Terrassa

Pic d’electors a les sis oficines de Correus

Centenars de votants acudeixen cada dia a dipositar el seu vot a Terrassa, on el repartiment de documentació continua dos dies abans del límit per votar per correu

Les oficines de la plaça de Jacint Verdaguer i del passeig de Lluis Muncunill són les que concentren major nombre de votants /Alberto Tallón

El vot per correu assolirà diumenge xifres de rècord. A finals de la darrera setmana prop de 2,5 milions d’electors havien demanat a tota Espanya poder exercir el seu dret a vot de manera no presencial i a Terrassa, aquest increment es percebia ahir a les oficines de correus.

El degoteig d’electors amb les paperetes disposats a votar és constant des de fa setmanes i s’ha incrementat de manera exponencial els darrers dies. Ahir, a l’oficina de Correus de la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, l’afluència d’usuaris quadruplicava la d’una jornada habitual. A mitja tarda, més de 250 persones ja havien dipositat el seu vot i les previsions eren que s’incrementés durat la tarda i la nit.

La situació és similar a les sis oficines de Correus de la ciutat. Tot i que el flux d’electors és especialment important a la seu de Correus del centre de la ciutat i a la situada al passeig de Lluís Muncunill, l’increment d’usuaris vinculats al procés electoral s’ha detectat a totes.

Els despatxos de Correus han ampliat l’horari d’atenció al públic i obren des de les 8 hores fins a les 22 hores. Serà així fins dijous 20 de juliol, la darrera jornada hàbil per dipositar el vot. Per donar facilitat als electors, durant les jornades prèvies al 23 de juliol, les oficines han estat obertes fins i tot els caps de setmana.

Remesa de vot per correu dipositada a un col·legi electoral a les eleccions de 2019 / Alberto Tallón

El dissabte 8 de juliol a Terrassa les oficines van obrir al matí i el darrer dissabte i diumenge, 15 i 16 de juliol, van atendre gestions relacionades amb les eleccions fins a les 21 hores.

Més de 300 persones van passar només pel del despatx de Mossèn Jacint Verdaguer el darrer dissabte i diumenge. Així ho certificava la pantalla que informa del torn d’atenció als usuaris que esperen: prop de 200 electors dissabte i més de cent durant la jornada de diumenge.

“Ha estat molt fàcil –explicava ahir a la porta de Correus la Sílvia Roca–. Vam venir amb la meva parella a finals de juny a demanar la documentació i sabíem que no hi seríem a casa quan la portessin”.

La Sílvia va recollir la notificació de la bústia de casa “i hem vingut directament a l’oficina. Hem agafat els papers, ens hem posat una mica al costat, hem col·locat els vots i hem pogut votar. Tot en un màxim de mitja hora”.

Aquesta professora i la seva parella expliquen que han votat per correu per què “no sabem segur si el dia 23 serem a casa”. Davant del dubte, “ens hem volgut assegurar que podríem votar”. L’entorn de la Silvia Roca és una prova de l’increment del vot per correu aquestes eleccions. “Tota la meva família vota per correu i de la meva parella, la meitat”.

Com molts dels electors que passaven ahir per l’oficina de Correus del centre, el fisioterapeuta Miquel Àngel Molina va fer la doble gestió de recollir la documentació i dipositar el vot el mateix matí. “És la segona vegada que ho faig i ha anat molt bé. Estaré de vacances i volia votar. De fet, crec que és molt important fer-ho en els temps que estem i les vacances no poden ser una excusa quan pots votar fàcilment”.

Els carters encara estan fent el repartiment de la documentació als domicilis. El procés s’ha allargat més del previst. De fet, els electors que encara no han rebut els documents poden consultar en quin punt es troben al portal de l’INE, on a la pàgina del vot per correu es pot veure l’estat de l’enviament.

Totes les tramitacions del vot per correu no han estat tan àgils. De fet, encara són molts els electors que esperen rebre la documentació o la notificació a casa. Alguns, com l’Anna Busquet, han hagut de fer viatges d’una oficina de Correus a altre per localitzar els seus vots. “Marxem de càmping amb la meva filla i, com que no ens arribava la documentació, vam consultar al portal de l’INE i vam deduir que estava al passeig de Lluis Muncunill. Però hem anat avui a primera hora i no tenien ni idea. Amb el codi, hem localitzat que estava a la plaça de Jacint Verdaguer, però tampoc. Resulta que encara estava a repartiment, de manera que hem tornat cap a casa i al cap d’una estona ha arribat el carter”. L’Anna ha hagut de fer un tercer viatge al centre, ara “amb l’autorització de la meva filla, que no es podia desplaçar”, i finalment totes dues han pogut votar. “Era important fer-ho i demà. Amb la calor que farà, volíem sortir molt d’hora”.

Vot per error a la bústia groga

Correus va insistir en la importància de no deixar per darrera hora la petició del vot per correu i ara posa l’accent en la necessitat de seguir correctament els passos del procediment i votar a les oficines. Tot i que és anecdòtic, algun elector ha dipositat per error la papereta a la bústia, al carrer.

Fins ahir s’havia detectat com a mínim un cas a Terrassa. En aquesta situació, Correus remet els vots a la Junta Electoral de Zona en una remesa diferent dels vots dipositats correctament a la seva oficina. Serà l’autoritat electoral la que decidirà si dona o no validesa a aquestes paperetes.

Pic d’electors a les sis oficines de Correus
To Top