants amb pintura verda

Un tram més. L’urbanisme tàctic (el mecanisme de transformació urbana ràpid i econòmic, a còpia de pintar el paviment) ha arribat a l’eix del carrer de Faraday. L’Ajuntament ha decidit aplicar la mesura, que ja ha modificat la mobilitat als carrers d’Arquimedes i Galileu, a un altre eix viari principal del barri de Ca n’Aurell, tot i que en aquesta ocasió de manera puntual a dos trams de la via.

Els veïns i els conductors s’han trobat amb la intervenció a la cruïlla situada enfront de la parròquia de la Sagrada Família, a la placeta de Mossèn Joan Fortuny, entre els carrers d’Antoninus Pius i Blasco de Garay. En aquest punt, s’ha ampliat el perímetre per a vianants de la plaça amb pintura verda i s’han pintat diversos trams, ampliant les voreres i provocant un efecte illa de vianants a l’alçada d’Antoninus Pius.

Un tram guanyat per als vianants a Faraday, a la cruïlla amb Antoninus Pius / Nebridi Aróztegui

La segona intervenció ha estat a l’altura de la plaça de Sant Oleguer, a tocar del parc de Sant Jordi. Aquí s’han pintat diversos trams ampliant voreres i guanyant espai per als vianants i també ha augmentat el perímetre de l’illa central. La pintura verda sobre el paviment ha estat reforçada en aquest punt amb pilones que marquen el límit dels carrils de circulació. No s’ha suprimit cap vial, però l’espai per als cotxes s’ha reduït, alhora que creix el reservat per als vianants.

La intervenció al carrer de Faraday arriba unes setmanes després que els carrers d’Arquimedes i Galileu estrenin nova imatge, també gràcies a l’urbanisme tàctic. A les dues vies s’han ampliat les voreres pintant l’asfalt i s’ha reduït l’espai per al pas dels vehicles, tot i que mantenint l’estructura prèvia a la reforma: un carril de pujada a Arquimedes i un carril de baixada a Galileu.
“Iniciem el curs amb novetats a Faraday i a la plaça de Sant Oleguer -constataven aquests dies els veïns a través de la plataforma ‘A Faraday ens pugen els fum’- No sabem quins beneficis poden tenir aquests canvis. Més aviat estem desconcertats”.

Els veïns dels carrers de Faraday i de Nicolau Talló es van mobilitzar abans d’estiu per denunciar l’increment de trànsit que registraven amb les obres, primer de Galileu i més tard d’Arquimedes, i manifestar la inquietud perquè les restriccions de trànsit al centre acabin desplaçant el trànsit als seus carrers”.

Raquel Restoy, membre de la plataforma “A Faraday ens pugen els fums”, explica que “ens van informar que pintarien els carrers, però no veiem la utilitat i lamentem el dispendi”. Els veïns insisteixen que “l’origen del problema és el tancament de la Rambla. Els cotxes s’han desplaçat a Arquimedes i Galileu i ens temem que el problema ens acabarà repercutint. Ja ho hem vist durant les obres. Els cotxes circulaven per Nicolau Talló i per Faraday”.

Urbanisme tàctic i pilones a la plaça de Sant Oleguer / Nebridi Aróztegui

Els veïns demanen l’Ajuntament que “busquin alternatives. Diuen que amb l’obertura de la B-40 baixarà el trànsit, però no creiem que sigui així”.

A peu de carrer, a Faraday els comerços no aprecien un increment significatiu de trànsit aquests dies. “No ho hem notat -explica Ana Carvajal, propietària de la cafeteria La Venezolana, a la cruïlla amb carrer de Salvà. “Nosaltres vivim a la plaça de Sant Oleguer i el que si hem vist és que s’han perdut places d’aparcament i ara hem d’anar fins a l’avinguda d’Àngel Sallent. Amb la pintura guanyen espai els vianants, però ens complica l’aparcament als veïns”.

A la mateixa plaça, Ester López, de la perruqueria canina Monpets, valora positivament la pintura verda al davant del seu negoci. “És veritat que ha suprimit places d’aparcament, però el meu negoci i el del costat hem guanyat visibilitat. Ja no tenim cotxes a la porta”.

López explica que amb l’urbanisme tàctic, els carrils “són més estrets i, en hores punta, a la sortida de les escoles, es produeixen petites retencions que abans no hi eren”. Són embussos puntuals que, diu, es resolen en pocs minuts.

L’urbanisme tàctic s’esten a nous carrers
To Top