La tardor de l’any 2017, el terrassenc Sergi Solvas va descobrir el Japó. “És un país que trenca amb tot el marc mental al que qualsevol de nosaltres podem estar acostumats”, assegura, i ho va comprovar en tots els seus sentits. “Es veu tant en les petites coses de l’àmbit del dia a dia de la gent, com en aspectes físics de les ciutats i pobles”, afegeix.
Va començar per la capital, Tòquio, que considera que és “una ciutat que vibra per si mateixa”. Va ser un viatge entre carrers estil japonès, gratacels i centenars de línies de metro, tren i diferents transports públics difícil d’entendre-ho a la primera.
Admet que “la societat nipona no és la més oberta ni extravertida que hi ha” i, socialment, fa l’efecte que “tothom va a la seva i com a turista ets una mica invisible, no els hi crides l’atenció”.
La següent parada, era Kyoto, l’antiga capital del país que, segons Solvas,”et transporta al Japó més tradicional quant a edificacions i cultura”. D’aquesta població destaca un parc als afores anomenat Fushimi Iniari, “un turó ple de la típica figura japonesa coneguda com a ‘tori’ que, de fet, n’hi ha prop de 10.000 a tot el parc”.
Següent parada, Osaka. “És una ciutat per als amants del manga i l’anime”, diu, amb un barri “ple de botigues i comerços amb milers de còmics, figures i ‘staff’ de tota mena d’aquest gènere rei del Japó”. Va aprofitar per visitar un “Nekocafé”, un local per prendre un cafè rodejat de gats de diferents races a on els pots donar menjar. També se’n troben a altres ciutats, com Barcelona.
El pas pel sud de l’illa va dirigir-se cap a localitats més rurals, com Beppu, coneguda per ser “un municipi geotèrmic a on t’acostumes a l’olor de sofre amb el pas de les hores i amb una gran fumarada per tota la ciutat com si es tractés d’un incendi, però no, és el fum que surt de la mateixa terra geotèrmica, similar al que passa a alguns indrets d’Islàndia”.
Són de visita obligada els “onsens”, “uns espais termo-lúdics com els de la ja esmentada Islàndia, aigües calentes naturals”.
Al sud del Japó
Ja per acabar, abans de retornar a Tòquio, va passar els darrers dies a la ciutat de Kagoshima, al sud del tot del Japó. “Destaca un parc natural a on hi ha un volcà sense activitat que es contempla perfectament des de tota la ciutat”, amb pràcticament turisme zero, ja que és poc visitada. “Vam aprofitar per agafar un tren regional i baixar encara més al sud i veure el poble d’Ibusuki, que destaca per tenir unes platges a on la sorra, literalment, crema per l’activitat volcànica de la zona”, explica.