Acostuma a passar, tota ciutat aliena ens sembla més interessant que la pròpia. I és que els nostres ulls, habituats a veure de forma rutinària els mateixos carrers, sovint es descuiden d’aturar la mirada i posar-hi atenció.
Justament per entrenar-la a apreciar el patrimoni quotidià, l’Ajuntament de Terrassa està oferint aquest estiu una dotzena llarga de recorreguts per Terrassa. No hi pot faltar el modernisme industrial ni una ruta en exclusiva per l’obra de Lluís Muncunill. Però també hi ha recorreguts per la terrassa medieval, la de les vistes panoràmiques en altura, la del plató de rodatges de cinema…
Així doncs: Fer el turista, a la teva pròpia ciutat? “Més aviat ho plantegem com conèixer la teva ciutat per després poder ser-ne ambaixador”, explica Pep Forn, regidor de Turisme. “Perquè si mirem les estadístiques, són molts els terrassencs que fan les rutes acompanyats d’amics forans que els han vingut a visitar”, afegeix.
Algunes de les rutes van arrencar justament durant la pandèmia, com a forma d’oferir alternatives culturals sense trencar els confinaments comarcals. Però tenen més punts favorables. “També serveixen per reforçar el nostre sentit de pertinença”, diu Forn. I d’autoorgull. “Perquè es pot fer una sortida a Barcelona, Sitges i Montserrat, que són esplèndids; però igualment hi ha una gran oferta sense sortir de Terrassa -pels que hi vivim- o justament per venir-hi –pels forans–”.
Les panoràmiques
Una de les rutes que millor funciona i que sempre exhaureix places és la de vistes panoràmiques. “Funciona molt bé en família”, assenyala Forn. Arrenca des de la Masia Freixa, on es puja al segon pis per veure el parc de Sant Jordi. “Però estem treballant a rehabilitar el minaret de la masia i fer la visita allà”, explica el regidor d’ERC. També es vol incorporar el futur nou pati de Cal Reig, que serà la nova seu de la colla castellera Minyons de Terrassa a partir del 2024. “I si aconseguim recursos econòmics per rehabilitar la bòbila Mirall, també la voldríem afegir”, diu.
Així mateix, hi ha un projecte, molt més llunyà, que és el possible mirador de 360 graus en la cúpula de l’edifici de Mútua Terrassa.
El servei de Turisme també estudia consolidar la ruta dels Vitralls, que es va estar per Fira Modernista i que es podria oferir a demanda. O una possible ruta relacionada amb l’aigua, amb infraestructures com el llac de Suriguera, els dipòsits de Can Boada i les múltiples torres d’aigua que es conserven a Terrassa.
No sempre allò de fora ha de ser millor. Depèn de com entrenis la mirada.
1. Escultures
El centre de Terrassa acull nombroses obres d’art públic del segle XX. Creacions singulars d’artistes locals que converteixen els carrers de la ciutat en un museu obert. “Com ara l’obra de Jorge Oteiza que tenim al Parc del Nord”, explica el regidor de Turisme, Pep Forn. També destaquen els conus tèxtils de la Rambleta del Pare Alegre (donant la benvinguda als cotxes que entren a la ciutat) i el xiprer dins la xemeneia de l’avinguda de Tarradellas.
2. Miradors
El recorregut comença amb la pujada al segon pis de la Masia Freixa, des d’on destaca la singular coberta de trencadís de vidre i la panoràmica del parc de Sant Jordi. Posteriorment, es visita la coberta l’antic Vapor Aymerich, Amat i Jover, per observar l’autèntic “mar de maons” que descriuen les voltes de la teulada. Seguidament, pujada a la Torre del Palau, que suposa un mirador sobre la Plaça Vella.
3. Medieval
Visita guiada al Castell Cartoixa de Vallparadís i a la Seu d’Ègara. I és que Terrassa també té no només un passat medieval, sinó restes que arriben fins als nostres dies. El Castell Cartoixa és un edifici original del segle XII que es converteix en cartoixa en els segles XIV-XV. Mentre que la Seu d’Ègara i abasta un període ininterromput des de l’època ibèrica fins a l’actualitat: vestigis ibers i romans, un gran complex episcopal dels segles V a VIII…
4. De nit
Enguany s’han incorporat dues rutes, a sengles edificis, en els quals la peculiaritat és que la visita es fa de nit. “O sigui, generem una nova visió del mateix element”, explica Forn. Per una banda, s’ha obert a visites el claustre de l’antic convent de Sant Francesc (a la plaça del Doctor Robert), probablement una de les joies amagades de la ciutat. L’altre és la Torre del Palau, si bé a les fosques i amb l’“skyline” de la ciutat adormida.
5. Guerra de successió
L’any 1700, Carles II de Castella mor sense descendència. Comença així el conflicte per resoldre la seva successió, un conflicte internacional que acabarà involucrant a les principals potències europees i que transformarà completament la realitat política, econòmica i cultural de Catalunya. Precisament, aquest diumenge, 3 de setembre, hi haurà una edició de la ruta a partir de les 11 hores (lloc de trobada l’Estació del Nord).
6. Plató de cinema
Terrassa ha esdevingut en els darrers anys un plató de cinema, tant a l’aire lliure com a l’interior. Tant és així que ja s’ofereix un recorregut guiat per algunes localitzacions com la Casa Alegre de Sagrera, l’antic Magatzem Pasqual Sala (actual seu de la Cecot), el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya… “Sense dubte, és hora de promocionar el turisme cinematogràfic”, explica Forn. Aquestes rutes també inclouen visitar el Parc Audiovisual de Terrassa, on es troben diferents estudis de gravació i una zona expositiva on es troba material dels rodatges que s’hi han efectuat. Aquest equipament es troba a l’antic Hospital del Tòrax, que en si mateix és també un espai emblemàtic dins la temàtica dels espais paranormals (i que en el futur també podria tenir una derivada).
7. Del camp de golf
La ciutat té un dels pocs camps de golf públics de Catalunya. Cada tercer dissabte de mes obre les portes, sota el nom “El Vallès Golf a tocar”, per descobrir l’entorn de Can Bonvilar i l’Anella Verd.
8. Parc de Sant Llorenç
Altres visites verdes són les passejades guiades al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que ofereix la Diputació.
9. Torre Mossèn Homs
Per una altra banda, l’institut Cavall Bernat organitza visites guiades a la torre Mossèn Homs, en un recorregut que destaca els trets misteriosos i de comèdia que s’hi alberguen al llarg del seu passat. A més a més del guiatge, s’ofereix un tast de vi.
10. La prehistòria
Una altra possibilitat de guia és la ruta turística familiar pel pulmó verd de la ciutat, anomenada “Terrassa, l’aventura del temps”, en la qual es viatja fins a la prehistòria, quan hipopòtams, tigres, dents de sabre i hienes vivien a Terrassa.