Terrassa

El turisme creix i les visites als museus es tripliquen

Terrassa no tanca per vacances. Els museus obren l’agost, després un any espectacular amb pic de visites als museus

Un grup de visitants, a la Masia Freixa /Lluis Clotet

A una setmana que tot s’aturi a l’agost, Terrassa prepara una oferta turística d’estiu que obre les portes dels museus. En un mes de persianes baixades i terrasses plenes, la ciutat explorarà el seu potencial turístic un any més, convençuda que l’agost pot ser una molt bona oportunitat per conèixer la història, la cultura i el patrimoni egarencs.

“Terrassa té una oferta turística atípica, no estacional -comenta Pep Forn, regidor de Turisme-. Abans, la ciutat s’aturava a l’agost i els museus tancaven portes, Ara no. Els museus obriran a l’agost”.

Un grup de turistes mirant per la finestra modernista de la Masia Freixa / Lluis Clotet

Terrassa rebrà l’agost amb un balanç turístic de luxe. Les dades del darrer semestre deixen clar que la ciutat continua projectant la seva imatge a l’exterior i comptant amb un grapat de sobtats “influencers” que li tiren floretes a les xarxes. El més recent, el tiktoker argentí Romancito, que recorre Espanya i ha penjat una ruta per la ciutat plena d’elogis.

Altres turistes són més discrets, però les xifres deixen clar que són molts i que tenen debilitat pels museus. Entre gener i juny de 2023, 128.711 persones van visitar els museus i monuments de Terrassa. És com si gairebé la meitat de la població de Terrassa s’hagués penjat el barret i la càmera de fotos per llençar-se al carrer i gaudir del patrimoni la cultura.

Un 173,83% més de visites

Només els visitants als museus van créixer el darrer semestre un 173,84%. L’any 2022, 47.002 persones van visitar museus i monuments els primers sis mesos de l’any. Aquest 2023, ho han fet 128.711.

L’increment de visitants durant la Fira Modernista és un dels factors que ha disparat les visites, però no l’únic. El patrimoni és un atractiu per les persones que fan turisme tot l’any.
En el cas de les visites guiades, la majoria arriben procedents de tota Catalunya (2.309), però també hi ha molts terrassencs que s’interessen per descobrir els monuments i museus de la ciutat (1.376), persones procedents de la resta de l’Estat espanyol (122) i els estrangers (142). La xifra de visitants ha augmentat en tots els col·lectius, amb l’única excepció dels turistes egarencs, que baixat lleument.

El MNACTEC, el més vist

El Museu de la Ciència de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) continua sent la guinda del pastís turístic de Terrassa, És l’equipament cultural i l’edifici modernista més visitat de la ciutat, amb 71.753 visites entre els mesos de gener i juny. El museu enlluerna als adults i també als més petits. Les dades de visitants revelen que cada dia passen pel MNACTEC una mitjana de 400 persones.
La segona posició en el rànquing del patrimoni més visitat a la ciutat se la disputen la Masia Freixa, que continua sent el millor aparador de la ciutat a les xarxes, i la Casa Alegre, l’edifici modernista del carrer de la Font Vella.

En els dos casos les visites han augmentat respecte al primer semestre de 2022, però els edificis que més han vist incrementar-se l’afluència de visitants són aquest 2023 la Torre del Palau i el Claustre Convent de Sant Francesc. En ambdós casos són equipaments amb xifres discretes -344 visites el claustre i 997 la torre medieval- però aquest exercici s’emporten el mèrit de ser les que més han millorat resultats.

Més de 8.000 persones han passejat pel conjunt monumental de la Seu d’Ègara entre gener i juny, les mateixes que han visitat el Castell Cartoixa de Vallparadís, que iguala en atractiu el complex candidat a Patrimoni de la Unesco. El Centre de Documentació Museu Tèxtil tanca el primer semestre de 2023 amb 5.845 visites, un 34% més que l’any anterior.

Rutes per fer a l’agost

El servei de Turisme ha programat una sèrie de visites pels que es queden i pels turismes que arribin a la ciutat.

13 d’agost
Els interessats pel patrimoni modernista tenen aquest agost una nova oportunitat de participar en la ruta “Seguint els passos de Lluís Muncunill”. És una visita guiada i els horaris es poden consultar al web del servei de Turisme.

26 d’agost
La ruta “Mirades de les alçades” que permet explorar la ciutat pujant al segon pis de la Masia Freixa, des d’on destaca la singular coberta de trencadís de vidre, després a la teulada del Vapor Aymerich, Amat i Jover (MNACTEC) i acabar pujant l’escala de caragol de la Torre del Palau.

La Masia Freixa, cada dia
És la joia del patrimoni i obre cada dia dels mesos de juliol i agost. Això sí, les visites guiades s’ha avançat una hora i en lloc de començar a les 12 hores ho faran a les 11 hores, per fugir de les altes temperatures.

Dissabtes a la Seu d’Ègara
El Museu de Terrassa programa aquest agost visites guiades a la Seu d’Ègara els dissabtes 5, 12, 19 i 26 d’agost. El primer es podrà participar en la ruta “Descobreix la Seu d’Ègara en família”. La resta de dissabtes es podrà gaudir de la visita “La Seu d’Ègara un conjunt únic a Europa”.

Museus oberts
A l’agost obren tots els museus en horari d’estiu: MNACTEC, Masia Feixa, Casa Alegre, Seu d’Ègara, Castell Cartoixa i Convent de Sant Francesc (aquest tanca del 14 al 27 d’agost). Només tanca el Museu Tèxtil.

Quan el “tiktoker” Romancito va pujar a l’hipopòtam de Vallparadís

Se’l pot veure aprenent a fer pa amb tomàquet a Barcelona, pujant a Montserrat o visitant la madrilenya “Iglesia Patòlica” o “Paticano”, plena de “patitos de goma”. L’argentí Romancito mostra al seu canal de TikTok la seva ruta per les províncies espanyoles i ara fa uns dies va recórrer Terrassa. Tota una sorpresa per aquest “influencer”, que ha dedicat un vídeo de més de dos minuts a la ciutat. Romancito, que té més de 400.000 seguidors a TikTok, comença el recorregut per la ciutat a l’Escola Industrial –on “flipa” amb l’hotel de llibres–, continua pel parc de Vallparadís -–on puja a un dels hipopòtams– , pel Castell Cartoixa i la Seu d’Ègara, on algú l’informa que “Terrassa té moltes xemeneies d’antigues fàbriques tèxtils”. El “tiktoker” continua ruta per l’Ajuntament –on compara la seva alçada amb la dels gegants–, el Mercat de la Independència, la Plaça Vella i la Masia Freixa. “Per a mi –diu a càmera–, l’edifici més bonic que he vist a Terrassa”. Madrid, Barcelona i Terrassa són les primeres aturades en la ruta d’aquest jove argentí. Tot un prescriptor turístic, un influencer que ha situat la ciutat al mapa de TikTok.

El turisme creix i les visites als museus es tripliquen
To Top