Dels pantalons curts al jersei. En tan sols 24 hores, la climatologia va canviar de forma tan radical que semblava que havíem passat de l’estiu a la tardor. De la màxima de 35,3 °C de divendres a la mínima de 15,2 °C de diumenge. I els paraigües feien acte de presència per primer cop en molts de mesos.
De fet, les pluges a Terrassa van deixar una mitjana d’uns 25 litres per metre quadrat. Tal com els meteoròlegs havien predit, va arrencar dissabte a la tarada i va durar unes 24 hores.
“Aquestes borrasques tardorenques són habituals”, explica el jove meteoròleg terrassenc Marc Silvestre. “Quasi cada any succeeix, que a finals d’agost entren els primers embats”, afegeix, tot citant les pluges torrencials dels dies 30 i 31 d’agost de 2022.
Els ruixats d’aquest passat cap de setmana es tanquen amb menys intensitat de l’esperada. “Ha estat una borrasca que ha deixat pluja a poc a poc, fins i tot de forma menys severa que el que s’esperava”, explica Silvestre. En canvi, aquest proper cap de setmana sí que fa més pinta de tempestes. “Es preveu més intensitat, ja que es podria donar una Dana o gota freda”, apunta. Es tracta d’una pilota d’aire fred en alçada, molt erràtica. “Però fins a les 24 o 48 hores abans, no podrem definir-la, perquè amb 100 quilòmetres de diferència et canvien molt l’escenari”, enraona Silvestre.
🔎Tongada prefrontal (sud-oest a nord-est) molt productiva. Tret de les pedregades del Montsià i alguna tempesta local amb mala llet, s'ha quedat un regada maca. Aquesta aigua és or pur pels nostres boscos! pic.twitter.com/FPSlOX9Zpn
— Marc Silvestre (@MarcSilvestre7) August 26, 2023
Adéu a les nits tòrrides
A més, l’onada de calor de la setmana ja és història. De fet, tant en el sentit figurat com en el litoral. Per una banda, ja s’ha acabat i no s’espera que Terrassa torni a veure episodis de calor tan intensa en el que queda d’estiu.
I per l’altre, perquè les xifres de rècord han entrat a la història de la ciutat. “Segons una sèrie estadística de Terrassa iniciada l’any 1959 –que deu ser de les més antigues que tenim–, fins ara només havíem viscut dues nits tòrrides”, explica Silvestre. O sigui, en les que la temperatura mínima no baixa dels 25 °C. Doncs bé, la setmana passada s’hi van registrar quatre de seguides. Per tant, n’hi ha hagut més ara que en els darrers 64 anys.
Sense incendis
El canvi de temps també serà molt positiu per la natura, que ha patit un gran estrès hídric aquest estiu davant la manca de pluges, explica Ignasi Martínez, enginyer agrícola i tècnic en certificació d’explotacions ecològiques.
“L’aigua ha caigut molt bé, a poc a poc, xopant la terra… Perquè si plou una torrentada en 30 minuts, l’aigua es perd riera avall”, afegeix.
S’espera amb això salvar mínimament l’any a nivell forestal. “No hi ha hagut cap gran incendi al Vallès. I els boscos s’han salvat, perquè malgrat la brutal evaporació d’aigua provocada per l’onada de calor, els arbres mantenien una mica de reserva d’aigua gràcies a les pluges de juny”, destaca.
Raïm més petit
Pel que fa a l’agricultura, la pluja assedegarà l’horta d’estiu, que es troba en el seu pic de producció.
Pel que fa a la vinya i l’oliva, la manca d’aigua ja ha fet que el fruit creixi més petit (per deshidratació) i l’aigua ja no salvarà el raïm.
Finalment, molts pagesos han vist aquest estiu perillar el seu regadiu, fregant el límit dels seus pous, de forma que les pluges (especialment s’hi persisteixen) hidrataran el subsòl.
Sense bolets als boscos del Vallès?
La temporada de bolets als boscos del Vallès està seriosament compresa, avui dia, per la manca de pluges. Així ho sosté Ignasi Martínez, qui avisa que ja l’any 2022 la campanya va ser inexistent: “Com que no va ploure, als boscos del Vallès no se n’hi van fer, de bolets”. A més a més, explica que al bolet li calen diverses pluges continuades.
Per això, com que enguany no ha plogut ni al Vallès ni a les zones muntanyoses, encara no han sortit. “Ja veurem més tard, caldrà esperar al novembre, perquè al bolet no li agrada la calor”, afegeix. Posteriorment, quedaran els bolets d’hivern (perquè a banda de la temporada més famosa de tardor, se n’hi poden trobar fins al març, depenent de les condicions climàtiques).