En efecte, una mula de Terrassa demana microdonacions.
De gram en gram de fibra de vidre va anar prenent forma de la mà dels seus creadors, el taller Dimoni, per encàrrec de membres de La Xemeneia i altres entitats. És un equí fort que va néixer quan havia de néixer, poc abans de la passada Festa Major, perquè els seus impulsors van fer el possible per presentar-la en tan assenyalada data. Això marca per a tota la vida, és clar. És la Mulassa, un nou integrant del ric bestiari de Terrassa. Però, ai, el seu part encara no ha estat pagat del tot i la Mulassa demana una humil colaboració econòmica. Els seus promotors han activat una campanya de micromecenatge per acabar d’abonar el seu cost. Qui vulgui aportar diners a la causa ho pot fer a totsuma.cat.
Falten per pagar uns 550 euros dels aproximadament 2.500 que va costar fer-la. Amb els diners recaptats també s’acabaran d’arreglar aspectes de l’interior perquè aquesta mula disposa de suports per a dipòsits, perquè és tan especial que podrà llançar, a més de foc (més endavant), aigua, i qui sap si també cervesa. Les mules són, gairebé sempre, estèrils, però aquesta no ho és del tot.
La concepció d’aquesta filla de ruc i euga, que això és una mula, data del 2016. La Xemeneia es va fundar, entre altres objectius, per recuperar activitats de cultura popular i tradicional catalana i eixamplar les ja existents. A moltes ciutats hi ha mulasses, però a Terrassa no n’hi havia. N’hi havia hagut, perquè la figura de bestiari popular documentada més antiga era una “Mulassa dels Peraires”, esmentada en un manuscrit de 1619.
En el 2017, els promotors van presentar el projecte en públic. “Teníem la intenció de fer la figura amb les nostres pròpies mans, o participar de manera molt directa en la seva elaboració”, recorda Txavu Filgueira, un dels membres del grup. Però no va poder ser. El projecte es va dilatar en el temps (a vegades, ja ho diu el refranyer popular, aquests animals veuen la llum després d’ímprobes esforços) i els impulsors de la bèstia van contactar amb el taller Dimoni, avesat en la creació d’altres figures similars a la ciutat.
Al carrer
Enguany, l’infantament s’ha desencadenat. De l’encàrrec es va passar al “som-hi”, i la Mulassa, com qui no vol la cosa, estava enllestida en unes setmanes. Per a la inauguració de la Festa Major ja era al carrer, ufanosa i segura, com si no acabés de néixer. Va aparèixer al raval de Montserrat sense permís. Només ho sabia el seu cercle més proper. Però el part prematur, per descomptat, té les seves càrregues, i la Mulassa encara no està pagada del tot. Aquells que contribueixin a la iniciativa rebran a canvi un detall d’acord amb la quantitat de l’aportació realitzada.
La Mulassa, aliena potser a aquesta campanya, segueix la seva marxa per aquests camps de Déu. El 15 de agost té la seva primera sortida oficial, a Mollet del Vallès. Txavu Filgueira avisa. Anirà on la cridin, però, compte, tambés es presentarà d’improvís en alguns llocs per repartir aprovats o suspensos, perquè té preparades també pancartes. Serà respectuosa (poc) però també (sobretot) pocasolta. Totsuma.cat.