Amb el canvi de temps, afloren algunes malalties que ens acompanyaran o que empitjoraran durant la tardor. Les dermatitis i els refredats, però també patologies reumatoides com el dolor de genoll o de turmell tornaran a les consultes les pròximes setmanes. La tardor és una estació de canvis, com la baixada de temperatures, l’augment de la humitat i la disminució de la pressió atmosfèrica que afecten algunes patologies. Els dies són més curts i el nostre estat d’ànim també se’n ressent. Va bé saber-ho per, si podem, evitar-ho.
Dermatitis atòpica
Amb menys defenses, augmenten les picors
És una patologia que afecta entre un 5% i un 20% de la població i està entre les consultes més habituals al dermatòleg. La dermatitis atòpica és una inflamació crònica de la pell usual a la infància, però també entre els adolescents i els adults. El fred, la humitat o determinats teixits… “Els factors que provoquen un brot són múltiples”, explica el dermatòleg Miquel Casals, que recomana utilitzar “peces de cotó, evitar els frecs, la humitat, fer servir poc sabó i hidratar la pell amb productes naturals”.
Asma
Sensible als canvis de temps i a la humitat
La Societat Espanyola d’Immunologia Clínica i Al·lèrgia Pediàtrica conclou que la tardor i els seus canvis de temps són la pitjor època de l’any per les persones que pateixen asma, una patologia que es dispara els mesos posteriors a l’estiu. El fred, la humitat i les pluges afavoreixen la proliferació d’àcars, fongs i alguns al·lèrgens poden provocar una crisi asmàtica. En els casos aguts cal utilitzar broncodilatadors, però si l’asma té un origen al·lèrgic, caldrà trobar la causa i mirar d’evitar-la.
Malaltíes reumàtiques
Dolor als genolls i a les articulacions
És probablement una de les patologies, la reumàtica, més generalitzada. Es calcula que la pateixen una de cada quatre persones adultes i amb la tardor, s’accentuen. El clàssic dolor de genoll, l’avís quan ha de ploure, o el mal a les articulacions. Alguns estudis conclouen que els canvis de pressió de la tardor i la primavera empitjoren el dolor, però també és veritat que amb l’arribada del fred ens movem menys i estem més contracturats. A les consultes ho saben, amb la tardor, tornen els dolors.
Refredats i la grip
Còctel de virus amb l’arribada de la tardor
La grip arriba normalment a principis d’any, però fins a la declaració oficial de l’epidèmia, la tardor porta un festival de virus que ens fan passejar amb el mocador. Mucositat nasal, tos, mal de coll i en alguns casos febre. És l’estació dels processos respiratoris a les vies altes, un fenomen que es repeteix cada any i que ens agafa amb el sistema immune tocat per la baixada de les temperatures. La covid, que tornarà ja gripalitzada, ens deixa l’ús de la mascareta com a mètode per frenar els contagis.
Depressió de tardor
Després de la síndrome posvacacional
Habitualment associem l’astènia a l’arribada de la primavera, però aquesta afectació a l’estat d’ànim també es dona a la tardor, coincidint amb la baixada de la temperatura, la tornada a la feina, el canvi d’horari i els dies més curts. Canvis ambientals i baixada de bioritmes és el binomi de l’astènia de tardor, que en alguns casos pren el relleu la síndrome postvacances. Pot augmentar la irritabilitat, dificultat per dormir, tristor o apatia, però passa en dues o tres setmanes. Si supera aquest temps, cal anar al metge.
Dèficit de vitamina D
Quan deixem d’estar exposats a la llum solar
Les persones amb hospitalitzacions llargues, els avis tancats a casa o les persones que entren i surten de treballar de nit. La llum solar és la primera font de vitamina D, que té un pes important al nostre organisme i la seva manca pot generar problemes immunitaris i d’estat d’ànim. No es tracta d’una carència generalitzada en la població i tampoc és un problema propi del nostre entorn, però els casos augmenten la tardor entre aquelles persones que deixen d’estar a l’aire lliure coincidint amb el final de l’estiu.
Pneumonies
Una infecció aguda que augmenta amb el fred
La pneumònia és una forma d’infecció respiratòria aguda que afecta els pulmons. Virus, bacteris o fongs poden provocar la malaltia, que omple els alvèols de pus i líquid. Els símptomes són calfreds, febre, suor, dolor toràcic i tos amb flegmes. També mal de cap, muscular i manca d’apetit. No és una patologia exclusiva de la tardor, però la prevalença augmenta entre els mesos d’octubre i desembre i es perllonga durant l’hivern. Vacunar-se en cas de ser població de risc és una de les millors formes de prevenció.