Serà una verema dolenta. De fet, la collita de raïm serà en torn al 50% al d’un any normal, calculen els pagesos de la comarca del Vallès consultats.
I és que la sequera (amb les consegüents restriccions d’aigua), així com les altes temperatures, han fet madurar el raïm molt ràpid. El canvi climàtic pica a la porta.
“Tenim algunes varietats de raïm ja madurades, però amb el gra super petit: pràcticament és pell i pinyol”, lamenta Maria Font, enòloga i pagesa del Celler Can Morral (a Ullastrell). És refereix al chardonnay, del qual diu que té la mida d’un “pèsol”, mentre que una altra varietat primerenca com és el muscat serà més productiu.
Una setmana abans
Ambdues varietats seran començades a veremar aquest mateix dissabte (5 d’agost). Això significa avançar una setmana l’arrencada de la verema a Can Morral, que en anys anterior se situava a mitjans d’agost.
Després seguiran amb la collita de macabeu (per fer cava), per passar ja al setembre a collir la garnatxa negra, l’ull de llebre…
“Tota manera és ja el tercer any seguit de sequera i, per tant, amb la producció minvada”, diu Font, qui també apunta un detall positiu: la manca de pluges també ha evitat la proliferació de fongs, com la plaga de míldiu (que es va propagar l’estiu de 2020).
Molt a prop d’Ullastrell, a la veïna Castellbisbal, també hi haurà reducció de la producció de vi. Pere Botifoll, pagès de la masia Ca n’Oliveró, també explica que veu el raïm “eixut i sense suc”, el que es traduirà en una molt menor producció de vi. En el seu cas no avançaran la verema, ja que treballen dues varietats més tardanes (ull de llebre i cabernet).
Però l’anàlisi és igual de dolenta: “L’any ha estat boig. Irregular. I si miraves les teves vinyes, ja s’intuïa al mes de maig”, diu. I xifra igualment en prop del 50% la baixada en nombre de quilograms de raïm que es recolliran. “Tot i així, el vi té mal futur, perquè el seu consum a nivell social està decaient”, diu.
I Maria Font conclou fent una crida a consumir vins de proximitat i catalans, per fer un cop de ma al sector.