Terrassa

El ple modifica el ROM per frenar els discursos d’odi i discriminatoris

Seguint l’exemple del Parlament de Catalunya, els regidors han votat límits i sancions que blindin la institució

Terrassa disposa des d’aquest mes de juliol un nou Reglament Orgànic Municipal (ROM) que blinda el ple o els òrgans col·legiats als discursos d’odi i discriminatoris. A proposta dels tres partits del govern (TxT, ERC i Junts) i del PSC, el Coordinador General de l’Ajuntament ha elaborat una proposta de modificació del ROM que a la pràctica vetarà qualsevol intervenció ofensiva que menystingui els drets de les persones o inciti a l’odi o a la discriminació.

La primera tinenta d’alcalde Maise Balcells, al centre de la imatge, ha presidit el primer ple en absència de l’alcalde Jordi Ballart / Nebridi Aróztegui

El ple ha donat aquest dilluns el vist-i-plau a la modificació puntual del ROM amb els vots favorables de les formacions que l’impulsen i també el de la regidora del PP Marta Giménez.

Només Vox s’ha oposat al nou ROM, conscient que els partits blinden la institució municipal després de la seva intervenció al ple de constitució de la corporació, en el que entre altres coses va associar delinqüència i immigració. La formació d’ultradreta ha respost a la modificació del ROM amb una esmena denunciant discriminació per motius de llengua a l’Ajuntament. No ha prosperat i la portaveu, Alícia Tomàs, ha respost als grups afirmant que “ningú millor que nosaltres sap el que és patir crides a l’odi ideològic”.

Retirar la paraula

La modificació puntual del ROM aprovada inicialment aquest dilluns modifica quatre articles. En el 14, corresponent als deures dels càrrecs electes, incorpora que els regidors no poden “lesionar la dignitat de les persones, ni fomentar, promoure o incitar directament o indirectament a l’odi, hostilitat, discriminació o violència contra algú i especialment per motius de raça, ideològics, religiosos o de creences, situacions familiars, origen nacional, sexe, orientació sexual o identitat sexual, malaltia o discapacitat”.

A l’article 19 s’especifica que als plens i a les comissions no s’admetran preguntes que continguin “expressions ofensives per la dignitat de les persones o que menystinguin els drets”.

La modificació més rellevant del ROM és a l’article 24, que recull les sancions per a les faltes especialment greus i incorpora les intervencions que “lesionin la dignitat de les persones”.

Regidors del grup municipal socialista /Nebridi Aróztegui

Pel que fa a l’alcalde, el faculta per retirar la paraula en cas d’alteracions de l’ordre o discursos d’odi o discriminatoris. Si el càrrec electe no desisteix, podrà cridar a l’ordre fins a tres vegades i, si no remeten, expulsar el regidor que les profereixi.

Amb la modificació del ROM, l’Ajuntament de Terrassa segueix l’exemple del Parlament de Catalunya, que ha fet el gest de blindar-se com a “espai lliure de discursos d’odi”. L’aprovació, aquest dilluns, del nou reglament dota l’alcalde d’una eina legal per intervenir.

Tal com volia el govern i compartia el Partit dels Socialistes, el tràmit d’adaptar el reglament a la nova realitat política de l’Ajuntament s’ha resolt en el primer ple del mandat, just abans que els regidors marxin de vacances. Aquest dilluns, en finalitzar la primera sessió plenària, que ha estat extraordinària, els polítics s’han acomiadat en una curiosa cerimònia entre companys de corporació, la majoria dels quals s’estrenaven aquest dilluns el ple.

El reglament municipal se sotmetrà ara a trenta dies d’exposició pública i, superat el tràmit. El nou text serà aprovat definitivament a la tornada del parèntesi del mes d’agost.

El ple modifica el ROM per frenar els discursos d’odi i discriminatoris
To Top