Terrassa

Treballant a peu de carrer sota un sol de justícia

Realitzar treballs a l’exterior amb altes temperatures pot portar el cos humà al límit i ocasionar accidents laborals

Obres del Carrer del Teatre / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’estiu suposa un desafiament per aquells que es guanyen la vida treballant a l’aire lliure. Amb el sol radiant i les temperatures aconseguint el seu punt màxim, paletes, repartidors, jardiners, personal del servei de neteja i agricultors pateixen les conseqüències de la calor a l’estiu, sobretot aquest any, després de veure com el passat mes de juliol va batre tots els rècords de temperatura, arribant a Terrassa fins als 42,2 ºC.

En plens episodis de calor, els mecanismes d’adaptació del nostre cos, com la suor, es posen en marxa per intentar mantenir estable la temperatura corporal, però el fet de realitzar treballs a l’exterior en aquestes condicions pot portar el cos humà al límit i ocasionar accidents laborals. L’estrès per calor, la deshidratació i la insolació són riscos reals que enfronten aquests treballadors dia rere dia. És per això que sobre les empreses recau una especial responsabilitat en aquest àmbit, atès que tenen l’obligació legal de garantir la seguretat i la salut dels seus empleats.

De fet, al maig, el govern espanyol va aprovar una norma en què s’obliga l’empresari a prendre mesures enfront de qualsevol risc relacionat amb fenòmens meteorològics com les onades de calor. Així mateix, les empreses han de paralitzar l’activitat si els treballadors estan en perill. En aquest sentit, les mesures entren en vigor si l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) activa l’alerta per altes temperatures.

En la indústria de la construcció, els obrers treballen per erigir edificis i estructures sota el sol ardent de l’estiu. Des de paletes fins a fusters i obrers, aquests individus enfronten condicions difícils. “Durant els episodis de calor intensa, és fàcil patir una insolació mentre treballes. La suor és constant i ens hem de mullar per continuar”, explica Miquel Àngel Torrents, un terrassenc que exerceix de paleta.

Els repartidors són la columna vertebral de la distribució, assegurant que els productes arribin als seus destins finals. No obstant això, aquest treball no es deté, ni tan sols en els dies més calorosos de l’any. Óscar Mosquera, repartidor de Glovo a Terrassa, comenta que “fa uns dies, una companya va patir un cop de calor i estarà 65 dies d’incapacitat laboral”. Per això, és indispensable que els distribuïdors adoptin mesures de prevenció durant l’estiu.

To Top