Tres pics de calor, cap onada i només 1,6 litres de pluja. Els trenta-un dies del mes de juliol s’acomiaden amb l’etiqueta de càlid i sec. I amb una dada que confirma que l’escalfament del planeta continua el seu inexorable camí, també a Terrassa. Juliol acaba amb una temperatura mitjana de 26,5 °C, el que suposa una desviació de 2,3 °C respecte a la mitjana de 24,2 °C dels darrers 59 anys a la ciutat.
Es tracta d’una pujada del termòmetre “molt alta -comenta Josep Maria Gibert, observador oficial de l’observatori de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i del Servei Meteorològic de Catalunya, situada a la UPC-. En tota la sèrie de temperatures de juliol des de l’any 1964 a la ciutat, la mitjana se situa sensiblement per sota”.
El balanç de juliol arriba a les portes d’una baixada de temperatures avui, divendres i dissabte, que ens recordarà a l’arribada dels primers dies de tardor. Serà un miratge. La temperatura tornarà als registres propis de l’estiu.
Deixem enrere un juliol sense onades de calor com les del 2022, però amb tres pics de calor que el dia 18 van marcar una màxima a l’observatori de la UPC de 40,1 °C i de 42 °C a Can Poal.
Només en dues ocasions la temperatura d’un juliol a Terrassa supera aquest registre del dia 18. El 6 de juliol del 1982 es va registrar el rècord absolut de temperatura un juliol a la Terrassa amb 42,4 °C. Dotze estius després, el 1994, el dia 4 de juliol es van assolir els 40,5 °C.
Són les calorades de dia. De nit, el juliol del 2023 ha estat un mes difícil de dormir per les altes temperatures nocturnes. Han estat menys que el 2022, amb 27 nits tropicals en què el termòmetre no va baixar dels 20 °C. El darrer mes van ser 22 les nits a més de 20 °C, concretament la nit del 18 al 19 de juliol es van registrar 24,2 °C a la ciutat.
Calor amb treva
“Ha estat un juliol càlid i sec, amb una mitjana molt alta, però menys angoixant que el 2022”, explica el professor Gibert. “El juliol de l’any passat es van registrar màximes superiors als 30 °C en 26 dels 31 dies del mes. La calor va ser intensa, sostinguda i seca, sense cap treva de les temperatures”.
Aquest juliol el mercuri s’ha enfilat per sobre dels 30 graus 22 dies, als que caldria sumar els 10 dies a més de 30 °C del juny i el primer d’agost, que també ha estat molt càlid. En total 23 dies en dos mesos d’altes temperatures a la ciutat – una canícula avançada-, amb tres pics de calor i una refrescada el dia 26 de juliol, gràcies a l’entrada de vent del nord. Aquesta baixada puntual de les temperatures va donar un respir a les calorades del juliol que no vam tenir a Terrassa el 2022.
“El del 2022 va ser un estiu excepcional- comenta Josep Maria Gibert-, però està clar que la tendència és cada vegada a estius més secs i calorosos”.
En el rànquing oficial de temperatures del segle XX i XXI a la ciutat, explica el professor, el juliol del 2023 se situa en la quarta posició, amb la seva mitjana de 26,5 °C. El superen l’any 2022, amb una mitjana de 27,1 °C, el 2006 amb una mitjana de 26,9 °C i el tercer, el 2015, amb una mitjana de 26,8 °C. La global de tota la sèrie (59 anys) és l’esmentada de 24,2 °C.
Per contrast, el juliol més fresc va ser el de 2011 a Terrassa. Només tres dies es van superar els 30 °C i cap nit la mínima es va situar per sobre dels 20 °C. No hi ha regla sense excepció.
Un front des de l’Atlàntic farà caure els termòmetres
Demà dijous arriba un front de l’Atlàntic que obrirà les portes a una refrescada important i portarà temperatures per sota de les normals per l’època de l’any. S’espera que el canvi de temps es noti primer al Pirineu i després a l’interior. Divendres i el cap de setmana s’estendrà a tot el país, també al prelitoral. La refrescada portarà pluges demà a qualsevol punt de Catalunya.