Terrassa

Trabucs enlaire i desfilant

La colla de Federins i l’Associació de Trabucaires de Terrassa ha celebrat la seva Diada i ha investit a Guillem-Jordi Graells Trabucaire d’Honor

Defensa de l'Ajuntament en la recreació dels fets històrics a Terrassa / Arnau Alcalà

El 22 de juliol del 1872, un grup de guerrillers carlins va incursionar a Terrassa per exigir el pagament d’un tribut que reclamaven a l’Ajuntament. Però els terrassencs es van enfrontar a la quadrilla i la van fer fugir. L’any 2012, amb motiu del 140è aniversari d’aquell succés, la Colla dels Federins va organitzar una recreació teatralitzada, que des de llavors ha repetit cada mes de juliol i porta per nom “Com es pot fer amb aquesta calor la guerra carlina?”

I com no podia ser d’una altra manera, la cercavila ha iniciat el passeig del Vint-i-dos de Juliol (en commemoració del 22 de juliol del 1872, quan Terrassa va rebutjar les forces invasores). Les colles trabucaires: Ball d’en Serrallonga de Terrassa, Bandolers d’en Trucafort, Germandat de Geganters grallers i trabucaires de Sant Andreu, Escamot de la Trinitat, Trabucaires de l’Hospitalet Colla d’en Jaume Duran, Trabucaires del Prat Carabiners i contrabandistes s’han reunit a les 18 hores al punt inicial i han anat desfilant pel carrer del Nord al so dels Grallers dels Gegants de Vacarisses. “Trabucs enlaire! Pólvora encesa!”.

Recreació històrica de la colla de Federins i l’Associació de Trabuicaires / Arnau Alcalà

Com és habitual, les colles han fet la típica representació al Raval de Montserrat, davant l’Atri de l‘Ajuntament de Terrassa, davant l’atenta mirada de tots els presents. Trets, morts i una batalla cruenta entre Federins i invasors. Els més distrets s’han endut més d’un ensurt amb el soroll dels trabucs i el fum ha omplert la plaça dificultant el seu pas. Com si en plena guerra carlina ens trobéssim, les colles han defensat aferrissadament l’Ajuntament de Terrassa. I Victòria! Els invasors són expulsats.

Guillem-Jordi Graells, Trabucaire d’Honor

Cada any, la Colla dels Federins proclama un Trabucaire d’Honor, escollit entre persones que hagin tingut contacte amb l’entitat, o autors d’alguna obra relacionada amb els temes que els són afins. Enguany, l’autor i director teatral Guillem-Jordi Graells ha estat nomenat aquest dissabte Trabucaire d’Honor de la Colla dels Federins, prenent el relleu del qui ho va ser l’any passat, Rafael Aróztegui i celebrant el 12è aniversari de la Diada.

“Per a mi ha sigut una cosa totalment inesperada”, ens explica Graells, que ha estat nomenat per ser un “ferm defensor de la cultura catalana”. “Com a historiador, quan fas un llibre, penses que potser tindrà una certa repercussió en el món dels especialistes i com a molt de la premsa, però no em passava pel cap que els trabucaires em nomenessin Trabucaire d’Honor”, assegura l’autor i director teatral. “Per a mi significa una manera de mantenir la memòria i el record d’aquell esdeveniment que va ser tan important, sobretot la importància que se li va donar després pràcticament fins a l’època de la Guerra Civil i que posteriorment es va perdre”, remarca. Guillem-Jordi Graells explica que la cercavila que fan els trabucaires és la manera de recordar un episodi històric de Terrassa tan rellevant. Graells va publicar el llibre “El 22 de juliol de 1872, realitat i mite”, historiant i desfent els mites i errors i restablint que va passar aquell 22 de juliol a Terrassa. “Amb aquest llibre vaig intentar que la gent sabés que va significar el 22 de juliol a Terrassa i, com a historiador, em satisfà molt que aquests fets no es quedin en el cercle dels especialistes i es donin a conèixer per a tots”, conclou el Trabucaire d’Honor.

Guillem-Jordi Graells, Trabuicaire d’Honor 2023 / Arnau Alcalà

Trabucs enlaire i desfilant
To Top