A les consultes d’atenció primària, aquests dies els pacients descompensats per les altes temperatures sovintegen al llarg de la setmana, amb pics de demanda els dilluns. Ho expliquen des del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), on detallen que els pics de calor i les nits tropicals no han provocat de moment un repunt de pacients a la ciutat, tot i que la calor dispara, com cada any, les visites vinculades a les altes temperatures.
La majoria dels casos que atenen els centres de primària del CST són “visites sense ingrés”. Cèlia Garcia, sotsdirectora d’atenció primària del CST, explica que als CAP, la població més vulnerable que arriba coincidint amb la canícula de l’estiu són “persones grans en general, ja que perden la sensació de tenir set. També persones amb alta dependència, sobretot cognitiva”. Solen arribar amb episodis de febre i senyals de deshidratació.
Els nens petits, especialment els lactants, són el segon col·lectiu més sensible als pics de calor i els que més freqüenten les consultes als dies amb altes temperatures. La doctora explica que en aquests casos “als lactants se’ls ha d’oferir lactància materna amb més freqüència i als menors de 5 anys, més aigua”.
Entre els pacients més vulnerables a la calor i a les nits tropicals que arriben a les consultes hi ha “les persones amb malalties cròniques que prenen tranquil·litzants, antidepressius o diürètics”. També les que viuen soles i les que practiquen una activitat física intensiva a l’aire lliure (construcció, serveis de neteja, etc.).
Cèlia Garcia comenta que, sortosament, “malgrat les altes temperatures dels darrers dies, no hem notat un pic de pacients vinculats a la calor a Terrassa”, on “la població en general coneix les mesures, que cada any es recorden tant a les consultes com missatges i campanyes”. El degoteig de pacients ha estat estable i constant, com cada any, al llarg de tota la setmana, amb repunt de demanda els dilluns.
Picades, cremades solars
La sotsdirectora d’atenció primària del CST explica que a banda de les persones desestabilitzades per la calor, les patologies habituals de l’estiu omplen aquestes setmanes les consultes.
A l’estiu sovintegen “les infeccions urinàries, les otitis, els taps de cerumen en el conducte auditiu”, explica. A les consultes de primària també es veuen “descompensacions de la pressió arterial, gastroenteritis i picades”.
L’activitat pròpia de l’estiu dispara també els casos de “pacients amb ferides, picades i cremades, tan solars, com per les caigudes”.
Encara queden dies de canícula i, des del CST, recorden la importància d’”evitar les exposicions solars i l’activitat física a les hores centrals del dia, hidratar-se tot i no tenir sed, menjar àpats lleugers i evitar els molt calents, l’alcohol i les begudes estimulants amb cafeïna, que augmenten la deshidratació”.