Terrassa

“Hem de fer una aposta clara pel condicionament de les aules”

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació, Joan Salvador, detallen les millores del nou curs i els reptes pendents

Aquest dimecres 6 de setembre ha engegat el curs escolar 2023-2024 L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat del tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació, Joan Salvador, ha visitat les instal·lacions de l’escola Abat Marcet amb motiu de l’inici del curs escolar. “Avui és un dia molt important per a la ciutat perquè 75.0000 alumnes comencen l’escola a infantil, primària i secundària i, per tant, és un dia de retrobament, emocions i nervis”, ha assegurat Ballart. L’alcalde de Terrassa ha remarcat que l’inici del curs ha engegat sense incidències i amb normalitat a tota la ciutat. “Els problemes en l’àmbit de dispositiu de mobilitat i de trànsit es generen els dies posteriors i avui només hi ha hagut alguna incidència puntual”, ha detallat.

Jordi Ballart ha incidit en la importància de l’educació per a tots els governs. “L’educació és un pilar fonamental de la nostra societat perquè genera igualtat d’oportunitats, cohesiona, fa que les persones puguin progressar i desenvolupar la seva vida i per a l’Ajuntament de Terrassa és una prioritat”.

Inici del curs escolar a l’escola Abat Marcet / Nebridi Aróztegui

Nou curs i nous reptes

L’alcalde ha reivindicat al govern de la Generalitat que aposti per l’educació. “Com a ciutat seguirem amb actitud ferma i contundent reivindicant al govern de la generalitat que aposti per l’educació, que doti de més recursos els centres educatius de la nostra ciutat perquè tenim mancances, la necessitat de moltes millores i dèficits

Ballart ha detallat els reptes d’aquest nou curs, entre els quals destaca lluitar contra la segregació escolar. “El curs del 2018-2019, la ciutat de Terrassa era la ciutat que tenia menys segregació escolar de Catalunya i un estudi de la Fundació Bofill indica que ha sigut l’Ajuntament català que més ha baixat en aquest rànquing i això vol dir que anem en la bona direcció i que hem de seguir insistint en les mesures per fer possible la baixada”. Pel que fa a l‘assetjament, l’alcalde ha assegurat que “hem de continuar insistint per combatre’l, així com insistir amb el pla de xoc contra l’abandonament escolar en tots els centres educatius de la ciutat”.

Joan Salvador, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Educació, ha assenyalat que el que demanen totes les escoles és el condicionament de les aules. “La Generalitat diu que el futur passa per adaptar-se al canvi climàtic, però no és tan fàcil. Aquesta és la gran demanda i per la que hem d’apostar en un futur, poder aclimatar zones comunes, perquè els pressupostos són brutals i sobretot ombrejar les zones dels patis, que han quedat molt de formigó”. Salvador també ha assegurat que “el problema és totalment econòmic” i “s’han de començar a tenir partides per desenvolupar totes aquestes millores”. La Generalitat ja ha començat una prova pilot a 12 escoles de Catalunya on es climatitzaran les aules i zones comunes. Aquesta qüestió s’ha destinat una inversió de 40.000 i 60.000 euros per escola. “Hem de fer una aposta de país clara per a aquest tema”, ha assegurat Ballart.

Inici curs escolar a l’escola Abat Marcet / Nebridi Aróztegui

Novetats i millores

Aquest curs comença amb novetats. La més destacada és el nou concessionari del menjador. “Portem anys amb litigis, per fi podem tenir l’entesa nova que avui ja ha iniciat amb total normalitat i sense incidències”, ha assegurat Ballart. “Esperem que el servei sigui molt millor, un servei que es basa en productes de més proximitat, en més diversitat alimentària i tenint en compte el valor del temps educatiu del migdia, que és d’una importància rellevant”. Joan Salvador, ha afegit que “durant aquest temps de migdia, la nova empresa de menjador ens ha adreçat que aquest temps d’oci i no oci, els alumnes podran tenir un espai de temps ordenat, amb activitats que estaran seguides i que es comunicaran als pares”.

Un altre tema sobre destacat són les beques. L’Ajuntament de Terrassa ha cobert 3.500 beques que eren del 70% fins al 100%. “Totes les beques ja s’atorguen al cent per cent, i això on havia passat mai, i ha estat causat pel canvi de barems de la Generalitat i de l’aposta que ha fet a l’empresa concessionària de menjador i l’esforç que s’ha fet des dels serveis socials”, ha explicat Ballart. El tercer aspecte que ha remarcat l’alcalde són les millores que es fan durant l’estiu a les escoles. “Aquest any s’han dedicat 650.000 euros a millores en manteniment a diverses escoles de tota la ciutat”, ha detallat.

Avançament escolar

Ballart ha felicitat els professionals dels centres per la feina feta tot i els canvis de calendari. El nou avançament escolar facilita la conciliació a les famílies, però perjudica els mestres i professionals de l’educació. “Sabem que l’avançada de l’inici del curs escolar no és fàcil i han tingut tres dies per preparar el nou curs, per tant, això requereix un esforç extra i en aquest sentit vull reconèixer aquesta feina”, ha expressat Ballart.

En aquest sentit, la directora de l’escola Abat Marcet de Terrassa, Anna Parra, ha assegurat que “els mestres tenim una vocació innata i això es nota, sobretot amb aquest avançament de calendari, que ha fet que només en tres dies hàgim de preparar aquest inici amb total qualitat i amb una expectativa molt alta perquè l’alumne pugui gaudir aquest inici”. Parra també ha assenyalat que “l’avançament implica una feina extra, sobretot durant el mes de juliol i agost, però també fora de calendari laboral i a les tardes aquests dies de setembre”.

La vaga d’educació convocada per aquest dimecres 6 de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar, no ha repercutit, fins al moment, a les escoles de Terrassa. “A hores d’ara no tenim constància de cap incidència, però anem recollint dades per a qualsevol problema que es pugui donar al llarg del dia, però creiem que si hi ha algun problema afegit, es donarà en els pròxims dies”, ha assegurat Joan Salvador.

“Hem de fer una aposta clara pel condicionament de les aules”
To Top