Aquesta ciutat està plena de mostres artístiques de tota mena i de detalls pels espais públics que molta part de la ciutadania no té localitzats. Possiblement, però, poca gent s’espera que, enmig d’un carrer, en aquest cas el dedicat a Sant Ignasi, es pugui veure, sense cap mena de trava, un fragment d’un claustre. No és cap invent, és una peça d’estil gòtic, datada al segle XIII que, a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya anomenen el “Fragment del claustre de Sant Pere de les Puelles de Barcelona”.
És com poder contemplar una escultura a l’aire lliure, un element arquitectònic que, en diversos punts es descriu de la mateixa manera i s’explica que “consta de deu arcs ogivals amb nervadures que descansen sobre columnes també nervades, amb capitells decorats amb fullatges”.
El monestir de Sant Pere de les Puelles, de Barcelona, es va enderrocar l’any 1873. Ha plogut molt, potser menys del necessari, des de llavors, però el fragment del carrer de Sant Ignasi continua allà, impertèrrit, sense cap variació, només amb allò que queda dret, però amb molta dignitat.
Repartits pel país
De monestirs, esglésies o altres temples de culte, n’hi ha un gran nombre repartits per tot el país. Molts, també, van ser enderrocats, alguns amb males arts i altres pels motius que no venen al cas. De fragments de claustres, però, que encara romanguin drets en el bell mig d’un carrer d’una població de considerables dimensions com és aquesta, potser ja no n’hi ha tants.
El més ressenyable d’aquest assumpte és, precisament, que cap d’aquelles ments clarividents entre els que decideixen i que, a voltes, ho espatllen tot, s’hagi entestat a enderrocar-la. Quina sort!