Amb la data d’inici de curs avançada al 6 de setembre, les escoles i instituts han d’afrontar un començament amb una doble preocupació: l’escàs temps per preparar adequadament el nou curs i les temperatures rècord a què hem arribat aquest estiu. La majoria dels centres educatius de Terrassa no disposen de sistemes d’aire condicionat ni de ventiladors i, les altes temperatures poden ser un problema tant pels alumnes com per al claustre.
Després d’un estiu en què s’han trencat tots els rècords de temperatura, els directors mostren la seva preocupació per la calor que pot fer durant el setembre. La directora de l’escola El Vapor, Laura Díaz, explica que “és un problema que va in crescendo. Cada cop es fa més dur i requereix molt esforç per part de tothom, ja que no tenim sistemes de ventilació en tot el centre”. En aquest sentit, espera que “s’estigui fent algun estudi”, amb l’objectiu de què s’acabi instal·lant algun sistema de refrigeració. A l’escola Agustí Bartra tenen una situació similar. La directora, Marta Bernaus, assegura que “ens van dir que l’estructura de l’edifici permet que entri l’aire suficient a les aules”. Tot i això, comenta que “en moltes ocasions hem superat els 27 ºC a l’interior, que és la temperatura màxima recomanada en l’ambient laboral”. Alguns centres com l’Abat Marcet lluiten per intentar que es prenguin mesures per combatre la calor. “Fa molts anys que arrosseguem les altes temperatures. A la part alta de l’edifici no es pot estar durant l’estiu, és per això que utilitzem termòmetres per queixar-nos”, declara la directora de l’escola, Anna Parra.
Un curs a contrarellotge
L’avançament del nou curs ha provocat que l’equip directiu i els docents tinguin menys temps per preparar l’organització, els plans de lliçó i les activitats educatives. Els equips directius ja s’han posat a treballar a principis d’aquesta setmana, mentre que la majoria dels mestres tornen avui de les seves vacances. Això significa que només disposaran de tres dies per acabar d’enllestir el curs. “Hem de tancar i engegar alhora. Alguns professors es van quedar una setmana al juliol per començar a preparar el curs, perquè en tres dies resulta impossible”, explica la directora de l’escola Roc Alabern, Cindy Pogniard. La situació és la mateixa en la majoria dels centres educatius de la ciutat. La directora de l’Abat Marcet manifesta que “ens hem d’adaptar a aquesta situació. No li va bé a ningú”. Així mateix, afegeix que “amb el poc temps que tenim, ens obliguen a fer hores des de casa”.
Durant el setembre del curs passat, només hi havia horari lectiu als matins, la qual cosa permetia al claustre de professors acabar d’enllestir-ho tot durant les tardes. Enguany, es recuperen les classes en horari habitual des del començament. “L’any passat, els tutors tenien la tarda per avançar feina, però aquest any no podrà ser així”, comenta Anna Parra.
Nou professorat als centres
Alguns centres enceten el nou curs amb canvis en l’organització i noves cares pel que fa al professorat. És el cas del Roc Alabern. “Aquest curs tindrem set docents nous”, explica la directora. A l’escola Abat Marcet també hi ha molts tutors que comencen al setembre. De fet, la directora aclareix que “ens falten dos o tres, que no els tenim encara”.
Compte enrere per començar les classes
A menys d’una setmana que les aules tornin a omplir-se de rialles, aprenentatge i noves experiències, els estudiants, pares i docents de Terrassa estan expectants per iniciar un nou emocionant cicle escolar. Amb les motxilles preparades i el material escolars llest, és moment de marcar en vermell algunes dates clau al calendari educatiu.
El calendari del nou curs 2023-2024 dissenyat pel Departament d’Educació marca la casella de sortida el dimecres 6 de setembre per als alumnes d’infantil (de 0 a 6 anys), primària i ESO. Els estudiants de batxillerat i formació professional estan citats a les aules el dimarts 12 de setembre. Pel que fa a altres ensenyaments les classes arrencaran el 18 de setembre.
El curs acabarà divendres 21 de juny de 2024 al segon cicle d’educació infantil, a la primària, a l’ESO i al primer curs de batxillerat. La resta d’ensenyaments finalitzaran el curs d’acord amb la seva programació acadèmica.
Aquest és el segon any consecutiu que el curs comença amb el calendari avançat, una decisió que va prendre l’executiu d’Educació quan encara el liderava Josep Gonzàlez-Cambray –ara, amb Anna Simó al capdavant– i va desfermar ara fa un any crítiques dels sindicats de l’educació i una jornada de vagues a l’ensenyament.
Tardes lectives de setembre
Les tardes de lleure durant el mes de setembre no van seduir la comunitat educativa. Es desprèn d’un informe que la Generalitat va encarregar per esbrinar l’impacte que havia tingut aquesta experiència el curs passat, que pel mal feedback rebut, aquest any no es replicarà. Per tant, Educació fa marxa enrere i les tardes de setembre tornaran a ser lectives aquest curs.
Error en la inscripció al menjador
Fins aquest dimecres, la gestió del menjador escolar a Terrassa de cara al curs 2023-24 havia estat una incògnita. Els centres educatius ja van informar el mateix dimecres a les famílies, que estaven preocupades per la falta d’informació del servei de menjador, del procés d’inscripció. Tanmateix, les fitxes d’inscripció es van haver de tornar a enviar durant el dia d’ahir, a causa d’un error. Faltava la casella on s’indica el nom del col·legi, entre d’altres. Tot i això, es preveu que el servei de menjador comenci a normalitat a partir del primer dia de curs, el 6 de setembre.