Terrassa

“El consum d’alcohol afavoreix la deshidratació”

Entrevista a la doctora Marta Serra Gallego sobre els cops de calor

Marta Serra, coordinadora del CUAP Sant Cugat

Les inusuals altes temperatures de les nits xopen llençols i son, i durant el dia es reprodueixen els fogots. La calor ha estat el tema ineludible de conversa en els darrers dies, i els avisos cridant a la precaució, també. Però, quin és el risc real? Com detectar els signes d’un cop de calor? Marta Serra Gallego, metge de família i comunitària i coordinadora del Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Sant Cugat, de MútuaTerrassa, ens ho explica amb claredat.

Què té de nou aquest estiu en comparació amb d’altres quant a l’afectació de la calor? Normalment, el Pla Operatiu per Prevenir els Efectes de la Calor sobre la Salut (POCS) a Catalunya és un pla estacional que s’activa anualment, habitualment de l’1 de juny fins al 30 de setembre. Enguany, es va avançar a l’abril en previsió de l’augment de temperatures i per poder-ne fer front. Les onades de calor d’aquest estiu tenen una durada més llarga que anys anteriors, arribant a xifres rècord.

Com es poden resumir els consells bàsics de protecció, tant a casa com de viatge? Com és sabut, l’excés de calor pot ser un perill per a la salut, i en casos de persones fràgils o amb malalties cròniques, les pot agreujar i provocar la deshidratació. Quan l’exposició a temperatures altes es perllonga, pot arribar el cop de calor. Per evitar el risc cal tenir en compte una sèrie de consells. A casa, intentem mantenir un ambient el més fresc possible, abaixant persianes, tancant finestres per evitar que toqui el sol en les hores de sol directe. Ventilar la casa a primera o a última hora del dia. Fer ús d’algun aparell per refrigerar-nos: aire condicionat, ventilador. El ventilador només remou l’aire, però ajuda a fer sensació de menys temperatura. Hem d’evitar sortir al carrer en hores de màxima calor, així com evitar fer activitats esportives en aquestes hores. Si ho heu de fer, protegiu-vos amb gorra, i camineu per l’ombra per evitar el sol directe. És recomanable anar a locals climatitzats. Hidratar-nos és bàsic, com també ho és evitar àpats copiosos i calents. S’ha de vigilar el consum d’alcohol perquè afavoreix la deshidratació, així com el de begudes amb alt contingut de cafeïna o altres estimulants.

Termòmetre a les Quatre Carreteres el passat 2 d’agost / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Quan hem de protegir-nos especialment? Durant aquesta onada de calor, ens hem de protegir sempre, però sobretot, com he remarcat, en hores de més sol, al migdia. Hem d’evitar exposar-nos de forma directa, i si ho hem de fer, assegurem-nos que podem refrigerar-nos sovint per evitar l’augment de la temperatura corporal.

Quina simptomatologia ens pot alertar de la gravetat d’una situació i què podem fer per reaccionar com més aviat millor? La simptomatologia més freqüent és l’augment de la temperatura corporal, mal de cap, nàusea i vòmit, envermelliment de la pell amb sudoració o sense, respiració i freqüència cardíaca accelerada. Afectació del comportament, confusió mental i de vegades desmai. Si algú presenta aquesta simptomatologia, el que ha de fer és demanar ajuda, si es troba sol, trucar al 061. Si algú es troba davant d’una persona que presenta un cop de calor, el primer que ha de fer és apropar-lo a un lloc a l’ombra, contribuir al fet que l’ambient sigui més fresc, treure-li roba, mullar-lo. No s’aconsella donar-li líquids per beure, el més normal és que el cop de calor pugui provocar deshidratació; i beure líquids de cop pot provocar el vòmit en aquests casos. Tampoc es recomana donar líquids si hi ha desmai o alteració de la consciència. S’ha de trucar a 061 Sanitat Respon o bé adreçar el pacient, si no millora, a un CAP o un CUAP per ser valorat.

Quins són els mecanismes fisiològics que intervenen en aquests processos? Davant d’una situació d’estrès tèrmic, el cos posa en marxa els mecanismes fisiològics per perdre calor. Hi ha excés de sudoració, que s’evapora i deixa la pell freda. A més, augmenta el flux de la sang cap a la pell (vasodilatació perifèrica) per tal de dur la calor de l’interior a la seva superfície. El dany principal del cop de calor resulta de la toxicitat directa cel·lular en exposar-se a temperatures elevades, de manera que l’activitat de la cèl·lula està malmesa i esdevé una successió de mal funcionaments que fan que la membrana cel·lular s’alteri. HI ha una pèrdua excessiva de líquids que pot donar lloc a pèrdua d’electròlits que es manifesta en forma de rampes i deshidratació. També pot provocar episodis d’hipotensió i desmai.

To Top