Després de les vacances, moltes persones enfrontem el desafiament de reprendre la nostra rutina diària. Quina millor manera de fer-ho que abraçar la naturalesa i l’activitat física al mateix temps? Tres grans corredors de fons egarencs com són Jaume Leiva, Carme Ballesteros i Pep Moliner ens han proposat algunes rutes ideals per fer “running” a la ciutat. És moment de lligar-se els cordons, sortir a l’aire lliure i explorar cada racó d’aquests itineraris mentre marquem el ritme de les nostres metes.
1. Ruta circular des de Nacions Unides (7 quilòmetres)
Aquesta ruta parteix de Nacions Unides i passa pels camps del Pla del Bon Aire, on podem gaudir de la naturalesa mentre anem avançant. Després, podem continuar pujant i endinsar-nos a Matadepera, passant pel Club Egara o, fins i tot, ascendint una mica més fins a arribar al tradicional centre de jardineria i floristeria Argemí, una empresa familiar des de 1883. Canviem de rumb per desplaçar-nos al Parc Audiovisual de Catalunya i continuar avançant fins al Llac Petit, on podem prendre’ns un respir per observar el paisatge i mullar-nos una mica, que segur que ens anirà bé. Ja podem emprendre el viatge de baixada. Creuem l’avinguda Béjar fins a tornar d’on hem sortit: Nacions Unides. Jaume Leiva, campió d’Espanya de Mitja Marató, acostuma a fer aquesta ruta de set quilòmetres.
2. De Vallparadís fins a les Fonts (14 quilòmetres)
El parc de Vallparadís és un lloc excel·lent per encetar el nostre trajecte: entorn natural i camins asfaltats per córrer còmodament. Podeu començar la nostra ruta des de qualsevol altura del parc. Vosaltres decidiu. Haurem de baixar fins a arribar a la carretera de Rubí. A partir d’aquí, avançarem per sota del pont de la riera, creuant així Les Fonts. El Jaume Leiva acostuma a finalitzar el recorregut al castell de les Fonts. Aquest és un itinerari ideal, ja que no trobarem cotxes en el nostre camí.
3. Ruta circular des de Can Mossenaire (11 quilòmetres)
Aquest cop començarem i acabarem l’itinerari a la plaça Can Mossenaire (de Mossèn Homs). Tindrem un trajecte moderat en què trepitjarem les dues cocapitals del Vallès Occidental: Terrassa i Sabadell. Primerament, avançarem fins a la font de Ca n’Argelaguet, anomenada també font de l’Hort, ja que a sota hi havia l’hort de la masia de l’Argelaguet. L’aigua de la font procedeix d’una mina subterrània que passa molt superficial, de la qual s’ha tancat el registre, així que no se us acudeixi beure’n, que no té garantia sanitària. Després, anirem a parar a Sant Vicenç de Verders, una ermita d’estil romànic situada a Sabadell. Abans de tornar a Mossèn Homs passarem també per una altra ermita: la de Sant Julià d’Altura. Aquesta església era, inicialment, una parròquia rural de l’antic terme de Terrassa, però ara forma part del barri de Ca n’Oriac de Sabadell. Després d’un trajecte en què hem combinat cultura i activitat física, ja podem fer marxa enrere fins a Can Mossenaire.
4. Segona ruta circular des de Nacions Unides (12 quilòmetres)
Pel títol podríeu pensar que aquesta ruta és la mateixa que la primera, però podem assegurar-vos que no tenen res a veure. El trajecte també parteix des del parc de les Nacions Unides, però en comptes d’avançar per Matadepera, ens dirigirem cap a Can Petit per continuar avançant fins a la Torre Mossèn Homs, una masia emblemàtica situada al nord-est de Terrassa. A continuació, arribarem a l’antic hotel La Mola per baixar fins a Torrebonica, ubicat a un parell de quilòmetres a l’est de la ciutat. Allà podrem fer una petita parada, perquè tocarà tornar al lloc des d’on hem començat: Nacions Unides. Els més atrevits podeu provar de pujar fins a Matadepera abans de regressar de nou al Pla del Bon Aire.
5. Des de la Cogullada fins a les Martines (8 quilòmetres)
Podem encetar el nostre trajecte des de darrere de l’hotel Don Candido, com ens ha recomanat Carme Ballesteros. Avançarem fins a les Fonts i després haurem de fer un canvi de rumb per dirigir-nos a les Martines, tot i que podem tallar la ruta on ens vingui de gust. Una ruta alternativa pot ser, després de les Fonts, continuar baixant fins als peatges de Rubí. La Carme assegura que aquest itinerari de vuit quilòmetres “és assequible perquè, a més, hi ha molts camins de terra”. Això no vol dir que no arribarem esgotats a casa. Teniu en compte que les Martines és una urbanització amb pujades i baixades constants, així que prepareu els bessons i empreneu aquesta ruta, que no us en penedireu pas.
6. Des dels Mossos fins a Can Robert (10-20 quilòmetres)
Aquesta ruta parteix des de la comissaria de Mossos d’Esquadra. Hem d’anar pujant per la riera, passant així per Matadepera. Si sou prou valents, podeu creuar tot el poble, intentant arribar a Can Robert o, fins i tot, a La Mola. Però teniu en compte que després tocarà baixar tot el que heu pujat. La Carme Ballesteros acostuma a fer aquesta ruta per preparar les maratons. Ella arriba fins la Mola. Sereu capaços d’arribar-hi vosaltres també?