Sí, però no del tot. Optimisme, però moderat. El risc no és alt, però baixar la guàrdia no és una opció. Tot dependrà, en última instància, del règim de pluges a l’agost. El missatge dels experts en prevenció d’incendis forestals és prudent però no ambigu: el risc en l’àmplia perifèria boscosa de Terrassa, sobretot al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, és molt menor que a d’altres zones de Catalunya, però la vigilància ha de ser encara intensa. No tot està dit.
“És cert que a l’abril i primers de maig hi havia una sequera estructural crítica, però les pluges posteriors van minorar el risc. I el Vallès Occidental va ser-ne un dels territoris beneficiats”, diu Xavier Castellarnau, subinspector del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) de Bombers de la Generalitat. Just abans de l’inici de la campanya forestal d’aquest estiu, el risc va disminuir a la comarca, però s’ha de tenir en compte, segons Castellarnau, d’on veníem: d’una sequera estructural acumulada des del 2021, amb dèficit de precipitacions anuals que havien fet augmentar combustible en els boscos. Encara hi ha sequera. La situació, tot i això, “és millor que la del 2022”. La repetició d’incendis tan virulents com els de l’any passat al Pont de Vilomara, amb aquella longitud de flama i aquella velocitat de propagació, no és impossible, però se situa, de moment, en un nivell de probabilitat menor.
Tant Castellarnau com altres experts s’adhereixen a aquesta moderació en l’optimisme, sense escarafalls. S’esperen pics d’altes temperatures, amb humitats molt baixes, del 10 o el 15%, i els serveis de prevenció i extinció treballen amb diversos escenaris. Un és el dominat per temperatures més altes que la mitjana acumulada, que a vegades es vegi acompanyat d’entrades de calor pel sud. Tot això acreixeria el risc d’incendis forestals. Un altre escenari, el benèvol, es regeix per un agost de tempestes que afavoreixin la baixada de les temperatures en el litoral, per exemple. Es podria tancar el parc natural de Sant Llorenç, afectat, com uns altres, per l’estrès hídric de la vegetació? En principi, segons el sotsinspector del GRAF, aquesta possibilitat és remota, però no descartable.
Millora
“Portem més de 30 mesos de sequera acumulada, tot i les pluges”, subratlla Jaume Bosch, cap de l’àrea de regional de Barcelona d’Agents Rurals. Aquest cos va començar la primavera “preocupat”, però Bosch reconeix que la situació ha millorat, en especial al parc natural de Sant Llorenç: “Hi ha opcions, però poques, de tancar-lo”.
Això sí, “si el règim de pluges s’atura el perill d’incendi s’incrementarà degut ala sequera estructural”. Perquè ha plogut, “però no prou, no per revertir la situació”. Cal tenir molta cura encara amb l’efecte acumulatiu de la sequera, amb les altes temperatures i les masses d’aire africà, amb aquest combustible fi (les agulles de pi, per exemple) que és el més eficaç propagador del foc. El seu comportament “depèn molt de la humitat”, destaca Bosch. I si a sobre fa vent, la precaució ha de ser extrema.
La situació és molt pitjor al parc del Garraf, i a Girona, Lleida i part de les Terres de l’Ebre. Als voltants de Terrassa la meteorologia “ha donat un respir” i el nostre terme es manté en el nivell 2 del Pla Alfa. Però l’agent rural llança un avís: “Tot dependrà de la pluja. A l’agost s’espera un règim de pluges superior a l’habitual, sobretot a partir del 15 d’agost, però aquestes prediccions es basen en models meteorològics anteriors”. O sigui, encara, molt de compte.