
L’enderroc de la nau tèxtil del carrer de Sant Gaietà, a la cruïlla amb Sant Valentí, ja s’està executada. Les fàbriques tèxtils del segle XIX –eren tres– seran substituïdes per un edifici d’apartaments d’entre 100 i 180 metres quadrats. Les tasques de demolició culminen aquests dies i a la tardor està previst començar amb l’edificació dels habitatges, que haurien d’estar enllestits durant el primer semestre de 2024.

Imatge de la nau abans de l’enderroc /Nebridi Aróztegui
La desaparició de les naus del carrer de Sant Gaietà ha generat alarma entre el veïnat de la zona i ha provocat la reacció dels experts conservacionistes. És el cas de l’historiador de l’art i exdirector del Museu de Terrassa, Domènec Ferran, que ahir penjava a xarxes imatges de la demolició amb l’expressió: “El darrer sospir!!! Mort anunciada”.
Les tres naus del carrer de Sant Gaietà formen part de l’actual inventari d’edificis protegits de la ciutat, una protecció que hauria impedit la seva demolició. L’enderroc, però, és completament legal. En el moment en què es va atorgar la llicència per a la promoció immobiliària, les naus no eren ni inventariades ni catalogades.
En aquest context la promotora, la terrassenca Ambar, va negociar amb l’Ajuntament la reproducció del perfil de les antigues naus a la façana de la nova construcció. D’aquesta manera, “l’edifici és una rèplica exacta de la planta baixa de l’antiga nau -explica Jordi Rodríguez, administrador d’Ambar-. És veritat que té una planta més, però l’hem reculat perquè no distorsioni la façana original. Teníem una façana més moderna, però hem volgut fer aquest gest amb la ciutat”, diu Rodríguez.

Imatge del futur edifici d’habitatges. La promotora Ambar ha replicat la planta baixa de l’antiga nau, amb les finestres verticals i reproduint els tres marlets que decoraven la façana. El primer pis recula per donar relleu a la recreació de la fàbrica tèxtildel segle XIX
Les tres naus del carrer de Sant Gaietà són un exemple dels edificis històrics que no es va arribar a temps de protegir amb l’ampliació de l’inventari del Patrimoni Cultural de Terrassa, un procés que va començar l’any 2021 i va culminar aquesta primavera. El procés ha revisat i actualitzat el catàleg d’edificis d’interès historicoartístic i ha adequat el pla especial de protecció del patrimoni històric, artístic i ambiental, vigents ambdós des de 1986. Tres llargues dècades després, el nou inventari incorpora 328 elements nous del patrimoni.
Fàbrica, garatge i rocòdrom
Les naus de Sant Gaietà tenien “una tipologia poc habitual, diferent de la de fàbriques properes com el Vapor Albinyana”, comenta l’historiador Domènec Ferran. “Eren naus construïdes amb maó ceràmic, originalment arrebossat, i tenien una estructura de pilars metàl·lics amb coberta de fusta”.
Les fàbriques del segle XIX havien funcionat com a empreses tèxtils d’acabats. Finalitzada l’activitat fabril, les naus van tenir diferents usos. Van funcionar un temps com a garatge de vehicles i en la darrera etapa van ser la seu de la sala d’escalada Gravetat Zero.
Costa trobar a la ciutat exemples d’edificacions modernes construïdes sobre el terreny d’una antiga fàbrica o edifici històric i que reprodueixin a la façana el perfil de l’immoble original. “La solució de Sant Gaietà és simbòlica. Ara ja és a terra, però crec que es podria haver conservat la façana i la coberta, fent els apartaments dins”, comenta Ferran.
A Terrassa sovintegen els exemples d’edificis protegits adaptats a nous usos. És el cas de la coberta de maons de l’antiga fàbrica Guardiola, de Lluís Muncunill, que avui és el porxo d’entrada al Centre Vallparadís de Mútua. O les fàbriques modernistes Font Batallé o Electra, que acullen habitatges.
