Ni la mascareta, ni el teletreball. El llegat més sòlid de la pandèmia afecta la nostra mobilitat i la forma com hem decidit desplaçar-nos. Així ho reflecteix l’Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner 2022 encarregada per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) a l’Institut Metròpoli. El sondeig deixa clar que els desplaçaments que més augmenten respecte al 2019 són els modes actius, és a dir, a peu, en bicicleta o en VMP, mentre que els motoritzats encara no han assolit els nivells prepandèmia.
Més de 10.000 enquestes entre la ciutadania de la província de Barcelona han permès prendre foto fixa de la mobilitat dos anys després de la irrupció de la covid-19. La ciutadania de Terrassa és una protagonista especial de l’estudi. L’Institut Metròpoli ha ampliat fins a 1.500 les enquestes fetes a la ciutat per tal de disposar de dades de cara a la revisió del Pla de Mobilitat Urbana.
Els desplaçaments a peu, en bicicleta o en patinet s’acosten als 10 milions a la província de Barcelona, el que suposa un increment del 8,3% des del 2019. La ciutadania ha incorporat a la seva quotidianitat modes més sostenibles, de manera que els ciclistes, els patinadors i la gent que camina no han deixat de créixer els darrers anys. A finals del 2022 ja eren el 50,3% de tota la mobilitat, més de la meitat, a tots els municipis de la província de Barcelona.
Tren i bus recuperen demanda
Pel que fa a la mobilitat modal, el transport públic ha aconseguit recuperar-se de la davallada del 2020, quan els desplaçaments en tren i en bus van patir el cop del confinament i de la por al contagi. Amb 2,9 milions de desplaçaments el 2022, el tren i el bus han recuperat la demanda, però encara estan lluny de les xifres del 2019, amb un 15% de la quota modal.
Actualment, un de cada tres desplaçaments (34,2%) es fan en vehicle privat. El cotxe perd protagonisme en la tornada a la normalitat, tot i que ha anat recuperant quota els darrers dos anys i, amb 6,5 milions de desplaçaments, ja s’acosta als nivells del 2019.
Pel que fa als motius dels desplaçaments, la mobilitat relacionada amb temes personals com l’oci, les compres quotidianes o les gestions personals és la que més ha crescut.
La mobilitat vinculada als estudis o a la feina ha augmentat, però encara està per sota dels nivells del 2019. Una de les raons és la persistència del teletreball, que tot i anar perdent pes a moltes empreses, encara se situa per sobre dels indicadors del 2019.
A l’enquesta, feta el 2022, un 8,3% de les persones han declarat no haver de sortir de casa en un dia feiner, enfront del 14,4% que teletreballava el 2020. Cada cop són menys i la pràctica cada any és més esporàdica. Dels enquestats, un 9,2% havien teletreballat el dia anterior a les preguntes, enfront del 2,2% que ho feia just abans de la pandèmia. El teletreball manté una lleugera tendència a la baixa, però sembla clar que ja forma part de la nova normalitat i ja és un 9,2% de quota de teletreball entre la població ocupada.
Usuaris nous i transport públic
L’enquesta sobre mobilitat quotidiana encarregada per l’ATM analitza de manera explícita la repercussió en la xifra d’usuaris de la reducció o gratuïtat dels preus dels títols del transport públic.
Un 55% de les persones que es desplacen el tren o en bus afirmen que els han afectat les mesures de bonificació o gratuïtat dels títols. Només un 1,2%, però, es confessen com a usuaris nous. Pràcticament, la meitat dels enquestats, un 45%, afirmen que fan un ús similar al que feien abans, ara de manera més econòmica, i un 8,5% confessa que les mesures d’estímul han incrementat el seu ús del transport col·lectiu.
El sondeig també analitza la repercussió de l’increment del preu del combustible en les decisions sobre la mobilitat. La mostra confirma que l’augment del preu de la benzina i del gasoil ha reduït l’ús del vehicle privat.
Un 27% de les persones enquestades asseguren que l’augment de la factura en combustible ha condicionat els seus desplaçaments en vehicle privat. Un 69,5 de les respostes concreten que han reduït l’ús del cotxe.
L’encariment del preu del combustible ha desplaçat usuaris al transport públic o els ha fet passar a altres modes de desplaçament no motoritzats. Concretament, un 27% admet que utilitza alternatives al cotxe més sostenible. I un 25,5% confessa que ara fa servir amb més assiduïtat el transport públic.
Pel que fa als abonaments del transport públic, amb l’aplicació de la gratuïtat a Renfe i la rebaixa de preus a la resta de transport públic, la venda de títols de Renfe s’ha disparat, com també hi ha fet la venda de la T-usual (-50%). La T-casual, per contra, ha perdut usuaris.
Les dones, més a peu i menys en cotxe
Elles aposten clarament per una mobilitat més sostenible. Les dones fan a peu un 52,4% dels desplaçaments i ells en fan un 44%. Són també usuàries majoritàries del metro, del bus i del tren i, pel que fa a l’ús del vehicle privat, elles es decanten pel cotxe en un 28,1%, davant del 40,6 dels homes. Això sí, hi ha tres homes ciclistes per cada dona.