Terrassa

Simulacions per millorar l’atenció al part d’alt risc a Mútua

L’hospital universitari substitueix experiències reals per formar professionals

Taller de simulació clínica basat en una urgència obstètrica / MÚTUATERRASSA

El servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha incorporat la simulació clínica en la seva pràctica diària amb el propòsit de reforçar el maneig de recursos en emergències d’alt risc i baixa freqüència. “Es tracta d’una tècnica concebuda per substituir les experiències reals per d’altres de guiades que evoquen o repliquen -de manera interactiva- aspectes tècnics verídics sense exposar als pacients als riscos associats a aquest aprenentatge”, explica Mútua.

“Aquest tipus de simulacre ja fa molt de temps que està en el camp de l’aviació, i ara fa un temps s’ha incorporat a la salut perquè totes les organitzacions i entitats del sector estan veient que el futur va per aquí”, explica la Doctora Laura Codina, adjunta al servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’HUMT i responsable del comitè en la seva especialitat. La Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) ha creat un grup de treball en simulació clínica per aprofundir en els coneixements derivats d’aquest àmbit i ha convidat a formar-ne part a la doctora Codina, la qual s’hi ha integrat amb “la voluntat de traslladar tots els coneixements als professionals del servei, proporcionar-los seguretat i garantir una millor qualitat assistencial a les pacients”.

El primer taller

Així doncs, a finals de juny es va dur a terme el primer taller de simulació basat en una urgència obstètrica (un part amb distòcia d’espatlles) amb l’objectiu de reforçar no sols les habilitats tècniques de l’equip obstètric sinó també emfatitzar altres competències com el lideratge, el treball en equip i la comunicació efectiva.

“Fer aquest tipus de simulacre fa que tinguem més seguretat”, explica Codina. “Es practiquen casos poc freqüents, però si es dona el cas, estem més preparats i més segurs, sobretot el pacient”, assegura. El grup sanitari terrassenc afirma que l’evidència científica ha posat de manifest que mitjançant l’entrenament amb simulació clínica es poden reduir els resultats obstètrics desfavorables i ha demostrat també que mitjançant una formació específica dels professionals davant les complicacions greus es poden minimitzar, i fins i tot evitar nombroses lesions. “És molt important fer aquests simulacres perquè hi ha un major enfocament en l’aprenentatge”, assegura la Doctora Laura Codina.

Funcionament del simulacre

Aquesta tècnica repercutirà “de forma inequívoca” en múltiples professionals, “ja que l’àmbit obstètric és del tot multidisciplinari i requereix la interacció continua entre obstetres, anestesiòlegs, neonatòlegs, auxiliars, zeladors, llevadores i professionals d’infermeria”, explica l’HUMT. “El simulacre el dividim en dues parts: el prebrífing i el debrífing“, explica Codina. En una primera part, s’explica als participants el que es farà així com els objectius que es volen aconseguir d’ells. “Els participants fan la simulació de l’emergència i ho gravem”, continua explicant la doctora. Quan acaben els minuts del simulacre, els participants surten de l’escenari i realitzen la segona part, el debrífing. “Parlem del que ha passat allà dins i valorem les emocions que han creat al participant”, assenyala la Doctora. Finalment, es fan unes conclusions del que s’ha extret al simulacre i es valora què es pot incorporar i que no a la pràctica real.

“Totes les emergències obstètriques es veuran beneficiades amb aquesta simulació”, assegura Codina. Pròximament, se’n realitzaran d’altres per atendre emergències com el part de natges, les hemorràgies obstètriques o la sutura d’estrips perineals així com en l’àmbit de la tocúrgia. “Aquestes simulacions ja han arribat per quedar-se”, conclou la Doctora Laura Codina.

Simulacions per millorar l’atenció al part d’alt risc a Mútua
To Top