Terrassa

Bastides per a les noves lluernes del Mercat

Els treballs a l’exterior de l’edifici modernista obligaran a tallar la rambla d’Ègara la setmana vinent. La intervenció té una durada de deu mesos i no afectarà l’activitat comercial

El Mercat de la Independència adopta des d’aquest matí una imatge insòlita, folrat per una bastida d’obra que té l’alçada de l’edifici modernista. Les obres de millora del mercat van començar ara fa unes setmanes, però no ha estat fina ara que els treballs han sortit a l’exterior, deixant a la vista de la ciutadania l’envergadura de la intervenció a l’emblemàtic edifici.

De moment, la primera estructura ocupa només una part de l’edifici al carrer del Raval de Montserrat. Els treballs aniran avançant aquesta setmana i a partir de dilluns està previst que afectin la façana de la rambla d’Ègara, cosa que provocarà afectació al trànsit en aquest tram de la cèntrica via.

Els operaris, instal·lant aquest matí la primera estructura per intervenir la coberta de l’edifici / Nebridi Aróztegui

Les obres del Mercat corresponen a una primera fase en què està previst reparar les cobertes de l’edifici, substituir les lluernes lineals de la part alta de l’edificació i renovar la xarxa de sanejament.
L’objectiu dels treballs és millorar l’estanquitat de l’edificació, que pateix problemes de confort tèrmic. Fa anys que els comerciants denuncien les condicions de treball tant a l’estiu, quan la temperatura interior del recinte supera fins i tot la del carrer, com a l’hivern, amb la imatge recurrent dels paradistes treballant amb guants i bufanda.

De les tres intervencions previstes, la substitució de les lluernes lineals de la part alta de l’edificació és clau per garantir l’estanquitat. Aquestes peces de vidre estan deteriorades i falten alguns elements, cosa que permet l’entrada d’aire, pols i pluja des de l’exterior.

La millora de l’estanquitat del Mercat de la Independència ha de garantir una major impermeabilitat i fomentar l’estalvi energètic de l’equipament. Paral·lelament, s’espera que millori el confort tèrmic i la il·luminació natural.

Aquesta primera fase de les obres està pressupostada en 1.698.081,95 euros, dels quals 1.172.830,28 euros corresponen a la subvenció dels fons europeus Next Generation, a través del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. L’Ajuntament de Terrassa, propietari de l’edifici, n’aportarà 525.251,67 euros.

Aquesta és la primera de tres fases d’un projecte que contempla la reparació i la reinterpretació dels sistemes de coberta de la façana. L’objectiu és donar relleu a les qualitats arquitectòniques i patrimonials de l’edifici modernista, a banda de resoldre els problemes d’estanquitat.

En les pròximes fases de recondicionament del Mercat de la Independència està previst intervenir en les obertures, els porticons i les façanes de l’edifici. El projecte de modernització dels mercats municipals també inclou treballs que es faran pròximament al Mercat de Sant Pere. Els dos equipaments seran més sostenibles i digitalitzaran els seus processos.

Bastides per a les noves lluernes del Mercat
To Top