Llençar les lents de contacte pel lavabo contamina els oceans. Aquesta és la idea que volen transmetre el Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC), l’ONG ÒpticsxMón, amb seu a Terrassa, i la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), que han llançat una campanya amb el lema “Els peixos no necessiten lents de contacte” per evitar que es llencin al lavabo o a l’aigüera.
Segons ha informen, el 17% de la població a Espanya utilitza lents de contacte i només als Estats Units, 2.500 milions de lents de contacte arriben a les plantes de tractament d’aigües residuals.
“La situació és realment preocupant“, segons el col·legi oficial, que ha impulsat la campanya per conscienciar sobre la importància de no llençar les lents de contacte pel lavabo o l’aigüera ja que incrementa el nombre de microplàstics dels oceans i genera un gran perjudici en l’ecosistema marí.
View this post on Instagram
La campanya “Els peixos no necessiten lents de contacte” busca sensibilitzar sobre la problemàtica i informar que les lents de contacte s’han de llençar al contenidor gris o de restes.
Segons el COOOC, actualment, el reciclatge de les lents de contacte és molt costós i, per això, cal optar per degradar-les. “En espera d’una opció més sostenible, de moment, és bàsic fer pedagogia entre els usuaris perquè dipositin les lents de contacte al contenidor de restes”, han explicat els responsables del COOOC, que ha col·locat cartells amb la campanya a les 1.400 òptiques de tot Catalunya, un material que també oferiran a institucions sanitàries i hospitals.
La campanya també inclou una petició per reciclar els envasos de les lents de contacte i demana als fabricants “un esforç per indicar on va cada element: la caixa de cartró, al contenidor blau; el blíster, al groc; i la lentilla, al gris o de restes”.
El COOOC també ha demanat a la plataforma Residu, on vas? de la Generalitat que incorpori les lents de contacte a l’historial de residus. Actualment, al cercador de residus sí que hi apareixen les ulleres, però no es facilita cap informació sobre les lents de contacte. “Estem en contacte directe i estret amb el portal per afegir aquesta informació. Des del mateix moment en què se’n van assabentar, s’han mostrat molt proactius i esperen incorporar-lo al més aviat possible”, han assegurat els promotors de la iniciativa.